De verkiezing ‘Lady Chef of the year’ gaat terug van start en zet chefs in de kijker die kans maken op de titel van beste vrouwelijke chef van België. Dat het beroep van chef nog steeds door mannen gedomineerd wordt, is een understatement. Exacte cijfers uit België zijn hierover niet bekend, maar naar schatting zijn nog geen 5% van de chefs die restaurantkeukens runnen in België, vrouwen. Dat is zelfs minder dan het gemiddelde wereldwijd. Een reden temeer om de vrouwen die primeren in het vak, in de kijker te zetten. “Zichtbaarheid schept rolmodellen. En rolmodellen maken de weg vrij voor de generatie die na hen komt. Dat is de echte waarde van de Lady Chef-competitie” aldus Femke Vandevelde, voorzitster van de Lady Chef Academy.
Maak kennis met de 5 nominees van Lady Chef of the year 2025.
Camille Cosnefroy – Groseille (Brussel) : Camille is geboren in Bretagne, opgegroeid in Touraine en opgeleid als illustratice in Brussel, Ze vond haar roeping voor de keuken tijdens haar vele reizen. Als gepassioneerde autodidact werkte Camille zich op in de horeca, met als voorlopig slotakkoord Groseille in Schaarbeek. Vandaag is ze chef, zaakvoerder en moeder. Ze staat voor een oprechte en duurzame keuken, met focus op productkwaliteit en respect voor het werk van haar producenten.
Fran Mertens – Dunas (Knokke-Heist) : Fran ontdekte haar passie voor koken al op jonge leeftijd, aan de zijde van haar grootmoeder. Na haar opleiding aan de PIVA en enkele bepalende ervaringen in Zweden, Denemarken, Nederland en België (Pure C, Cuines 33), richtte ze mee Dunas op. Een plek waar ze zichzelf blijft heruitvinden met een persoonlijke keuken, beïnvloed door haar tijd bij Alchemist in Kopenhagen. Fran is afkomstig uit Vremde (Boechout).
Jolien Van Puyvelde – VAS (Beveren) : Jolien raakte al op jonge leeftijd gepassioneerd door koken dankzij haar moeder, die haar die liefde doorgaf. Na haar opleiding aan de hotelschool O.L.V.P. in Lokeren, deed ze twaalf jaar ervaring op bij restaurant ’t Korennaer. In 2020 opende Jolien samen met haar partner VAS, een project waarin ze haar vakmanschap en eigen culinaire stijl verder ontwikkelt.
Loélia Gachadoat – Pluriel (Libin) : Loélia Gachadoat is chef van de restaurants Pluriel (Transinne) en Cultures (Redu). Ze is Française met Italiaanse roots en ontdekte de keuken al op jonge leeftijd aan de zijde van haar grootmoeder. Na haar opleiding aan Ferrandi in Parijs werkt Loélia in topzaken zoals die van de Italiaanse topchef Massimo Bottura, waar ze de basis en de discipline van het vak leert. Gedreven en gepassioneerd besluit ze haar eigen restaurant te openen in België, samen met haar partner.
Roberta Silvestrini – L’Angelo Rosso (Brustem) : Roberta groeide op in Maasmechelen, omringd door de geuren van huisgemaakte gerechten. Samen met haar echtgenoot runt ze vandaag L’Angelo Rosso, een referentie voor de Italiaanse keuken. Geïnspireerd door zowel de Italiaanse als Franse traditie, creëert Roberta menu’s vol smaak en emotie. Haar keuken staat voor een eerlijke en ongekunstelde aanpak.
Culinary Challenge: de proef op de som
De vijf nominees zijn verkozen door de Lady Chef Academy, een jury van Belgische chefs, oud-Lady Chefs, culinaire journalisten, recensenten en foodies. Zij brachten hun stem uit op de chefs die hen het afgelopen jaar het meest opvielen. Zo komen we tot een top 5. Hoe verloopt de wedstrijd nu verder? Eind augustus vindt de Culinary Challenge plaats. Deze fysieke kookproef gaat door in de hotelschool van Spermalie in Brugge. De Lady Chef nominees bereiden 2 gerechten, die blind beoordeeld worden door een smaakjury, de Head of Academy, ondersteund door een keukenjury. Hun finale oordeel zal beslissen wie zich een jaar lang de nieuwe Lady Chef of the year mag noemen.
Wie de opvolgster wordt van Lize Willems ontdekken we op 13 oktober 2025, tijdens het slotevenement dat doorgaat in het Concertgebouw van Brugge. Volg de wedstrijd op de voet op de Lady Chef social media kanalen en de website!
Community van vrouwelijke chefs
Voor Femke Vandevelde is het duidelijk: “Vrouwelijke chefs laten vandaag luid en helder van zich horen, met kennis van zaken, met vuur, met visie. Ze verdienen niet alleen meer bereik, maar vooral meer appreciatie”. Om inclusiever te zijn naar al het vrouwelijk talent, bekronen we meerdere vrouwen, over verschillende categorieën heen.
De Lady Chef One-to-watch award is een prijs die gaat naar een ondersteunende chef, die (nog) geen hoofdchef is in de keuken, maar wel van onschatbare waarde is in het team. Wie dit wordt, ontdek je in het najaar. Daarnaast komen ook de vrouwelijke studentes aan bod. Om de chefs van de toekomst te enthousiasmeren voor hun verdere carrière, verkiezen we de Lady Chef Rookie volgens hetzelfde concept als de Lady Chef of the year. 5 studentes van de Brugse hotelscholen geven het beste van zichzelf tijdens een Rookie Challenge. De winnares wordt bekroond tijdens het slotevenement op 13 oktober 2025.
Tot slot is er ook de Publieksprijs. Restaurants en chefs leven voor hun klanten. We willen het publiek ook de mogelijkheid geven om hun favoriete chef te kiezen uit de 5 Lady Chef Nominees. Stemmen kan vanaf eind augustus via de Lady Chef website.
Lady Chef of the year is een wedstrijd die sinds 1991 wordt georganiseerd. Het bekroont een vrouwelijke chef voor haar excellentie, innovatie en leiderschap in de Belgische culinaire scene. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door een academie van collega-koks, recensenten en foodies. Onze missie: vrouwelijke chef-koks inspireren, motiveren en een platform geven. www.ladychef.be