Brut ô Dôme – St Genesius Rode

Een prachtig restaurant dat zich inzet voor de natuur en het stadsleven. Brut ô Dôme is een nieuw restaurant op een verrassende locatie tussen het stadsverkeer van de Waterloolaan en de olympische rust van het Zoniënwoud. Het is een nieuw bio-gastronomisch restaurant aan de rand van Brussel. Een adres dat volledig gewijd is aan een gezonde, natuurlijke, duurzame en ethische manier van leven en eten, die perfect aansluit bij de huidige trends.

Brut ô Dôme is meer dan een restaurant, het is een concept op initiatief van drie partners die reeds zeer actief zijn in de Brusselse sector. Het brengt broer (Léonard), zus (Aline) en zwager (Benoît) en een chef-kok (Florent) samen rond dit nieuwe adres met meerdere troeven. Door zich bij het Dôme-project aan te sluiten, maken deze laatsten deel uit van de continuïteit van een zeer bijzondere plaats. Fabrice en Isabelle, oprichters van Dôme, Alice, Benoît en Léonard maken de partituur, Florent aan de piano

Op 15 Chaussée de Waterloo, in Rhode Saint-Genèse, bevindt zich een plek die even atypisch is als weldadig voor alle zintuigen: Dôme. Deze plaats is geheel gewijd is aan het evenwicht tussen lichaam en geest, is een bron van gezondheid en welzijn en combineert voorouderlijke kennis met moderne wetenschap. De ontwerpers Fabrice en Isabelle bedachten deze unieke plek waarvan de vormen zijn geïnspireerd door de natuur om iedereen in staat te stellen zich opnieuw te verbinden met zijn oneindige potentieel. Het DNA van Dôme is, heel natuurlijk, water, energie en bewustzijn.

Het project van Alice, Benoît en Léonard, de scheppers van restaurant Brut ô Dôme, is niets anders dan een voortzetting van Dôme. De geest is gelijk en het restaurant is op zijn beurt de weerspiegeling van een gemeenschappelijke actie en belangstelling voor duurzame gastronomie. Een gastronomie die zorg draagt voor de traceerbaarheid van de producten, kortsluitingen en biologische teelten. Het resultaat is een bio-gastronomische tafel in een (duurzame en ethische) omgeving in perfecte harmonie met de geest van de plek.

Parallel en vóór Brut ô Dôme is er “Brut en ville”, een restaurant dat in januari 2019 in Elsene is geopend. Dit restaurant, opgericht door Alice en Benoît, die later gezelschap kregen van Léonard, is een biologisch gastronomisch restaurant, traiteur en thuiskok (www.brutfood.be). Benoit Stas is hier de creatieve kracht die zijn kennis van de keuken combineert met zijn liefde voor de natuur. Het resultaat is een explosie van smaken op het bord. Hij zorgt voor de praktische orkestratie van de moestuin, van het zaaien tot de levering van de producten voor de twee restaurants, alsook de evenementen voor de traiteur. Als chef-kok weet hij, net als zijn partner Alice Pollet, heel goed welke groenten, vruchten en kruiden volgens de seizoenen moeten worden geproduceerd. Hij heeft ook gewerkt in Wasabi, Kabou en Little Tokyo restaurants.

Florent Wahl (voormalig chef-eigenaar van La Chasse des Princes in Sterrebeek), vervoegde de keuken van “Brut ô Dôme”. Florent was al bekend in de streek als chef-kok en vervolgens als chef-eigenaar van het gedenkwaardige Sterrebeekse restaurant La Chasse des Pinces. Jarenlang was dit restaurant een referentie op het gebied van de fijne, ambachtelijke keuken. Een artisanale kok die respect heeft voor goede producten van kleine producenten, maar ook voor het evenwicht en de esthetiek van een bord dat destijds altijd zeer gewaardeerd werd.

In de keuken volgt het menu de producten uit de eigen groentetuin in Overijse. En als deze producten niet voldoende zijn, vervolledigen producten van kortsluiting de samenstelling van de menu’s. Dus alles is in perfecte harmonie met de seizoenen en, natuurlijk, altijd 100% biologisch. Het is echter belangrijk op te merken dat de initiatiefnemers van het project een gastronomische keuken willen aanbieden.

De keuken van “Brut ô Dôme” en “Brut en Ville”, vol van smaak en gezond verstand, is al erkend voor haar ware waarde, met een aantal mooie prijzen en labels, zoals het “Good Food” label van het Brusselse Gewest, evenals het “Certisys” biologische label, “Table de Terroir” (APAQ-W), “Slow Food”, “Circulaire Economie”, enz. Een andere doelstelling is het winnen van de Groene Ster van de Michelingids. Tenslotte is Brut ô Dôme geïnspireerd door smaken en technieken uit de hele wereld om de knowhow van elders beter tot zijn recht te laten komen ten dienste van de Belgische producten.

Omdat men tegelijkertijd de keuken zoveel mogelijk wil democratiseren, variëren de prijzen van 18 € voor de lunchschotel tot 28 € (voorgerecht, hoofdgerecht: veggiemenu (32 €/vis, 36 €/vlees) of zelfs 60 € (5 gangen) of 68 € (6 gangen) voor de avondmaaltijd. Als kers op de taart is het hier, net als in Elsene, zondag brunchdag voor iedereen! Dezelfde filosofie wordt gevolgd voor de dranken, die al even natuurlijk zijn, met gearomatiseerde waters, kombucha, Belgische kefir, biologische, biodynamische en natuurlijke wijnen van bij ons of uit de buurlanden (Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Portugal, Spanje, enz.).

Met de terugkeer van het mooie weer, is dit grote terras dat plaats biedt aan 45 tot 60 personen (en veel meer in de evenementenformule) niet alleen beschikbaar om in vollenatuur van de diverse heerlijkheden te genieten, maar evenzeer  voor speciale en privé-evenementen. Binnen of buiten, in Sint-Genesius-Rode of in Elsene, “rauw” met het mooie weer en de filosofie van deze aanpak, het is een veilige weddenschap dat dit project snel meer en meer populair zal worden. Het enige wat ons nog rest is dit alles te gaan testen en ontdekken!

Wij genoten bij onze proeverij van een aantal mooie decoratie en evenwichtige bereidingen die ten volle de rijkdom van nauwkeurig geselecteerde ingrediënten in de kijker stelde. Leuke en krokante hapjes als introductie op basis van beurre de carottes wisten alvast onze smaakpapillen te begeesteren. Volgde een bereiding van aardpeer met zalm, mooi vers en voedzaam. De zilte zeetonen kwamen perfect tot uiting een creatie van groene asperges, scheermesjes en licht aangebakken sint jacobsvruchten met heerlijk sausje. De begeleidende natuurwijnen uit Frankrijk, in een BOB-versie wisten deze gerechten behoorlijk te ondersteunen. Een mooi hollandse saus wist de afsluiter, een Noordzeecreatie, met ruim groente-aanbod zoals spinazie, wortel, bonen en bloemkool perfect te doseren. Hier wist een witte Nebbiolo het perfecte evenwicht tussen food en drank mooi te onderstrepen.

Brut ô Dôme – Waterloose steenweg 15 – 1640 Sint Genesius Rode – T 023190227 – www.dome.bio – www.dome.bio/restaurant

Geopend: woensdagavond (19.00/20.30 uur) en donderdag t/m zaterdag (lunch en diner) – Brunch op zondag (10.30/15 uur)

Culinaire comentaren:

Tasted4you: 2 minutes – sfeervol restaurant in volle natuur – decoratieve bereidingen van natuurlijke ingrediënten – evenwichtig – democratische prijzen

GaultMillau: 13/20 – 1 muts – trendy restaurant met focus op gezonde gerechten op basis van bio-producten – sympatieke bediening