Fen Ki was meerdere jaren een vaste afspraakplaats voor liefhebbers van de Chinese keuken in Deurne. Eind vorig jaar kozen uitbaters Qui Li Fen en Zhui Qi evenwel voor een nieuw avontuur en beslisten de succesvolle zaak Hong Kong garden in Bonheiden over te nemen en hun activiteiten naar de regio Mechelen te verplaatsen.
De grote villa in het dorpscentrum van Bonheiden draagt nog steeds de oude benaming al komt hier weldra verandering in. Schrik echter niet met een frisse en moderne uitstraling is het interieur en de keuken reeds helemaal in beslag genomen door het team van Fen Ki, een typisch Chinese sfeer en gevoel. Ook de veranda en bij zomers weer het terras, sluiten naadloos aan bij hun aangename welkomgroet.
De tafel, behoorlijk gedekt en getooid met de onvergelijkbare en soms best pittige sausjes, kunnen makkelijk worden herschoven zodat men zich handig met een groep of familie kan installeren in afwachting van de gerechten die Qi Zhou presenteert.
De kaart is in meerdere segmenten opgesplitst waardoor men vrij eenvoudig een ruime selectie kan uittekenen. De opsommingen van de gerechten geven evenwel geen uitsluitsel over de samenstelling ervan. Voor hen die slechts sporadisch aan een Chinese of Oosterse tafel aanschuiven is het dus kiezen met de natte vinger. Gelukkig reikt het behulpzaam personeel graag een reikende hand en geeft het graag toelichting bij de gekozen gerechten.
Los van de kaart die meer dan 80 bereidingen kent, suggereert Fen Ki ook een aantal menu’s die variëren van 25 tot 39.5€ per persoon vanaf 2 personen en een uitgebreider menu, 50 € per persoon evenwel slechts mogelijk vanaf 4 personen. De menu’s bieden een selectie van meerdere populaire gerechten en pogen een ruim evenwicht van de globale Chinese keuken te weerspiegelen. De rijsttafel 32.5€ per persoon vanaf 2 personen, heeft dezelfde betrachtingen.
Wij kozen bij onze degustatie voor het uitgebreider menu en kregen een mooi assortiment gerechten waarbij de smaakpapillen leuk werden verwend en we een voldoende breed overzicht kregen van de rijkdom van de Chinese keuken met enkele typische kenmerken. Een geheel dat beslist aan onze Westerse benadering van de Chinese keuken voldeed evenwel zonder extreme uitvloeisels of onnodige fantasiën. Wie toch een graantje of smaaktoets van de bijzonder pittige accentjes wil meepikken kan zonder problemen een beroep doen op de pittige sausjes die graag worden aangeboden. Deze ‘hot’ items geven nochtans heerlijke extra smaaktoetsen aan meerdere items van het door chef Zhu Qi aangeboden menu.
Starten deden we met de watan soep en uitgebreid assortiment Dim Sum. De overige bereidingen worden samen geserveerd waar blijven dankzij de hete serveerplaten de ganse maaltijd warm. In het assortiment o.m. gamba’s in look saus, peking duck met flensjes, rundvlees op hete plaat, gefrituurde kippenblokjes , groenten met garnaal en de Nasi Goreng fenki. De flensjes met peking duck krijgen hemelse aroma’s mits toevoeging van het pikante huissausje, heerlijk hot, pittige accenten en charmant genieten. Vergeet evenwel niet dat je deze toetsen niet met water kan blussen, dit verergert enkel het pikante gevoel.
Afsluiter van dienst was een coupe advokaat die geen enkele Chinese roots kan voorleggen, ook de afsluisters van de andere menu’s zitten in hetzelfde lichtzoete schuitje, een coupe vanille of een dame blanche! Doelbewust zegt uitbaatster Qiu Li Fen gezien ze voldoende schwung in zich hebben om de menu’s op een degelijke manier af te sluiten.
Globaal alleszins een mooie ontdekking van het ruime smaakpalet van de Chinese en Oosterse keuken, een buitenkansje om kennis te maken met een aangenaam assortiment smaken die afwisseling brengen in ons traditioneel smaakpatroon.
Fen Ki – Rijmenamseweg 32 – 2820 Bonheiden. Tel 015/ 5 48 88 – Openingsuren maandag – zaterdag 12:00 – 14:30 & 17:30 – 21h30, zondag 12:00 – 21:30 – Woensdag Gesloten