BoutiqueBar Soho en De Godevaart -Antwerpen

 

Het gebeurt niet vaak dat een Belgische restaurateur kans heeft om drie prestigieuze prijzen in de wacht te slepen, maar dat is wel wat horecabeest Jeremie Landweer dit jaar meemaakt. Niet lang nadat Jeremie de deuren van het iconische De Kleine Zavel moest sluiten om de erfenis van zijn voorgangers voorgoed achter zich te kunnen laten en met een volledig nieuw project te beginnen, zag hij zich genomineerd voor maar liefst drie Hospitality Awards, die met recht en reden de ‘Oscars voor de kleine ondernemer’ worden genoemd.

Jeremie haalde een Horeca Award Belgium binnen voor zijn inzet voor Boutiquebar Soho op de Marnixplaats in Antwerpen. Bovendien behaalde hij met De Godevaart de tweede plaats in de belangrijke ‘all-roundrestaurant’ categorie.

Jeremie Landweer is een culinaire duizendpoot. Als restaurateur die al enkele decennia in de culinaire wereld actief is, heeft hij de eetgewoonten van het grote publiek zien veranderen op een manier die niet enkel voor nieuwe uitdagingen heeft gezorgd, maar die ook veel goeds doet vermoeden voor de toekomst. Hoewel er altijd een basis is gebleven van mensen die – naar eigen zeggen – ‘gewoon willen genieten’ en die zich niets aantrekken van gezonde trends, zullen de meeste stedelijke restauranthouders kunnen beamen dat er nog nooit een periode is geweest waarin er zoveel werd gevraagd om op bepaalde zaken te letten: vegetarisch, veganistisch, glutenvrij, eiwitrijk, suikervrij… Steeds meer mensen lijken zich bewust te zijn van hun eigen voorkeuren, ideologie of gezondheidsproblemen. Daardoor is het belangrijker geworden dan ooit om na te denken over een restaurantmenu: er moeten voldoende opties zijn voor mensen die gezond willen eten of die een glutenvrij dieet moeten aanhouden – en bestaande gerechten moeten gemakkelijk kunnen omgetoverd worden naar creaties die op maat van de klant gesneden zijn. Niets is erger voor een vegetariër dan enkel een kropje sla op het bord te kunnen terugvinden; niets is erger voor een diabeet dan geen enkel alternatief zonder – al dan niet verborgen – suikers te kunnen kiezen.

Jeremie begon al initiatieven rond gezond(er) eten te ondernemen in zijn vorige zaak en trekt dat nu door naar De Godevaart, waar hij na de overname van het restaurant heeft gekozen voor een toegankelijkere keuken, mét moderne toetsen en voldoende culinaire wendingen om herhaaldelijke bezoekjes te rechtvaardigen. Ondanks de ommekeer naar grotendeels klassiekere gerechten, wist De Godevaart 13,5 te halen in de nieuwste Gault&Millau – een uitstekend cijfer voor een volledig nieuw keukenteam dat nog maar enkele weken bezig was toen die score werd toegewezen.

Daar stopt het echter niet: Jeremie houdt altijd de vinger aan de pols en blijft zo op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het horecalandschap, of het nu om pure gastronomie of om distributie of software gaat. www.degodevaart.be

Boutiquebar Soho

Ook in Bar Soho is hij, samen met Lirim Ismajili, bezig aan een vernieuwingsoperatie. De fantastische wijn- en cocktailbar op de Marnixplaats wordt langzaam omgetoverd tot ‘boutiquebar’, inclusief een aangepaste inrichting en een samenwerking met enkele topmerken en Hollywood. Met zijn drie nominaties – eentje voor zichzelf, een voor De Godevaart en een voor Bar Soho – hoopt Jeremie Landweer vooral dat hij ook andere restaurateurs kan aanzetten om risico’s te nemen, vooruitstrevend te denken en een voortrekkersrol op te nemen op het gebied van horeca en gastronomie. www.bar-soho.be