Een bezoek aan Café Maris is een beetje zoals bladeren door een album vol herinneringen. De sfeer is er bijzonder, doordrenkt van een tastbare geschiedenis en geuren uit de keuken die een aangenaam moment beloven. De knipoog naar art deco in dit Belle Époque-huis is charmant. Weinig verwonderlijk, Café Maris in Ukkel, is immers een echte Brusselse instelling die bekend staat om zijn authentieke brasseriekeuken en zijn indrukwekkende oesterbar.
Deze plek beleefde in 1992 een renaissance dankzij de huidige eigenaars, die de originele glas-in-loodramen en de harmonieuze indeling van de ruimtes hebben weten te behouden. Je waant je meteen in de sfeer van de Belle Époque. Op de bovenverdieping is een zaal voor privé-evenementen die plaats biedt aan maximaal 40 personen. De geschiedenis van dit huis, dat vroeger eigendom was van een Belgische autocoureur, geeft de plek een discrete trots en een familiale en dynamische sfeer.
De kwaliteit van de producten en de service staan centraal in de identiteit van Café Maris. De kaart is uitgebreid en ontworpen om een gastronomische en verfijnde ervaring te bieden. Naast het visuele aspect zijn het de kwaliteit van de gerechten en de attente service die in de loop der jaren een trouwe klantenkring hebben opgebouwd.
De reputatie van Café Maris is gebaseerd op zijn onmisbare klassiekers: huisgemaakte garnalenkroketten, vissoep, kaaskroketten, en niet te vergeten de seizoengerechten, asperges, kreeft, zorgvuldig geselecteerd vlees en Zeelandse mosselen. De kaart verandert met de seizoenen mee en er worden regelmatig mooie suggesties aan toegevoegd. “Huisgemaakt” is de hoeksteen van Café Maris, dat een klassieke en authentieke brasseriekeuken biedt, met het grootste respect voor verse producten.
De sauzen worden ter plaatse bereid (peper, mayonaise, fond…) en de ingrediënten zijn afkomstig van zorgvuldig geselecteerde lokale producenten. Zoals het etablissement het zo mooi zegt: “Het is respect… zowel voor het product als voor de klant”. De kaart en de suggesties gaan terug naar de essentie en zetten de oorspronkelijke geest van de brasserie voort: vrijgevigheid, kwaliteit, lokaliteit en gezelligheid.
Een andere belangrijke troef is de rijkelijk gevulde oesterbar, die bezoekers bij binnenkomst verwelkomt en ook heerlijke zeevruchtenschotels om mee te nemen aanbiedt. Francisco Gomes, de verantwoordelijke voor de oesterbar, is kampioen van België 2024-25.
Café Maris onderscheidt zich door zijn warme en gezellige sfeer. Er komt een gevarieerd, lokaal en internationaal publiek, waaronder diplomaten, gezinnen en reizigers. Er wordt veel gepraat tussen de tafels, wat een sfeer creëert die zowel verankerd is in de buurt als openstaat voor de wereld. In de zomer kunt u op het grote, aangename terras volop genieten van het mooie weer. De bediening is net als de plek zelf: attent, aanwezig zonder opdringerig te zijn. Het personeel kent de vaste klanten en hun voorkeuren goed en verwelkomt elke klant met plezier, of hij nu nieuw is of al lang komt.
Café Maris streeft naar constante kwaliteit en biedt ook late openingstijden, een non-stop keukenservice en een prachtige wijnkelder, genoeg om zelfs de meest veeleisende fijnproevers tevreden te stellen.
Bij het kiezen van een voorgerecht kan je moeilijk de zeevruchtenbar negeren, keuze te over, waarbij de oesters Utah beach, in Ierland gekweekte oester die hun affinage meekregen in het Franse Normandië. Heerlijk zilt, prachtige gevulde schelpen en een ruime selectie oesterbrood, gewoonweg een verwennerij voor de smaakpapillen.
Als hoofdgerecht bij onze proeverij opteerden we voor een tomaat-crevette. Feilloos gepelde tomaten, boordevol grijze garnalen die ook weelderig de salademix garneerden. Een ietsje te droog bij de eerste smaaktoetsen, probleempje dat werd opgelost door een portie huisgemaakte mayonaise. Opzettelijk zo blijkt, het keukenteam van Café Maris wil voorkomen dat door een oversauzing én de zilte smaak én de natuurlijke hints van de ingrediënten verloren gaat. De extra portie mayonaise maakt het mogelijk dat de gast naar eigen smaak en ervaring dit heerlijk gerecht, aanvult. Al te vaak zorgt een teveel aan mayonaise er immers voor dat de essentie van dit gerecht de mist ingaat. Een portie heerlijk krokante en goudgele frietjes zorgde alleszins voor de perfecte aanvulling van dit smaakvolle gerecht.
Ongeacht of je kiest voor een plek op het zomerse terras of een zitje in het sfeervolle restaurant, straalt deze plek een gevoel van comfort uit, een indruk van constantheid, trouw en goed werk. Je eet er lekker, je voelt je er op je gemak en je vertrekt met een glimlach, met de wens om terug te komen en het van generatie op generatie door te geven.
Café Maris, Brasserie en zeevruchten – Waterloose steenweg 1260 – 1180 ukkel – tel 02/3748834 – www.cafemaris.be
Maandag en dinsdag gesloten – geopend van woensdag tot zondag. Woensdag tot vrijdag van 12.00 tot 14.30 en van 18.30 tot 22 uur, op zaterdag en zondag van 12 tot 22 uur. Jaarlijks verlof van 21 juli tot 13 augustus 2025.
Culinaire commentaren:
Tasted4you. Indrukwekkend en sfeervol interieur – verse, kwalitatieve geselecteerde ingrediënten met diepe natuurlijke smaaktoetsen. Vriendelijk en attente service
GaultMillau: 12/20 – 1 muts – bekende zaak in Ukkel die charmeert door zijn Parijse sfeer en impressionante toonbank met verse zeevruchten. Deze elegante zaak in de wijk Fort Jaco presenteert klassieke brasseriegerechten. Het aangenaam terras, de doorlopende service en constante kwaliteit maken dat dit reeds meerdere decennia een populair adres is. De grootste kwaliteit is de standvastigheid van de keuken.