De 15de editie van de prestigieuze verkiezing ‘Sommelier of the Year’ heeft opnieuw de meest getalenteerde sommeliers van België in de schijnwerpers gezet. Meer dan 14.000 foodies en horecaprofessionals brachten hun stem uit. Per provincie werden de drie sommeliers met de meeste stemmen uitgenodigd om hun vakkennis te bewijzen tijdens een uitdagende sommelierproef voor een vakjury.
Dit jaar stond de proef volledig in het teken van monocépages (wijnen gemaakt van één druivensoort). De kandidaten moesten er tien blind proeven en vervolgens één selecteren die ze perfect wisten te matchen met een gerecht. Daarbij waren niet alleen hun smaakpapillen, maar ook hun technische kennis, argumentatie en communicatieve vaardigheden doorslaggevend.
Na een zorgvuldigde evaluatie heeft de jury de volgende sommeliers bekroond tot ‘Sommelier of the Year 2025’ van hun provincie:
- Antwerpen – Gaetano Volpicelli (Materia, Antwerpen)
- Limburg – Diederik Herbots (Ogst, Hasselt)
- Oost-Vlaanderen – Arne Braeckman (Wijnbar Ona, Gent)
Vlaams-Brabant – Tom Dillemans (Arenberg, Heverlee)
- West-Vlaanderen – Julie De Mey (L’ Aperovino, Brugge)
- Brussels Gewest – Isabelle Tillemans (Wine in the City, Jette)
- Henegouwen – Emmanuel Meynsbrughen (L’Impératif d’Eole, Quévy)
- Luik – Pierre Thirifays (Arabelle Meirlaen, Marchin)
- Luxemburg – Edouard Hogge (La Table de Maxime, Paliseul)
- Namen – Maxime Sanzot (Racines, Floreffe)
- Waals-Brabant – Isabelle Bervoets (Quel Bon Vin T’amène, Grez-Doiceau)
Een sommelier kan de provinciale titel meerdere keren winnen, maar de nationale titel slechts één keer in zijn of haar carrière. De grote vraag blijft: wie wordt de ‘Sommelier of the Year 2025’? De organisatie houdt de spanning erin, want de nationale winnaar wordt pas bekendgemaakt op maandag 17 maart.
De verkiezing ‘Sommelier of the Year’, georganiseerd door Home & Table by Meyhui, Foodprint en de Club Prosper Montagné, bestaat sinds 2010 en erkent het vakmanschap, de expertise en de passie van Belgische sommeliers die dagelijks het verschil maken in de gastronomie. Dit jaar bestond de jury onder meer uit voorzitter Baudouin Meyhui, Guido Francque, Frank Desmedt, Mathieu Vanneste, Gido Van Imschoot en Robert Vanlandeghem. Illustraties ovelacq photography