Het oorspronkelijke gebouw dateert uit 1856 en werd enkele jaren later aangekocht door een landbouwer die het met een grote voorraadschuur verruimde. De ligging op een kruispunt van belangrijke regionale wegen was bijzonder gunstig voor de aan- en afvoer van de landbouwproducten naar de omliggende markten.
Bij de eeuwwisseling in 1900 werd het domein aangekocht door Louis-Joseph Dubois-Jacquet, handelaar uit Transinne die het eerst transformeerde tot een familiepension en nadien verder uitbouwde tot een klassehotel dat in het begin van de 20ste eeuw als voorbeeld gold voor de regio. Vier generaties lang zou deze familie de naam van het hotel hooghouden. In 2011 verkocht het echtpaar Alain Clip- Anne Marie Lybeer, de Barrière aan een 7-koppig team van mannen en vrouwen uit de regio die met het huis vertrouwd waren, team dat diverse renovatie- en aanpassingwerken liet uitvoeren. Op1 juli 2014 heropende de totaal vernieuwde Barrière de deuren.
Sinds 1 maart 2017 staat een nieuw team olv sterrenchef Guy Lefevere die La Bergerie in Lives sur Meuse achter zich liet, borg om de traditionele dienstverlening verder uit te bouwen. De Barrière de Transinne omvat momenteel 28 kamers verdeeld over 2 gebouwen, 3 vergaderzalen en een gastronomisch restaurant. Zijn uitzonderlijke ligging in het hartje van de Naamse Ardennen en de vlotte bereikbaarheid, vormt aldus Guy de basis voor een nieuwe toekomst. De kamers zijn uitgerust met alle traditionele voorzieningen met gratis wifi en internet, één van de kamers werd speciaal ingericht voor de opvang van minder valide personen. Tot de overige infrastructuur van het hotel-restaurant, voorzien van een mooi groot en zonnig terras, behoort ook een sauna, hammam en is er eveneens een afgsloten berging voor fietsen en moto’s.
Guy Lefevere, 28 jaar lang sterren-chef in La Bergerie wil het restaurant opnieuw herwaarderen. Hij selecteert kwalitatieve ingrediënten met een mooie input van regionale producten die hij op decoratieve en kunstzinnige manier tot sfeervolle delicatessen transformeert.
Wij genoten bij onze proeverij van het ‘ontdekkingsmenu’. Als introductie een leuk trio hapjes met butternut soepje met grijze garnalen, gerookte forel met smeuïg sausje en gerookte zalm met heerlijk pittige mousseline. Het voorgerecht werd een creatie van St Jacobsnoten met schijfje zwarte radijs, gekarameliseerde appelschijfjes, zwarte pens met geurige emulsie van ansjovis en bospaddenstoelen. Een leuk samenspel van geuren en kleuren met hartige smaaktoetsen die harmonieus en evenwichtig op elkaar inspeelden. Volgde een mooie consomé met stukjes wild, ravioli met ganzenlever, groene linzen en hints van pompoen. Een heerlijk smaakpalet in mooi porselein. ‘n Leuke opsteker.
Als hoofdgerecht serveerde Guy een mooie bereidingen van hertenkalf. Mooi rosé gehouden vlees met leuk knapperig korstje vergezeld van een puree van knolselder en kastanje-puree. Als extra garnituur een mooi aangebakken stronkje witloof, een compote van wilde bessen en fijne crumble van mosterd. Mooie evenwichtig en succulent. De afsluiter op basis van amandeltoetsen bestond uit een met koffie gepocheerd peertje, ijs met nootjes en een crème babelute. Andermaal een voltreffer van formaat.
Onze gerechten werden ondersteund door een witte Clos Floridène Graves Denis en een rode Réserve de Malartic Pessac Leognan.
Barrière de Transinne – rue de la Barrière 4 – 6890 Transinne
Tel 061- 65 50 37 – www.barrieredetransinne.be
Gesloten op zaterdagmiddag, zondagavond en maandag
Culinaire commentaren:
Tasted4you: 2 minutes
leuke bar en salon met open haard
gezellig en sfeervol restaurant
attente bediening
smaakvolle evenwichtige bereidingen
leuke decoratieve accenten en presentaties
mooie wijnkaart
Navolgende commentaren verwijzen naar de vorige uitbaters. Guy Lefevere kijkt belangstellend uit naar de nieuwe culinaire gidsen die later deze maand worden gepresenteerd. Hij hoopt alleszins om met zijn ervaring en persoonlijke benadering van de gastronomie en topproducten, een hogere score te realiseren.
Michelin: mooi elegant restaurant
aangenaam terras
traditionele chef met respect voor het product
GaultMillau: 13/20 – 1 muts
halfopen keuken
salon met open haard
knusse kamers
Delta: 3 sterren
vakkundige restauratie
hedendaagse bistronomische keuken