Blikvanger: Château de Cascastel

Cuvée Exception 2018 – Gold Medal Grands Vins du Sud 2019

De FITOU-benaming, ingewijd op 28 april 1948, is de oudste en meest gerenommeerde in de Languedoc.

Deze wijngaard, die uitsluitend op de Haut Fitou ligt, bestaat uit een groot aantal kleine percelen die op de garrigue worden ontgonnen. Een warm, droog en winderig klimaat dat een perfecte rijping van de bessen en een uitstekende sanitaire toestand mogelijk maakt. De wijngaard is volledig in duurzame landbouw onder het label “REVE” en de oogst gebeurt enkel met de hand, met respect voor de tradities. Elke wijn weerspiegelt het geselecteerde terroir dat het leven geeft en de eeuwenoude knowhow van de Meesterwijnmakers van Cascastel. De volledige betrokkenheid van elk van de actoren in de kelder en de kwaliteit van de technische installaties stellen de wijnbouwers staat om een perfecte kwaliteitsconsistentie te bieden voor elk van de wijnjaren.

Assemblage : Carignan 50% / Black Grenache 35% / Syrah 15%.

De Carignan en Grenache druivenrassen zijn geplant op de meest dorre hellingen, waar ze wonderen verrichten. Het ene ras is sterk en krachtig en geeft de wijn een mooie structuur. Het andere, soepeler, brengt rondheid en elegantie. De Syrah ligt in de koelere gebieden en brengt fruit, bloemen en frisheid.

Vinificatie : De Carignan wordt gevinifieerd in koolzuurhoudende maceratie met een vattingstijd van ongeveer 2 weken. De Grenache- en Syrah-druiven worden op traditionele wijze gegist. Een delestage wordt gedaan aan het begin van de gisting, de sappen krijgen regelmatige beluchting voor een intiemer huwelijk en een betere extractie van de polyfenolen.

Tasting : Deze diepgekleurde cuvée ontwikkelt geuren van garrigue en toast, met een mooie intensiteit, gevolgd door aroma’s van rood fruit en kruiden. Het gehemelte, rijk en intens, is fris, ruim en royaal. De tannines zijn fluweelzacht, de afwerking is gulzig, elegant met een mooie intensiteit: kortom, een klassevolle wijn met perfecte harmonie en evenwicht. Een kant-en-klare cuvée die tijdens een jarenlange rijping in de kelder, enkel beter kan worden.

Les Maitres Vignerons de Cascastel – 11360 Cascastel – www.vin-cascastel.com