Vaucelle: nieuw premium Champagnemerk

“Mijn doel is om champagnes te creëren die mijn imago en mijn filosofie weerspiegelen, met een eenvoudig motto: authentieke champagnes creëren die dicht bij mijn natuur en onze terroirs staan. Daarom wilde ik een merk creëren waar ik dat kon doen met behoud van de familietradities, en dat is waar het bij Champagne Vaucelle om draait.” Thomas CHEURLIN

Dit nieuwe assortiment is toegankelijk voor iedereen en zal verkrijgbaar zijn in wijnwinkels, op restauranttafels en voor de export. Inzake de naamgeving verwijst hij naar: 1)Vaucelle betekent “klein perceel” of “vallei” in het oude lokale Champagne dialect, sommige jaargangen zullen ook sterk ‘perceel’ gebonden zijn. 2)Vau/Celle bevat het woord “Celles”, een verwijzing naar Celles-sur-Ource, het geboortedorp van de familie. 3)Het is ook de naam van een cisterciënzerabdij, dochter van de abdij van Clairvaux en zuster van de abdij van Mores in Celles-sur-Ource, die sterke banden heeft  met de geschiedenis van de Champagne wijngaarden en de Côte des Bar.

De naam “Vaucelle” is speciaal gekozen om het erfgoed van de familie CHEURLIN, de persoonlijkheid van Thomas CHEURLIN en zijn filosofie weer te geven. “De druiven komen alleen van de eigen wijngaarden en percelen.”

Het assortiment:

Champagne Vaucelle bestaat uit zes champagnes, geschikt voor elk gehemelte en elk consumptiemoment, zowel klassieke champagnes als cuvées, elk met een eigen persoonlijkheid (rijping op hout, zeldzame druivensoort, langere rijping op latten, oogstjaar, enz.)

-Les Vallons, Brut Sans Année: geproduceerd van druiven van verschillende percelen op het domein in verschillende valleien met een goede ligging (L’Ource, La Seine en l’Arce). Druivenrassen: 70% Pinot Noir en 30% Chardonnay. Vinificatie, rijping: alleen de eerste persen worden gebruikt. Rijping 36 maanden. Kelderprijs incl BTW: €29,00

-Le Suchot, Rosé de Saignée (parcellaire): rosé gemaakt volgens de saignée-methode met druiven die uitsluitend afkomstig zijn van het perceel dat bekend staat als “Le Suchot”. Druivensoort: 100% Pinot Noir. Vinificatie, rijping: uitsluitend eerste persing. Rijping 36 maanden. Kelderprijs inclusief BTW : €32,00

-Terre Natale, Blanc de Noirs: Verwijst naar de oorsprong van de Champagne wijngaarden in de Côte des Bar met de komst van Pinot Noir dankzij de Cisterciënzer monniken in de 12e eeuw (Abbaye de Clairvaux en later Abbaye de Mores in Celles-sur-Ource). Druivensoort: 100% Pinot Noir. Vinificatie, rijping: alleen de eerste persingen worden gebruikt. Rijping 36 maanden. Bijzonder aan deze cuvée: een deel van de wijn (30%) rijpt een jaar in eikenhouten vaten. Kelderprijs (incl. btw): €38,00

-Terre Nacrée, Blanc de Blancs: Een verwijzing naar het terroir van de Côte des Bar. Druivensoort: 100% Chardonnay. Vinificatie, rijping: alleen eerste persing. Rijping 36 maanden. De druiven zijn afkomstig van twee specifieke Kimmeridgian Jurasic percelen, terroir: “La Faucillière” en “La Loge”. Kelderprijs incl. btw  €38,00

-Terre de Nuance, Blanc vrai, cuvée éphémère: genummerde, beperkte cuvée die elk jaar verandert afhankelijk van de werkzaamheden in de kuip, vandaar de term NUANCE. Druivensoort: 100% Blanc Vrai (Pinot Blanc), een van de zeldzaamste druivensoorten in de Champagne. Vinificatie, rijping: alleen de eerste persingen worden gebruikt. Rijping 48 maanden. Kelderprijs incl. btw : €45,00

-Cuvée Ambassadeurs, een prestigieuze cuvée: de referentie van het huis. Hij zal worden gevinifieerd (vanaf 2028/2029). Deze cuvée is de crème de la crème,  van het huis, streng geselecteerde wijnen op basis van de oogst, waardoor de blend kan variëren afhankelijk van het jaar. Druivensoorten: 80% Pinot Noir en 20% Chardonnay. Vinificatie, rijping: alleen eerste persing. Rijping 60 maanden. Kelderprijs incl. btw: €69,00

Keldergeheimen worden al 10 generaties lang van vader op zoon doorgegeven:

De champagnes worden gemaakt in de meest trouwe traditie van het Huis CHEURLIN. Hun elegantie, fijne bubbels en nauwgezette vinificatie zijn onbetwist. Een authentieke champagne die de rijkdom van het terroir van de Côte des Bar benadrukt. Met een productie op menselijke schaal willen we een evenwicht bewaren tussen traditie en innovatie, het familie-erfgoed versterken en tegelijk voldoen aan de moderne eisen van champagneliefhebbers. Elke fles belichaamt bijna 350 jaar geschiedenis, passie en uitmuntendheid.

Thomas CHEURLIN is een familiaal champagnehuis met diepe wortels in de wijnbouwgeschiedenis van de streek. Het staat bekend om zijn verfijnde cuvées en zijn engagement om een uitzonderlijk wijnbouwerfgoed in stand te houden door voorouderlijke knowhow te combineren met moderniteit. Het staat voor verschillende eeuwen traditie en knowhow die van generatie op generatie werd doorgegeven: de familie CHEURLIN vestigde zich in 1677 in Celles-sur-Ource, een dorp in de Côte des Bar, en legde zich toe op de wijnbouw. Indertijd werkten wijnbouwers voornamelijk voor grotere huizen of om stille wijn te leveren. Na de Tweede Wereldoorlog, met de komst van de méthode champenoise, stapte de familie CHEURLIN over naar de eigen  champagneproductie.

Het onafhankelijk familiebedrijf onderscheidt zich door zijn inzet voor milieuvriendelijke praktijken en duurzame wijnbouw. De champagnes van VAUCELLE worden hoofdzakelijk gemaakt van traditionele Champagne druivenrassen: pinot noir en chardonnay, maar ook een deel van de Blanc Vrai (pinot blanc), een van de zeldzamere rassen. De champagnes profiteren van een uitzonderlijk terroir, waar de Jurassic Kimmeridgian bodem en het continentale klimaat een optimale rijping van de druiven bevorderen, waardoor de champagnes een onvergelijkbare complexiteit en finesse krijgen.