Restaurant Paixa – Vale do Lobo (Almancil)

Restaurant Paixa, gelegen in Vale do Lobo in het centrum van de Algarve, is een absoluut buitenbeentje. Het is een van die zeldzame moderne mixrestaurants met een verfijnd decor, ontspannen sfeer en een uitbundig geïnspireerde keuken. Het restaurant is tegelijk trendy en modieus, maar toch comfortabel en gezellig. In een regio waar restaurants je de keuze bieden tussen een fijne gastronomie, of de traditionele kip en vis, vormt Paixa ongetwijfeld een hotspot die perfect inspeelt op het moderne tafelen.

Het concept berust op ruimte: eclectisch, eigentijds en helder. Bij het vallen van de avond is er een verrassende transformatie door de sterverlichting, de gloed heerst met zijn harmonieus licht, textiel, glas en kaarsen … het is een perfecte formule en het resultaat is een verfijnde omgeving, discrete luxe en comfortabele sfeer

De meeste mensen die Paixa-eigenaar João Lourenço kennen, herinneren zich zijn vorige restaurant, het zeer populaire Paixanito op de weg naar Querença bij Loulé. Vertrouwelijk Portugal onthoudt het goed, het was een van de eerste plaatsen in de Algarve waar men in een uitzonderlijk decor terechtkon. Paixanito was klein, rustiek en traditioneel, met een uitgebreid menu overladen met regionale gerechten, uitgebreide wijnkaart en uitstekende service. Het werd spoedig de vaste eetgelegenheid voor vele Portugezen en een must voor binnen- en buitenlandse bezoekers. In 2009 besloot Lourenço echter om zijn bedrijf uit de landelijke heuvels over te hevelen naar een meer mondain resort aan de oceaan. Het nieuwe Paixa moest wel de traditionele ruimte combineren met modern minimalisme. Een beslissing die tegelijk een gok inhield, al stond het vast dat de keuken en de service ongewijzigd bleven. De eigenaars deelden Lourenço’s project, maar vooral de klanten vonden spoedig de weg naar het nieuwe restaurant, terecht trouwens, de huidige Paixa is beter dan ooit.

Het concept van Paixa is een menu met regionale tapasachtige specialiteiten die zijn ontworpen om te delen met uw partner of disgenoten. De gerechten variëren van eenvoudig en smaakvol, tot meer avontuurlijke maar toch bijzonder en verrukkelijke creaties. Een kaart boordevol creaties zowel bij de voorgerechten als bij de hoofdgerechten krijg je om en bij de 40 suggesties aangeboden. Zij die geen zin hebben om aan het sharingconcept deel te nemen kunnen alvast ook een ‘single-gerecht’ bestellen.

Tot de verleidelijke en smakelijke hapjes behoren o.m. olijven, gerolde ham, droge kaas met honing en amandel, gevulde champignons, gemarineerde beats en mosselen. Het segment ‘uitzonderlijk lekker’ omvat o.m. Braesola carpaccio, gerookte eendenborst, ganzenlever, asperges met mosterdsaus en gevulde inktvis. De huisspecialiteiten zijn een octopussalade met pepers, slakken met lookboter, varkensoor met koriander, kalfsgebak, ossenstaartkroketten, zwarte worst met appel en patrijs in de braadpan.

De regionale desserts kan men moeilijk negeren of terzijde schuiven: marsepein eiertaart, ei en amandelen pudding, johannesbroodcake, chocolademousse of vijgentaart. Het ganse menu is een mix en match met borden maar evenzeer met wijnselecties uit de garrafeira van het restaurant dat meer dan 140 labels aanbiedt.

Dineren in Peixa is een unieke ervaring waarbij je door het overladen aanbod, nauwelijks de kans krijgt om al het lekkers rustig te degusteren. Bij de voorgerechten kregen we welgeteld 32 creaties aangeboden, bij de hoofdgerechten bleef het aanbod tot 25 gerechten beperkt terwijl we amper 8 desserts moesten proeven. Zelfs met een halvering van het aanbod behield de kookkunst van João Lourenço ongetwijfeld het label ‘succulent’.

Paixa – Quadradinha, lot 52 – Vale do Lobo – 8135-034 Almancil

www.paixarestaurante.com