De Watermolen – Kasterlee

Dit hotel-restaurant is een schoolvoorbeeld van de spreekwoordelijke Kempense gastvrijheid die stijlvol werd omgezet naar pure verwenning. In 1957 startte moeder Biermans, een speeltuin en serveerde voor de ouders ondertussen haar beroemde ‘paling in ‘t groen”.

Nu 60 jaar later met de 3de generatie aan het roer is deze speeltuin uitgegroeid tot een hotel-restaurant met vergaderzalen, kamers, brasserie en restaurant. Een geheel dat nog steeds as figuurlijke speeltuin kan worden omschreven waar het personeel ervoor zorgt dat de gasten in deze jachtige tijden tijdens een adempauze, kort verblijf, meeting of culinair oponthoud, tot in de kleinste details worden verwent.

Restaurant De Watermolen is alle dagen geopend en staat olv chef Dirk Wittebrood, lid van de meesterkoks van België, die met zijn  brigade zorgt voor culinaire hoogstandjes. Chef Dirk selecteert met grote precisie dagverse ingrediënten die hij transformeert tot creatieve en succulente recepten. Het ruime en luchtige restaurant is sfeervol ingericht met mooi getooide tafels die een leuk wit tafelkleed en kleurrijk bloempje meekrijgen. Het aperitief wordt geserveerd in de lounge met makkelijke zitjes en haardvuur. Bij het aperitief hoort een geurige selectie van hapjes en proevertjes die je smaakpapillen doen tintelen van de pret en hen voorbereiden op fijne gerechten.

Op de kaart o.m. gebakken ganzenlever met portobelloworst, kreeft met leverparfrait en groene asperges, paling in ’t groen moeder Biermans, zeeduivel, groene tomaten en artisjok, zomerree ‘purple rain’- 2 personen, en Ierse zesrib, geroosterd en groene peper.

Het menu ‘De Watermolen’  is beschikbaar in 4, 5 of 6-gangen uitvoering; 63, 77 of 88€ per persoon, wijnen 29, 33 of 38 € per persoon. Een lichte zakenlunch voorgerecht, hoofdgerecht is in het restaurant beschikbaar aan 37€, er is tevens een  3-gangen lunch aan 44€ en dit van maandag tot vrijdag.

Wij kozen voor een 4-gangen applicatie van het menu ‘De Watermolen’ en kregen bij het aperitief een brede waaier van proevertjes waaronder huisgemaakte pickels, krokante en knapperige koekjes van zoete aardappel en lekkere en smeuïge rillettes van zalm gepresenteerd in een lange middendoor gezaagde mergpijp.

Als voorgerecht vergastte Dirk Wittebrood ons op een creatieve Oosterscheldepaling in ‘t groen, lekker en mooi ziltig. Volgde een Schotse zalm met risotto, groene selder, scheermesjes en inktvis, behoedzaam overgoten met een schuimende en heerlijke saffraanjus. Erg decoratief maar tevens bijzonder lekker.

Het hoofdgerecht werd een Belgische wit-blauw rundsfilet met fijne streepjes ossenstaartpuree en extra decoratie van veggie  blordworst en choron. De unieke smaak van de veggie bloedworst vormde een perfecte ondersteuning van het mooi rosé gehouden rund. Het dessert van rood fruit met honingijs, rabarber, mascarpone, citroenverbena jenever en toetsen van limoen vormde een perfecte afsluiter van een succulente maaltijd. Het menu werd ondersteund door een pittige Chardonnay Les Estines en een stevige volronde en mooie donkerode Merlot Les Berchets 2015 Pays d’Oc.

De Watermolen – Houtem 61 – 2640 Kasterlee – open 7/7 – 12-14 en 18.30-21.30

Tel 014- 85 23 74 –www.watermolen.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

sfeervol klassiek restaurant

attente bediening

mooi smaakpalet

dagverse ingrediënten

gratis laadpost voor elektrische wagens Tesla

Michelin:       3 bestekken

elegante moderne lounge met gashaard

dynamische chef

combinatie van traditionele en vernieuwde keuken

GaultMillau:  15/20 – 2 mutsen

bediening in maatpak, ouderwets correct

onberispelijke klassieke tafelschikking

degelijke à la carte keuken

wijnkaart + 300 referenties 44-80€

Delta:                         4 sterren – 2 mutsen

Kempisch hotelcomplex

fijne Franse keuken

uitmuntende inventieve bereidingen