Restaurant L’Envie Zwevegem: Cornet beer & food pairing award 2025

De Belgische biercultuur blijft internationaal indruk maken, en steeds vaker vindt bier zijn weg naar de gastronomische top. Om deze evolutie te ondersteunen, reikt Bierpassie Magazine jaarlijks de prestigieuze Cornet Beer & Food Pairing Award uit aan een restaurant dat bier en gastronomie op een uitzonderlijke manier weet te verenigen. Dit jaar gaat de eer naar restaurant L’Envie in het landelijke Sint-Denijs, een deelgemeente van Zwevegem.

De award, ondersteund door Brouwerij De Hoorn, zet niet alleen het karaktervolle sterk blond bier Cornet in de kijker, maar voornamelijk de chefs en sommeliers die bier met finesse integreren in hun keuken en combineren met hun creaties. “Genieten van een goed bier bij een (h)eerlijk gerecht is een essentieel onderdeel van onze Belgische eet- én biercultuur,” zegt Peter Buelens, PR & Communication Manager Swinkels Belgium. “Met deze award willen we het gebruik van bier in de gastronomie toejuichen en verder stimuleren.”

Een verhaal van passie, precisie en puur vakmanschap

Wat begon als een kinderdroom van een bakkerszoon uit Eupen, groeide uit tot een gastronomisch succesverhaal. David Grosdent (38), chef en zaakvoerder van L’Envie, leerde het vak in gerenommeerde Belgische en Franse keukens. In 2015 opende hij samen met zijn echtgenote, gastvrouw en sommelier Inès Vankeirsbilck (31), hun eigen restaurant in een omgebouwd rijhuis. Sindsdien rijgt het duo de onderscheidingen aaneen: een Michelinster in 2020, Jonge Chef van het Jaar bij Gault&Millau in 2021, en recent nog de titel Wijnkaart van het Jaar in 2024.

Met een uitgebreide bierkaart die tientallen geuzes omvat, toont L’Envie een uitgesproken liefde voor het gerstenat. “Ik hou vooral van frisse bieren,” aldus Grosdent. “Ze passen perfect bij mijn lichte, keuken waarin groenten en fruit een grote rol spelen.” Die filosofie vertaalt zich in verfijnde pairings die zowel de gerechten als de bieren tot hun recht laten komen.

Een bekroning voor een totaalbeleving

De jury van Bierpassie Magazine beoordeelde op basis van criteria zoals bierselectie, pairingmotivatie, schenktechniek, glaswerk, presentatie en het kader. L’Envie overtuigde op alle vlakken. Het restaurant combineert klassieke elegantie met een warme, huiselijke sfeer en een keuken die uitblinkt in balans en productkennis.

Wim Swinnen, culinair journalist: motiveert de keuze van de jury: “David Grosdent is geen culinaire hemelbestormer, maar een door de wol geverfde vakman, met een diepgeworteld respect voor de Belgisch-Franse gastronomie. Met slechts enkele ingrediënten gerechten van het allerhoogste niveau samenstellen: het is alleen de meest getalenteerde chefs gegeven. De secure manier waarmee de jonge smaaktovenaar kruiding en texturen op elkaar afstemt  doet naar adem happen. Als perfectionist, die uitsluitend met topproducten genoegen neemt en van smaakbeheersing een erezaak maakt, slaagt Grosdent erin biergastronomie een nieuwe dimensie te geven. Hij stemt gerechten en bieren zo nauwgezet op elkaar af dat het lijkt alsof er geen andere optie tot de mogelijkheden behoorde. Of er nu sprake is van aansluiting, overbrugging, contrastwerking, smaakverweving, interactie of synergie: alles klopt, smaken versterken elkaar, geen enkele dissonant te bespeuren. Een beter pleidooi voor bier- en foodpairing valt nauwelijks voor te stellen.”

Met de Cornet Beer & Food Pairing Award 2025 voegt L’Envie een nieuwe parel toe aan zijn indrukwekkende palmares. Een terechte erkenning voor een team dat met passie en precisie de Belgische bier- en gastronomiecultuur naar een hoger niveau tilt.

Foto: Uitreiking Cornet Beer & Food Pairing Award op het Bierpassie Weekend, Handelsbeurs Antwerpen.vlnr : Peter Buelens (Swinkels), David Grosdent (L’Envie), Inès Vankeirsbilck (L’Envie), Ben Vinken (Bierpassie Magazine)

L’Envie – Helkijnstraat 38 – 8550 Zwevegem – tel 056/221983 – open op maandag, donderdag en vrijdag van 12 tot 13.30 en van 19 tot 21 uur. Op zaterdag van 19 tot 21 uur en  op zondag van 12.22 tot 13.30. www.lenvie-restaurant.be

Culinaire commentaren:

GaultMillau 16/20 en 3 mutsen

In L’Envie treffen we een modern en licht interieur waar gastvrouw en sommelier Inès Vankeirsbilck met veel zin voor het juist gekozen detail karakter aan heeft gegeven. In de keuken staat haar man David Grosdent, in 2021 Jonge Chef van het Jaar.  Als chef zorgt David Grosdent voor een harmonieuze keuken waarbij hij zijn roots – hij is afkomstig uit Eupen – niet vergeet. Hij  toont zijn talent in klassieke bereidingen die hij een verrassende en uitmuntende smaakbalans meegeeft.

Michelin: Eén ster: verfijnde keuken

Zin om de creativiteit te ontdekken van een chef met veel metier? Dan is een tafeltje in dit sobere klasserestaurant een must. Inès verbluft u met haar deskundig wijnadvies en geweldige wijnbijbel. Het glas geeft de bewerkte keuken van David Grosdent extra schwung. Deze liefhebber van absolute topproducten geeft ze een klassieke finesse en eigentijdse speelsheid. Hij gebruikt een product graag in verschillende gedaantes en koppelt technische beheersing aan een eigen stijl.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *