ARKET lanceert nieuw boek voor planeetvriendelijk koken

Het Scandinavische lifestylemerk ARKET brengt een nieuw kookboek uit, getiteld ‘ARKET Café Cookbook’, met recepten uit het vegetarische café die zijn aangepast voor de keuken thuis. Het nieuwe boek, verkrijgbaar vanaf 1 december in de ARKET-winkels en op arket.com, is de tweede publicatie van het merk gericht op voeding, na het Kookboek voor lente, zomer, herfst en winter’, dat in 2018 verscheen.

Verdeeld in vijf delen – Food Philosophy, New Nordic, Eating in Season, Natural Farming en Better Coffee, is ‘ARKET Café Cookbook’ een uitnodiging om de wereld van de seizoensgebonden plantaardige keuken te verkennen, die zowel onze gezondheid als het welzijn van de planeet bevordert. Het bevat het verhaal achter het café, samen met eenvoudige en bevredigende gerechten zoals salades, sandwiches, smeersels, beleg, zoete lekkernijen eva. Dankzij de eenvoudig te volgen gidsen moedigt het boek de lezers aan om creatief te worden in de keuken en ingrediënten te gebruiken die ze misschien al in huis hebben om eindeloze variaties van de recepten te maken.

We willen onze ervaringen en learnings van de eerste vier jaar met ARKET café delen, samen met het wetenschappelijk onderzoek waarop ons concept is gebaseerd. Ik hoop dat onze benadering van voedsel onze klanten en lezers zal inspireren om gezonde en duurzamere alternatieven onderdeel te maken van hun dagelijks leven’, zegt ARKET café Chef-kok/Conceptverantwoordelijke, Martin Berg.

ARKET café, opgericht in 2017, is een seizoensgebonden keuken en koffiebar die gezonde vegetarische en veganistische maaltijden aanbiedt, samengesteld met natuurlijk geteelde ingrediënten. Het menu omarmt een moderne en inclusieve kijk op Scandinavisch koken en volgt het cyclische ritme van de natuur om het unieke karakter van fruit, groenten en peulvruchten vast te leggen wanneer ze op hun best zijn, zowel in termen van smaak als voeding.

Martin Berg is een van de vroege voorstanders van de New Nordic food beweging en heeft een rijke achtergrond in duurzaam en gevoelig koken, als executive chef in Michelin-sterrenrestaurants en als medeoprichter van een traditionele zuurdesem roggebakkerij en biologisch café in Stockholm. Zijn werk met ARKET café is gebaseerd op de overtuiging dat de transformatie naar een gezondere en duurzamere eetcultuur breder en toegankelijker moet zijn dan de wereld van het fine dining, en ook onze dagelijkse maaltijden en gewoonten moet omvatten.

Als onderdeel van de bredere missie omarmt het ‘ARKET Café Cookbook’ een plantaardig dieet, seizoengebondenheid en lokaliteit als essentiële elementen van de noodzakelijke verschuiving naar duurzamere ecosystemen. Deze ideeën en de wetenschap erachter worden verder uitgediept in een lang gelezen gesprek tussen Martin Berg en de Zweedse duurzaamheidswetenschapper Line Gordon dat het boek aanvult.

‘Hoewel we toegang hebben tot verschillende voedselculturen op een manier die een paar decennia geleden niet eens bestond, laat de recente verandering in wereldwijde voedselpatronen zien dat de diversiteit van gewassen die we eten is afgenomen. We maken steeds meer identieke culinaire keuzes, en er gaat iets belangrijks verloren. Initiatieven als de New Nordic zijn echt belangrijk voor het behoud van de lokale voedselproductie en kennis – het zijn elementen die ons zullen helpen nieuwe oplossingen te vinden voor de wereldwijde voedseluitdagingen waar we vandaag voor staan”, zegt Line Gordon, hoogleraar duurzaamheidswetenschappen en directeur van het Stockholm Resilience Centre aan de Universiteit van Stockholm.