Bier en vlees? Een bourgondisch onderonsje

Dat vlees en rode wijn een goddelijke combinatie is staat buiten kijf, maar wat veel mensen vergeten is dat de combinatie van bier en vlees niet moet onderdoen voor deze goddelijke combinatie.

Bier en vlees gaan nu eenmaal hand in hand door het leven. Al is het voor tijdens een barbecue of echt puur voor de smaak. Heel wat topchefs gebruiken bier in hun gerechten. Dan hebben we het voornamelijk over bruin bier, want dat is uitermate geschikt voor in de saus van je vlees. Er zijn ook heel wat bieren die perfect aansluiten bij een vleesgerecht als drank. Deze bieren geven we je mee in onze blog.

Bij het vinden van een goede combinatie bier en vlees is er één zaak erg belangrijk. Bier en vlees gaan goed samen zolang beide smaken elkaar niet wegdrukken. Eet je een soort vlees zoals spare ribs dat van nature niet zo sterk is van smaak? Dan raden we je aan om eerder een pils of een witbier erbij te drinken in plaats van een sterk bruin bier zoals Rochefort. In dit geval zal het bier de smaak van de spare ribs overheersen en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Konijn met pruimen

Eet je graag deze echte Vlaamse klassieker? Dan raden we je aan om een donker abdijbier hierbij te drinken. De Rochefort die we afraden bij de spare ribs, raden we zeker en vast aan bij konijn. Ook een donkere Sint-Bernardus past perfect bij dit gerecht.

Stoofvlees

Hetzelfde als bij konijn geldt ook voor stoofvlees. Donkere abdijbieren zijn hier heel lekker bij, maar stoofvlees is net iets flexibeler. Ook een licht speciaal bier zoals Duvel of Triple d’Anvers past hier goed bij. Vlees bestellen is niet moeilijk, het juiste bier kiezen is dat vaak wel.

Vis of vlees?

Ook vis kan goed geschikt zijn om te drinken met bier, maar bij vis moet je wel sterk opletten wat voor bier je erbij drinkt. Donker bier is al zeker en vast niet aan te raden. Wat heel veel wordt gedronken bij vis, is witbier. Dit heeft een heel zachte smaak en draagt heel mooi bij aan de smaak van de vis.

Er zijn heel veel bieren die je kan drinken bij vlees. In deze blog hebben we het voornamelijk gehad over de bekende bieren, maar toch geven we je nog graag een paar bieren mee om uit te proberen. Zo is het Amerikaanse bier Tank 7 een heel goed bier om te drinken bij een biefstuk. Daarnaast vormt Cornet samen met de donkere abdijbieren een sterke combinatie met stoofvlees.