Annabel De Vos (17 jaar), zevendejaarsstudent aan de hotelschool Ter Duinen in Koksijde, heeft zich op 31 maart gekroond tot beste junior Champagne sommelier 2025 voor België.
Bruisend jong talent van Belgische hotelscholen
De wedstrijd wordt georganiseerd door Comité Champagne en richt zich tot de leerlingen van het 6de en 7de jaar (specialisatie drankenkennis) van hotelscholen. De leerlingen krijgen een uitgebreide theoretische proef die polst naar hun algemene champagnekennis. De praktische proef bestond uit een echte restaurantsetting waar de sommeliers enkele champagne-spijs-opdrachten te wachten stonden.
Goud voor West-Vlaanderen
Niet minder dan 4 leerlingen van hotelscholen Ter Duinen in Koksijde haalden de finale na een eerdere preselectie op Horeca Expo in november 2024 : Annabel De Vos, William Candaele, Dewanckele Jelle en Yani Ballet. Floris Smet, student aan Ter Groene Poorte maakt eveneens deel uit van de finalisten. Aan franstalige kant wist Jonathan Tomillo eveneens een ticket te bemachtigen voor de finale.
De winnares Annabel De Vos nam al eerder deel aan de wedstrijd als zesdejaarsstudent in 2023. Toen eindigde ze met de zilveren medaille. Deze keer gooide ze grote ogen door haar nauwkeurig Champagne-advies bij de praktische proef.
“Annabel is nog student maar heeft al veel eigenschappen die een goede sommelier moet bezitten. Ze presenteert haar glas met een natuurlijke flair en let op alle details bij het serveren zoals de keuze van de glazen en de schenktemperatuur”, aldus de jury.
De jury bestond uit Gunther Ploegaerts (docent Champagnespecialist Syntra), Maxime Hadji (sommelier), Peter Doomen (Ambassadeur du Champagne België 2013) en Grégoire Van den Ostende, directeur van Bureau du Champagne Benelux.
Ticket naar de Champagne
“De winnaar ontvangt een trip naar de Champagne op uitnodiging van Comité Champagne”, aldus Grégoire Van den Ostende, “wij geloven in de nieuwe generatie. Het is prachtig om de sommeliers in spé zo gepassioneerd te zien!”