Thibaut Vandamme: Belgian junior coffee ambassador 2025

Woensdag 12 maart, vond in het prestigieuze Kasteel van Namen de 15e editie plaats van de BJCA-wedstrijd van Koffie Rombouts. 12 talentvolle studenten van vooraanstaande Belgische hotelscholen streden om de titel van beste junior barista van het land. De eer valt te beurt aan Thibaud Vandamme van hotelschool Ipes in Aat: hij mag zich een jaar lang ‘Belgian Junior Coffee Ambassador’ (BJCA) noemen. Plaats twee is voor Jinzhu Devos van Site-A in Aarschot, plaats drie voor Sion Embrechts van Hotelschool Turnhout.

De BJCA-wedstrijd maakt deel uit van een uitgebreid koffie-opleidingsprogramma voor hotelscholen. Na een theoretische module werden de geselecteerde studenten – één per school – vandaag uitgedaagd om onder het toeziend oog van een professionele jury vier espresso’s, vier cappuccino’s en twee ‘slow coffees’ (filterkoffie) te bereiden, geheel volgens de regels van de kunst. Daarnaast moesten ze hun smaakvaardigheden bewijzen in een uitdagende ‘cup tasting’-proef.

Dit jaar namen 12 scholen deel: acht uit Vlaanderen en vier uit Wallonië deel aan deze wedstrijd. De jury bestond uit nationale en internationale koffie-experts, met als bijzondere gast Werner Loens, voormalig directeur van de Michelin-gids.

Hoofdprijs: een koffiereis naar Brazilië

De winnaar van de BJCA 2025 wordt beloond met een exclusieve reis naar Brazilië, hét koffieland bij uitstek, samen met zijn begeleidende leerkracht. De prijs werd persoonlijk overhandigd door de broers Walter en Ednilson Alves Dutra, die samen 650 hectare aan koffieplantages beheren. Zij leveren de beste Braziliaanse koffie aan Rombouts. Daarnaast krijgen alle finalisten een inspirerende lezing van Werner Loens over het onderwerp: ‘Hoe een ster bekomen’.

Passie voor koffievakmanschap

Als toonaangevend Belgisch koffiemerk zet Rombouts zich al jarenlang in voor een degelijke baristaopleiding. De wedstrijd onderstreept het belang van vakmanschap en creativiteit in de koffiesector.

“Met deze competitie willen we als Belgisch familiebedrijf onze kennis en passie delen met de jonge generatie en de horeca-professionals van morgen,” zegt Xavier Rombouts, afgevaardigd bestuurder bij Koffie Rombouts. “We willen hen laten ontdekken dat koffie niet alleen voor de gastronomie is, maar ook een bron van creativiteit kan zijn. De aanwezigheid van Werner Loens toont aan hoe belangrijk koffie is binnen de horecawereld.”

Deelnemende hotelscholen 2025 (alfabetische volgorde): COLOMAplus, Mechelen, EHPN, Namen, GO! Campus Wemmel, Hotelschool Hasselt, Hotelschool Turnhout (3e plaats), Institut Notre-Dame, Fleurus, Ipes, Aat (1e plaats), LPETH, Saint-Ghislain, PIVA, Antwerpen, Site-A, Aarschot (2e plaats), Ter Duinen, Koksijde en Ter Groene Poorte, Brugge.

Koffie F. Rombouts is een Belgisch familiebedrijf dat sinds 1896 staat voor kwaliteit en vakmanschap in koffie. Met vestigingen in 35 landen levert Rombouts koffieproducten aan retail, horeca en kantoren. Als Gebrevetteerd Hofleverancier en pionier in duurzame innovatie introduceerde Rombouts de iconische voorgedoseerde filter, die vandaag de dag 100% composteerbaar is. 60% van de ingevoerde koffiebonen is Fairtrade-gecertificeerd, wat de betrokkenheid bij eerlijke handel en duurzame landbouw onderstreept. Meer info: www.rombouts.com

Foto: V.l.n.r.: Walter en Ednilson Alves Dutra, Thibaud Vandamme en Xavier Rombouts