Restaurant Icones – Martin’s hotel Berlaymont Brussel: Europese keuken met Belgische touch…

Na het ontdekken van Brussel kan u plaats nemen in restaurant ICONES. Vier hoogtes van tafels en stoelen, fragmenten van donker hout & peperrood en zilverkleurige placemats verwelkomen u warm en doen u meteen thuis voelen. Aangezien het restaurant ICONES van hotel Martin’s Brussels EU naast het Berlaymont gebouw van de Europese Commissie ligt, kan het niet anders dan dat hier tal van verschillende culturen en invloeden op het bord verschijnen.

Chef Nicolas Mottart en zijn team verwennen u graag met hun Europese keuken dat beïnvloed wordt door hun eigen Belgische ‘touch’. Ja kan je laten verleiden door de aantrekkelijke menukaart met een eenvoudig, maar leuk concept. Stel uw eigen 3 of 4 gangen menu samen door de ruime selectie van aangeboden gerechten zelf te combineren. Geen vast menu, geen verplichting om hetzelfde te kiezen als uw gezelschap… voor elk wat wils!

Gepassioneerd door het koksvak besloot Nicolas Mottart al van kindsbeen af dat hij van de keuken zijn toekomstig beroep zou maken. Na zijn studies aan het Institut Cardinal Mercier in Braine l’Alleud zette de jonge kok zijn eerste stappen in het restaurant l’Alter Ego. Hij zette zijn opleiding voort als leerling-kok in Genval.Les.Bains, restaurant van het hotel Martin’s Château du Lac, waar hij snel de professionele ladder besteeg en benoemd werd tot 1ste chef de partie.

De erkenning voor zijn werk opende hem de deuren van restaurant Icones bij Martin’s Brussels EU waar hij aan de slag ging als tweede keukenchef. Vandaag staat chef-kok Nicolas aan het hoofd van restaurant Icones waar hij u de grote klassiekers van de Belgische en Europese gastronomie laat (her)ontdekken met toevoeging van een stevige portie moderniteit en Aziatische invloeden.

Brusselse wafels krijgen een gastronomische opwaardering in zowel een zoete als een zoute versie. De klemtoon ligt op een keuken die werkt met seizoens- en streekgebonden producten. Deze autodidact, scrupuleus vakman maar ook levensgenieter houdt ervan gerechten op te dienen die uitmunten door hun zin en smaak voor alles wat goed en mooi is. We beleven immers evenveel plezier aan ons eten met onze ogen als met onze papillen.

Een van de leuke attenties van Nicolas zijn de wafelicoontjes. Via de typische Brusselse wafel in diverse vormen, kleuren en bereidingswijzen ontdek je een intense en rijke lokale en internationale keuken die de smaakpapillen doen gillen van de intense pret.

Via de overzichtelijke en leerrijke wijnkaart kan u zelf “the perfect match” vinden tussen gerecht en wijn. Mede dankzij het feit dat er heel wat nauwkeurig geselecteerde wijnen per glas of per kleine fles aangeboden worden, kan men gemakkelijk van verschillende wijnen genieten gedurende de maaltijd. Prijs-kwaliteit staat voorop! Naast enkele betaalbare toppers kan u tal van, door het team minutieus uitgekozen, pareltjes terugvinden op de kaart. Uiteraard overheersen de Europese wijnen, maar ook enkele heerlijke ontdekkingen uit Argentinië, Zuid-Afrika, Australië, … vertegenwoordigen de rest van de wereld.

Wij genoten bij onze ontdekking alvast van enkele succulente bereidingen die de creativiteit van de jonge chef in een mooi daglicht stellen. Als introductie een rolletje van zalm en zilte sint-jacobsnootjes mooie gedrapeerd met een heerlijke saus met een overvloed aan truffelparels. Volgde een bereiding van guillardeau oesters getooid met enkele behoudzame druppels van limoen en keurig getooid met delicate gemberpickels. Een leuk en evenwichtig maar vooral fris en leuk ziltig smaakpalet. Met de Brusselse bruschetta, een leuk wafeltje, gaf de chef alvast een deel van zijn geheim wafelrecept prijs, het wafeltje was mooi gegarneerd met een sappige tartaar van hinde en kreeg een succulente chutney van kaki mee als extra garnituur. Afsluiter van dienst was een winterse kaasdegustatie waarbij Nicolas een selectie Belgische en Franse kazen in een West-Europese creatie samenbracht.

Restaurant Icones – c/o Martin’s hotel Berlaymont – Karel De Grotelaan 80 – 1000 Brussel – tel 02-230 85 55 – www.martinshotel.com