Bistro R – Nossegem ( een nieuwe richting voor restaurant Orange)

Waar vroeger restaurant Orange te vinden was, opende op 2 november BISTRO R zijn deuren. De eigenaars chef-kok Roland Debuyst en zijn echtgenote Aysa blijven met dezelfde passie werken in een nieuw modern, speels maar bijzonder sfeervol en gezellig kader, met een aangepast team en met een vernieuwde kaart en keuken. Roland Debuyst en zijn echtgenote wilden hun restaurant een nieuwe boost geven evenwel zonder compromissen op het vlak van kwalitatieve ingrediënten en een nieuw leven inblazen.

Orange kende nochtans heel wat succes met zijn knappe gastronomische keuken en transformeerde een aantal jaar geleden in een graag bezochte brasserie. Vandaag is het echter tijd voor een grondige vernieuwing, met oog voor kwaliteitsvolle eenvoud. De uitgebreide menukaarten verdwenen en de gerechten bestaan niet langer uit ontelbare dresserende processen. Roland Debuyst zet zelf de toon: ‘we gaan voor eenvoud’. Dat wil niet zeggen ‘minderwaardigheid’, integendeel! De eenvoud is al zichtbaar in de eetzaal: Die is nog even ruim, maar er staan minder tafels en er is nu een loungehoek met heerlijk uitnodigende zetels waar een vijftiental mensen het zich gezellig kunnen maken met een glaasje en wat zalige fingerfood (denk aan eendenrillette, mousse van bloedworst met piment d’Espelette en andere hapjes).

Ook de keuken werd vereenvoudigd. Door kosten in de keuken te besparen (de soberdere bereidingsprocessen vereisen minder personeel) is er meer budget vrij om verse kwaliteitsingrediënten aan het menu toe te voegen. Heerlijk Belgische producten, maar ook zoveel meer. Rundsbavette met boter en witlofplantjes, Kuregemse ‘Champignons de Bruxelles’, deskundig bereide segrijnslakjes (niet verdronken in lookboter), gekonfijte varkenswangetjes en andere kostelijke gerechten met mooie stukken vlees van bij Pierre Lesage krijgen de hoofdrol in dit zwart-geel-rode verhaal met een open blik naar culinair Europa. Er is ook heel wat lekkers uit de zee op de kaart te vinden: grijze garnaaltjes, tongschar, heek en griet vervolledigen het vismenu. Dat is allemaal te vinden op de ingeperkte kaart. Verder kunnen gasten ook kiezen voor een knap driegangenmenu van € 37,90. De drie gangen kunnen er 4 of zelfs 5 worden: er is nu ook een heerlijke kaasplank met een selectie kazen van kaasmeester Luc Callebaut. De dagschotel van rond de € 15 is iedere dag afhankelijk van de producten die de chef ‘s ochtends kiest.

In de zaal of op het terras is nu plaats voor een zestigtal gasten die kunnen genieten van de nieuwe kaart of van het aanbod in de bar: Belgische bieren, whisky’s en gins en de wijnkaart die van Orange werd overgenomen. Die klinkende naam maakt nu plaats voor Bistro R! Meer dan ooit is Bistro R het nest waar Roland zijn creativiteit en inventiviteit kan ontwikkelen, zachtjes laat opborrelen, rustig marineert en ze laat openspatten in succulente, evenwichtige tongstrelende topcreaties. Kortom Bistro R met de R van Roland, renovatie, ronduit heerlijk tafelen: reden genoeg om terug te komen!

Wij kozen bij onze proeverij als voorgerecht voor een Vlaams Brabants witloofsoepje en wafeltje van Bintje, rilette van gerookte rog en paling met espumas van witloof. Als hoofdgerecht opteerden we voor een medaillon van hinde, rode wijnsaus met geneverbes, blauwe bessen, champignons, cranberry en pomme Paillasson.

Het witloofsoepje was leuk smeuïg, licht romig met mooie stukjes grondwitloof en smaakte verrukkelijk met subtiel bitter tintje. Het wafeltje van Bintje kreeg een heerlijke frisse rilette mee waarbij vooral de gerookte paling voor een leuke accentje zorgde, terwijl de espuma van witloof niet alleen voor evenwicht zorgde maar ook een lokaal accentje in de bereiding inbracht. De medaillon van hinde met mooi krokant korstje en zalig rosé binnenin was super mals en genoot van een uitgebreid en erg lekker garnituur. Met zijn pomme Paillasson scheert Roland eens te meer hoge toppen.

Als afsluiters een crème brûlée met vanille volgens het recept van Prosper Montagné en een gelei van grenache met steranijs en honing, appelen, kastanjes en melkroomijs, afsluiters die elke fijnproever moeten bekoren, gewoonweg succulent.

Bistro R – Leuvensesteenweg 614, 1930 Nossegem (Zaventem)

Telefoon: 02 – 757 05 59 http://www.bistro-r.be

Iedere middag geopend van 11.30 u (keuken open vanaf 12.00 u), iedere avond geopend vanaf 18.00 u (keuken open vanaf 18.30 u) tot 21.00 u, 22.00 u in het weekend. Gesloten op zondag en maandag.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

nieuw sfeervol en gezellig interieur met lounge ruimte

attente bediening

kwalitatieve ingrediënten

leuke presentaties

gerechten blijven net door eenvoud en ervaring van de chef een uitgesproken gastronomische aanrader.