Bekendmaking thema van ‘Eerste Kok van België 2026’
Dit jaar vindt de 73ste editie van de prestigieuze meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België’ plaats. Chef Yves Mattagne (La Villa Lorraine**) heeft het ambassadeurschap van de wedstrijd aanvaard en onthulde het thema waarmee de kandidaat-deelnemers aan de slag moeten. De finale van dit culinaire topconcours gaat door op zondag 16 november 2025. Culinair icoon Eddie Van Maele zal de finale voor de 17de keer op rij in goede banen leiden. Na afloop zal er een belangrijke wissel van de wacht plaatsvinden, want dan volgt Peter Goossens Van Maele op als provoost-generaal van Club Prosper Montagné. Goossens wordt op zijn beurt als provoost van de keukenchefs opgevolgd door de 34-jarige Glenn Verhasselt (Sir Kwinten**).
Voorzitter Robert Van Landeghem nam de gelegenheid te baat om de verdiensten van Eddie Van Maele in de kijker te zetten: “Eddie Van Maele kan met recht en rede bestempeld worden als een van de ‘godfathers’ van de Belgische gastronomie. Hij won in 1973 zelf de titel ‘Eerste Kok van België’ en bouwde daarna een indrukwekkende culinaire carrière uit. In 1994 werd Eddie provoost van de keukenchefs van Club Prosper Montagné. In 2008 klom hij op tot provoost-generaal. Mede dankzij zijn gedrevenheid en enthousiasme is onze club uitgegroeid tot een vaste waarde binnen de Belgische culinaire wereld.”
Wedstrijdopdracht ‘Eerste Kok van België 2026’
Wie wil meedingen naar de titel ‘Eerste Kok van België 2026’, moet vóór 15 juni 2025 een dossier indienen met als hoofdgerecht: kabeljauw met schelpdieren en champignons. Een leesjury zal eind juni vijf finalisten selecteren op basis van dit gerecht.
Tijdens de finale moeten de finalisten drie gerechten serveren. Eerst komt een vegetarisch gerecht aan bod met als hoofdingrediënten Belgisch grondwitloof, schorseneren en peulvruchten. Daarna volgt kabeljauw met schelpdieren en champignons, alsook een consommé van de drie hoofdingrediënten. Als dessert moeten de kandidaten een eigentijdse versie van Forêt Noire bereiden.
De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952 en verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De club heeft als missie het ondersteunen van talentvolle professionals, het waarborgen van het imago van de Belgische gastronomie en het promoten van hoogwaardige, lokale producten. De jaarlijkse wedstrijd ‘Eerste Kok van België’, erkend door de minister van Middenstand als officiële meesterschapswedstrijd, is een van de belangrijkste initiatieven van de club.
Illustratie ekkow phooigraphy