Oostende krijgt eigen Mexicaans spiritsfestival

Copitas viert de rijke drinkcultuur van Mexico

 

Veel meer dan enkel tequila en mezcal… Na de zomer lanceren foodies en spiritskenners Stijn Deschacht en Jeroen Van Dyck samen een gloednieuw festival rond Mexicaanse spirits: Copitas. Op zondag 28 september 2025 wordt Oostende voor één dag het epicentrum van tequila, mezcal en Mexicaanse sterke dranken zoals rum, whisky, gin en meer! Copitas is meer dan een tasting – het is een ode aan Mexico, aan vakmanschap, terroir en het traag vergiste leven.

De gezichten achter Copitas

Stijn Deschacht is geen onbekende in de culinaire en podcastwereld. Deze Mexico connaisseur is de stem van Over Eten, volgens Knack Weekend “de boeiendste culinaire podcast van Vlaanderen”. Hij was eerder actief als kok bij Carcasse in Knokke, Bar Bulot in Zedelgem, en recent ook bij Haut in Oostende. Hij combineert zijn liefde voor koken met een indrukwekkende kennis van Mexicaanse spirits – en een persoonlijke collectie van meer dan 200 flessen tequila en mezcal. Zijn fascinatie ontstond tijdens een verblijf in Fort Worth, Texas, waar hij voor het eerst échte ambachtelijke tequila ontdekte.

Zijn compagnon Jeroen Van Dyck is een vaste waarde binnen de Belgische spirits scene en medeorganisator van events als Liquid Leuven en het Vintage Spirits Festival. Hij is een geboren verteller, bekend van zijn eigen podcast, en brengt zijn liefde voor whisky én andere vloeibare parels met evenveel flair als humor. Samen vormen ze het kloppend hart van Copitas.

Een festival voor nieuwsgierige drinkers

Met Copitas (Spaans voor “kleine glaasjes”) willen Deschacht en Van Dyck het Belgische publiek laten kennismaken met de diepgang en diversiteit van Mexicaanse spirits. “Tequila, mezcal en andere agave-distillaten zijn veel complexer dan de meeste mensen denken,” zeggen ze. “In Mexico groeien ongeveer 150 soorten agave. Elk type, elke regio, zelfs elk veld kan een andere smaak opleveren. Het is een wereld op zich.”

‘Soms vergeten mensen dat er naast agave distillaten ook nog heel wat andere spirits gemaakt worden, zoals whisky op basis van ancestrale mais, gin met mexicaanse botanicals of rum op basis van verschillende suikerrietsoorten, en die verdienen ook een plek in de spotlight.’ – Stijn Deschacht

Op het festival vind je geen commerciële cocktailbarvibes, naar kleine producenten, exclusieve flessen en masterclasses die de ziel van Mexico ontkurken. Bezoekers kunnen proeven, leren, luisteren en verdwalen in verhalen over terroir, tradities en techniek. Ook een reeks food pairings met Mexicaanse invloeden staat op het programma. Naast tequila en mezcal maak je ook kennis met ondergewaardeerde Mexicaanse spirits zoals sotol, rum, gin en whisky.

De locatie is al even iconisch als de inhoud: het majestueuze Thermae Palace, dat uitkijkt over het strand van Oostende. De stad vormt met haar maritieme geschiedenis, breed strand, en vlotte bereikbaarheid de perfecte setting voor een Mexicaanse dag aan de Noordzee. Of je nu komt met de tram, auto, step of een klassiek billekarretje – Copitas is er voor iedereen.

Copitas is een initiatief van Stijn Deschacht en Jeroen Van Dyck en een reeks agave-ambassadeurs van over de hele wereld. Illustraties nick decombel & robin fasseur

Praktisch

Copitas – Festival voor Mexicaanse Spirits

Locatie: Thermae Palace, Oostende – Datum: zondag 28 september 2025

Tickets: nu beschikbaar via www.copitas.be – met of zonder tasting glass

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *