Na enkele maanden rijping bevestigt het wijnjaar 2023 zijn persoonlijkheid: een soepele, geconcentreerde wijn met een geweldig evenwicht. Dit wijnjaar lijkt sterk op zijn voorganger, de sublieme 2022, en kan worden samengevat in drie kernwoorden: concentratie, frisheid en evenwicht.
Hier is een terugblik op deze vroege jaargang, die binnenkort wordt gepresenteerd aan professionals uit de sector tijdens de primeurproeverijen: grote concentratie en goed gesmolten tannines
Op Chateau Doyac vertoont het wijnjaar 2023 opvallende gelijkenissen met het wijnjaar 2022, maar met een paar opmerkelijke variaties. De vroege lente van 2023 werd gekenmerkt door warme en droge weersomstandigheden, wat een vroege en gelijkmatige bloei bevorderde. Het nattere weer na de bloei in juni dwong het domein echter om extra waakzaam te zijn in de strijd tegen meeldauw. De regenval varieerde echter sterk van het ene geografische gebied tot het andere en de noordelijke Médoc regio, met inbegrip van Saint-Estèphe en Saint-Seurin de Cadourne, werd nauwelijks getroffen door de regenbuien eind juni.
De familie de Pourtalès heeft kosten noch moeite gespaard om de nodige zorg te besteden aan de 30 hectare grote wijngaard, die sinds enkele jaren biologisch-dynamisch wordt geëxploiteerd (biologische certificering in 2018, Demeteren in 2019 en Biodyvin in 2022). Observatie, ervaring en reactievermogen waren de belangrijkste factoren in 2023. En de wijnstokken hebben standgehouden.
Daarna werd het een bijzonder warme zomer, met één opmerkelijk verschil met de wijnoogst van 2022: de weinige regen zorgde ervoor dat de wijnstokken niet geblokkeerd raakten. Het warme weer in augustus en september had een zeer positief effect, het hielp de tannines rijpen en hield de pH-waarde laag, waardoor het fruit fris bleef. De rijping vond plaats in goede omstandigheden en de druiven profiteerden optimaal van het teveel aan zonneschijn. Op Chateau Doyac is de wijnoogst van 2023 even vroeg als die van 2022.
Een lange, hete oogst… De oogst begon met de witte druiven van het domein, eerst de Chardonnays en vervolgens de Sauvignon Blancs, die in de laatste week van augustus werden geplukt. Voor de rode wijnen werd de Merlot geplukt op 14 september, net als in 2022, de Cabernet Franc op 20 september en de Cabernet Sauvignon op 23 september. Een mooie oogst die plaatsvond onder uitstekende omstandigheden, wat het hele team van het domein de voldoening gaf om een mooi wijnjaar te kunnen aanbieden.
Een evenwichtig 2023!
De kwaliteit werd snel bevestigd in de kelders: de Merlots waren rijk aan fenolen, terwijl de Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc net zo geconcentreerd, fris en aromatisch waren. De Pélican blanc, een 100% Sauvignon, bleek heel precies, met een goede zuurgraad en helder fruit. De 2023 is een frisse, zachte wijn met een groot bewaarpotentieel en een intense aromatische signatuur. De kwaliteit lijkt sterk op die van wijnjaar 2022, met een hoge concentratie en goed gesmolten tannines.
De witte oogst op Château Doyac is een primeur voor het wijndomein dat op 22 augustus het perceel Chardonnay oogstte dat drie jaar geleden werd aangeplant. De druiven werden apart gevinifieerd voor een speciale “Chardonnay” cuvée. Voor de witte oogst zorgde Clémence de Pourtalès voor de voorbereiding van de zuurdesem door een tros Sauvignon Blanc-druiven te oogsten om de kuipen in te zaaien. Het sap van de geperste druiven werd op kamertemperatuur bewaard, met een beetje SO2 toegevoegd om de juiste gisten te selecteren. De sappige gouden Chardonnay druiven werden vroeg in de ochtend geplukt om hun frisheid te behouden tot hun aankomst in de chai. Nadat het geperste sap was bezonken en de droesem was verwijderd, werd het heldere sap teruggewonnen voor de vinificatie. Het hele team was erg blij met deze eerste oogst Chardonnay!
Wat betreft de oogst van sauvignon blanc, de traditionele witte wijn van het domein, ‘Le Pélican’, is de kwaliteit net zo opmerkelijk als de kwantiteit. Deze 100% Sauvignon Blanc wordt gevinifieerd in ‘Umami’ vaten van 300 liter, kruiken van 750 liter, vaten en houten kuipen van 20hl. De zelfgemaakte zuurdesem die door Clémence werd bereid en in de Sauvignon Blanc vaten werd gegoten na het bezinken, werkte zeer goed en hielp om de alcoholische gisting op gang te brengen. 2023 is de vijfde jaargang van de witte ‘Pélican’.
De rode oogst van Château Doyac
Altijd in de geest van nieuwsgierigheid en ontdekking, opende de familie de Pourtalès nieuwe wegen in 2023 met de oogst van een perceel Pinot Noir op 28 augustus. De oogst van merlot begon op 12 september, gevolgd door cabernet franc en cabernet sauvignon, die dit jaar bijzonder opmerkelijk waren.
Terwijl merlot de belangrijkste druivensoort blijft in de Doyac wijngaard, heeft cabernet franc de afgelopen 25 jaar, met de aankoop van nieuwe percelen en de herbeplanting van andere, geleidelijk zijn intrede gedaan in de wijngaard en vertegenwoordigt nu 30% van de wijnstokken van het domein. Het is een bewuste keuze, die vandaag de dag wordt vergemakkelijkt door een breder scala aan klonen. Cabernet franc, gezien als een aanvullende druivensoort, speelt nu een doorslaggevende rol in de wijnmix van het domein. “De toevoeging van Cabernet Franc versterkt de Merlot,” vertrouwt Max de Pourtalès ons toe. De eerste proeverijen van de wijnen na de gisting waren meteen veelbelovend. De rode wijnen hadden een dichte kleur, een goede concentratie en een goede balans. De witte wijnen waren erg fris, met puur fruit en goede zuren.