Gault&Millau 2018: Eric Fernez (d’Eugénie à Emilie) is de 15de Chef van het jaar

Voor een publiek van meer dan 800 restaurateurs, journalisten en partners stelde het team van de Gids de nieuwe editie voor, de vijftiende en dus een jubileumuitgave. Het grootste nieuws was uiteraard de bekendmaking van de Chef van het Jaar, een titel die dit jaar naar Eric Fernez van restaurant ‘D’Eugénie à Émilie’ in Baudour (Bergen) gaat. Een sterke keuze, die de redactie als volgt verantwoordt: “Veel mensen beschouwen Eric als een monument van de perfect uitgevoerde klassieke keuken. Hij bewijst dat met zijn zeetong Fernand Point en de andere gerechten van zijn soms epicurische, soms tijdloze menu’s. Al zijn bereidingen zijn perfect technisch beheerst en worden gekenmerkt door prachtige producten, puur eetplezier en authenticiteit. Deze voor een Chef van het Jaar essentiële kwaliteiten vult hij aan met een passie voor wijn, die zowel in het interieur van het restaurant als op zijn zeer mooie wijnkaart tot uiting komt.”

Bij de innovaties noteren we drie aanpassingen van het scoringsysteem, met vanaf dit jaar halve punten voor de cijfers boven de 15/20, de verandering van de ‘Duim’ in een score van 12/20 en de uitlijning van het systeem van de koksmutsen met Frankrijk en de landen die in het recente verleden tot de familie van Gault&Millau zijn toegetreden. “Dat past in ons streven om de internationale banden te versterken”, zegt hoofdredacteur Philippe Limbourg. “Elke dag werken wij nauwer samen met het vijftiental andere landen dat nu deel uitmaakt van de Gault&Millau-franchise (er zijn er nog meer op komst), overal ter wereld. De meeste van die landen nemen nu ook deel aan het platform dat iedereen op de website of met de gratis app kan raadplegen. Zo kunt u vandaag van Frankrijk via Luxemburg naar België rijden en op elk moment met dezelfde app de restaurants van Gault&Millau in uw omgeving of in een vijftiental franchiselanden opzoeken. U krijgt dan een heleboel informatie, zoals de openingsuren, het budget, of er een restaurant is en natuurlijk de score.”

Bij Jonge Chefs van het Jaar vallen Jo Grootaers (Altermezzo -Tongeren) voor Vlaanderen, Ludovic Vanackere (Atelier de Bossimé – Loyers) voor Wallonië en Kenzo Nakata (Gramm – Brussel) voor het Brussels Gewest in de prijzen.

Ook de volgende thematische laureaten zijn bekroond: Gastvrouw van het Jaar: Valérie Barbanson (Philippe Meyers– Eigenbrakel). Italiaanse Chef van het Jaar: Felice Miluzzi (Rossi-Leuven). Aziatische Chef van het Jaar: Dokkoon Kapueak (Boo Raan– Knokke-Heist). Terras van het Jaar: Fou d’O (Gent). Sommelier van het Jaar: Gianluca Di Taranto (The Jane -Antwerpen). Dessert van het Jaar: L’Eau Vive (Arbre). Brasserie van het Jaar: Brabohoeve (Schilde). Gastro-bistro van het Jaar: Bruut (Brugge). Nieuwkomer van het Jaar: Chambre Séparée (Gent). Wijnkaart van het Jaar: Terminus (Watou). Bierkaart: Edison (Koksijde). De ambassadeurs van de ‘prijs & plezierverhouding’ van het jaar zijn Le 203 (Brussel), de Siphon (Damme) en de baraGoû (Marche-en-Famenne), de 3 ontdekkingen van het jaar de Transvaal (Oudergem), De Stadt van Luijck (Sint-Truiden) en L’Horizon (Chaumont-Gistoux).

Peter Goossens van Hof van Cleve werd gelauwerd voor zijn 15 maal op rij 19.5/20. Hij is de enige chef die deze score 15 jaar behaald heeft. Christophe Hardiquest van Bon-Bon bevestigt voor de derde maal op rij deze score buiten categorie. Nog altijd in de hoogste sferen zijn de opvallendste evoluties de opmerkelijke 17,5 van Chambre Séparée van Kobe Desramaults en dezelfde score voor D’Eugénie à Émilie, Nuance en het Chalet de la Forêt. Bij de nieuwkomers op 17/20 noteren we de Zet’Joe van Geert Van Hecke en Dany Hoorseele met zijn gelijknamige restaurant. De Ambachtelijke Chef van het Jaar is Johan Segers, die in 2017 zijn 50 jaar aan de fornuizen viert, een halve eeuw uitmuntendheid.

De gids maakt ook een overzicht van de belangrijkste laureaten van zijn 15 edities, en is daarmee een collector’s item. De lectuur van sommige namen toont bovendien dat Gault&Millau een scherpe neus voor nieuw talent heeft. Dit jaar pakt de culinaire gids bovendien uit met een Thailand-landenbijlage, speciaal voor de Belux markt. De 75 pagina’s tellende special wordt geïntegreerd in de gids zelf. Enkele Belgische topchefs gingen daarvoor op uitnodiging van TAT (Tourism Authority of Thailand) in juni samen met een delegatie van Gault&Millau op culinaire expeditie naar Bangkok. De reiservaringen en culinaire hoogtepunten van de chefs en het team ontdekt u in de landenspecial of op be.gaultmillau.com/pages/tasty-thailand. Op de lancering van de gids op 13 november  werd de landenbijlage feestelijk voorgesteld met een Thai village met Thaise delicatessen, verzorgd door de Tourism Authority of Thailand en enkele Thaise toprestaurants uit België.

Tot slot heeft de gastronomische uitgever onlangs de nieuwe POP-adressen (voor Populair) gelanceerd, waarvan de finalisten van de Awards enkele dagen geleden werden aangekondigd. De laureaten zijn Nona voor Brussel, Pépite voor Wallonië en Bar Palmier voor Vlaanderen. Ontdek deze unieke verzameling van nu al meer dan 170 adressen op https://be.gaultmillau.com/collections/pop.

Managing Director Marc Declerck wijst er niet zonder trots op dat Gault&Millau met meer dan 30.000 exemplaren in de voorverkoop met een grote voorsprong de Belgisch-Luxemburgse leider van de sector blijft. Hij voegt eraan toe dat Gault&Millau met verscheidene nieuwe projecten blijft innoveren en dat de consultingactiviteiten voor de sector (restaurants uitgezonderd) een sterke groei kennen, wat de groep in staat heeft gesteld om in de twee afgelopen jaren haar personeelsbestand fors uit te breiden. In de volgende weken zullen we meer details over onze nieuwe projecten vrijgeven.

De gids 2018 ligt deze week in de boekhandel en kost 29 euro. Hij kan ook worden besteld op de website shop.gaultmillau.be. Op de recent vernieuwde site www.gaultmillau.be, die nu ook aangevuld is met een app, kan men aan de hand van diverse criteria restaurants opzoeken. Zowel de gids als de site bespreken meer dan 1.280 adressen, waaronder niet minder dan 130 nieuwe, samen met bijna 180 POP-adressen.