De voedingsformules van Colruyt Group spelen elk op hun manier in op de voornaamste trends voor eindejaar.
Wat worden dit jaar de ingrediënten voor een geslaagd eindejaarsfeest? Bij tal van gezinnen zullen er klassiekers op het menu staan, met een hoofdrol voor de traditionele gevulde kalkoen. Tegelijk zien we meer en meer alternatieven opduiken, zoals een vegetarische gourmetschotel, of een nooit gezien aanbod feestelijke drankjes zonder alcohol. Maar wat er ook op het bord komt, Belgen maken het zich graag gemakkelijk en houden tegelijk het budget in het oog. De voedingswinkels van Colruyt Group zijn er alvast klaar voor, zo blijkt uit een rondgang bij Colruyt Laagste Prijzen, Okay, Bio-Planet, Spar Colruyt Group en Cru.
Trend 1: klassiekers blijven het doen
Culinaire trends en voorkeuren mogen dan constant evolueren, voor traditionele feesten zoals kerst en nieuw vallen klanten vaak terug op vaste waarden. Zo krimpt tijdens het jaar het totale verbruik van champagne, maar in december verkoopt Colruyt er nog altijd 4 à 5 keer meer van dan in andere maanden. Ruim de helft van de mensen klinkt tegenwoordig met de doorgaans budgetvriendelijkere cava, terwijl er de jongste jaren ook gestaag meer prosecco ontkurkt wordt. Ook bordeauxwijn blijft gewild aan de feesttafel en verkoopt in december tot vier keer meer dan anders.
In de feestmaand gaan er dubbel zo veel diepvriesscampi de deur uit, goed voor liefst 125 ton. Ook diepgevroren of verse ovenhapjes, en zeker de minikroketjes, doen het altijd prima, perfect passend in de trend van foodsharing. Bij Spar zien ze de verkoop van ovenhapjes zelfs jaar per jaar stijgen. Als hoofdgerecht voor kerst blijft kalkoen alomtegenwoordig, in zijn geheel, gevuld, als filetgebraad of roulade, … Met oud en nieuw verschuift het zwaartepunt naar gourmet, fondue en steengrill, met vlees, vis of gevogelte maar ook vegetarisch. Geen feestmaal zonder kroketjes, dat spreekt vanzelf. Colruyt verkoopt in december gemiddeld vijf keer meer verse kroketten dan normaal, terwijl de verkoop van diepvrieskroketten verdubbelt, tot liefst 360 ton. Op ruim een derde van alle kastickets staan kant-en-klare bijgerechten, met aardappelgratin voorop, gevolgd door puree en appelen met veenbessen.
Wild is nog zo’n klassieker met eindejaar en ook dit jaar biedt Bio-Planet vers vlees van onder meer fazant en hertenkalf en ambachtelijke bereidingen zoals ragout en paté. Het wild is van topkwaliteit, zowel qua smaak als qua dierenwelzijn en ecologische voetafdruk.
Ook belevingsmarkt Cru kent zijn klassiekers en serveert onder meer oesters, gerookte zalm en voorgerechten als verse sint-jakobsnoten, bouillabaisse en ravioli met truffel. Bij Cru vinden klanten ook Europese en Canadese kreeft. Nieuw vanaf dit jaar is de Crustastun-technologie, waarmee Cru levende kreeften eerst verdooft vooraleer ze te koken; een pijnloze en diervriendelijkere oplossing voor deze feestklassieker.
Trend 2: gemak graag!
Samen genieten van lekker eten en van het gezelschap, dat is sinds corona meer dan ooit hét motto voor de eindejaarsfeesten. Meer tijd samen doorbrengen en minder in de keuken, daarvoor vinden feestvierders bij Okay zoals altijd heel wat gemakkelijke oplossingen. Zo is er keuze uit vier driegangenmenu’s met vlees, vis, gevogelte of veggie, een kidsmenu en twee luxemenu’s met vlees of vis. Eind 2022 gingen er ruim 18.000 van deze menu’s de deur uit, met als populairste combinatie tomatenroomsoep, scampipannetje met curry en gevogelte als hoofdgerecht. Daarnaast biedt Okay een breed assortiment traiteurgerechten om zelf een menu samen te stellen. De drie populairste gerechten vorig jaar waren hertenstoofpotje, scampipannetje en Sint-Jacobsschelp.
Bij Colruyt vinden klanten eveneens een ruime keuze kant-en-klare schotels, menu’s en gemakkelijke traiteurgerechten, zoals voorgegaarde gevulde kalkoen. Het assortiment fondue en gourmet staat in december op ruim een vijfde van alle Colruyt-kastickets. Bovenop losse componenten en volledige schotels biedt de beenhouwerij dit jaar ook een betaalbare gourmet-box aan, met naast vlees ook rauwkost en aardappelsalade.
Ook andere winkelformules van Colruyt Group spannen zich met eindejaar in om klanten maximaal te ontzorgen en hen keuzestress te besparen. Zo inspireert Bio-Planet met elf feestelijke recepten van topchef Seppe Nobels, met vis, vlees, veggie of vegan, inclusief gluten- en lactosevrije alternatieven. Nieuw zijn de kant-en-klare bijgerechten van Fresh&Veggie, met o.a. zoete aardappel, aardappelgratin en bereidingen van onder meer pompoen en appel.
Belevingsmarkt Cru stelde dan weer enkele rijkelijke schotels samen, zoals een aperoschotel met kaas, charcuterie en tapenades, of de zeevruchtenschotels, verkrijgbaar in tapasportie of als hoofdgerecht met kreeft. Uniek zijn ook de mix van warme hapjes of de huisgemaakte mini-worstenbroodjes. Voorts biedt Cru ook schotels aan in samenwerking met Belgische partners, zoals de nieuwe vleesgourmetschotels met Dierendonck. Voor de kaas-, fondue- en racletteschotels werkte het opnieuw samen met de gerenommeerde Kaasaffineurs van Tricht.
De zelfstandige Spar-uitbaters ten slotte openen opnieuw hun online bestelplatform met een aantal gemeenschappelijke traiteurgerechten voor meerdere winkels, vaak aangevuld met eigen specialiteiten. Heel wat winkeliers volgden workshops rond eindejaar, om hun klanten nog beter te kunnen adviseren over hoe je het beste haalt uit een kaasschotel of dessertbuffet. De bedoeling is om de keuzestress van klanten zo weg te nemen.
Trend 3: budgetvriendelijk feesten
Ook dit eindejaar zullen heel wat gezinnen willen feesten zonder al te veel uit te geven. Zij zitten uiteraard goed bij Colruyt, dat sowieso altijd de laagste prijzen garandeert. Ook het huismerk Boni biedt hier kwalitatieve producten voor een betaalbare prijs en is nog steeds populair bij budgetshoppers. Voor de feestperiode komt Colruyt met heel wat concrete, budgetvriendelijke oplossingen, zoals complete feestmenu’s vanaf 16 euro per persoon. Verder zijn heel wat typische feestproducten nu ook beschikbaar in aangepaste hoeveelheden, zoals kleinere stukken gebraad of everzwijn in medaillons en niet enkel als gebraad. Denk ook aan iets lichtere kaas-garnaalkroketten of grijze garnalen verpakt per 75 g, voldoende voor een feestelijke toets bij een soepje of apero-glaasje. Voor betaalbaar feesten kunnen klanten ook terecht bij onze buurtsupermarkt Okay. Denk aan de kant-en-klare driegangenmenu’s van 40 euro voor twee personen of het kidsmenu voor amper 10 euro.
Trend 4: klinken zonder alcohol
Alcoholvrije en -arme drankjes hebben ook op feestelijke momenten hun plaatsje verworven, als aperitief, begeleider van het feestmaal of dorstlesser. Bij Colruyt vinden klanten een 25-tal alcoholvrije of -arme bieren, volgend jaar komen er nog vijf à tien bij. De schuimwijnen zonder alcohol kenden afgelopen zomer een uitzonderlijk succes en Colruyt verwacht dat met eindejaar zowat zes procent van alle verkochte schuimwijn alcoholvrij zal zijn. Voorts zijn er almaar meer kwalitatieve alcoholvrije wijnen beschikbaar, nu onder meer ook van het bekende merk J-P Chenet.
De verkoop van de alcoholvrije aperitieven, mocktails en sterke dranken is de jongste jaren het sterkst gestegen. Nieuw bij Colruyt zijn onder meer de mocktails van The Mocktail Club, Nona Ginger en Vintense Mojito Royal, naast Gordon’s Premium Pink 0% en het eigen Colruyt-merk Marie Galante in Aperitivo Bianco en Rosso 0%. De tonics zijn ondertussen vaste prik bij het aperitief, en grote namen als Schweppes en Fever-Tree lanceerden nieuwe smaken. Ook Bundaberg komt met nieuwe varianten van zijn craft-limonades, en het bekende Gimber is nu ook als kant-en-klaar drankje verkrijgbaar in blik.
Ook bij Bio-Planet blijft de non-alcoholische rayon gestaag uitbreiden, met als absolute primeur het elixir Sapinca, op basis van wortels en exotisch fruit. Speciaal is ook de warme winterdrank van sappenproducent Pajottenlander. Buurtsupermarkt Okay zet ten slotte heel wat alcoholvrije alternatieven in de schijnwerpers en inspireert zijn klanten met originele mocktail-recepten.
Trend 5: plantaardig en duurzaam
Samen feesten anno 2023, betekent ook dat feestvierders rekening houden met de uiteenlopende voedingsvoorkeuren van alle gasten. Ook voor vegetarische en veganistische eters zijn er heel wat feestelijke producten op de markt en zetten de winkelformules van Colruyt Group in op inspiratie. Bio-Planet heeft het grootste assortiment in huis voor vegetarische of vegan eters, alsook voor mensen met intoleranties. Nieuwe smaakbommetjes voor het aperitief zijn alvast de crackers van het Brusselse Madlab, waarin onder meer reststromen van een biobrouwerij zijn verwerkt.
Als hoofdgerecht is er dit eindejaar opnieuw vegan rosbief en rollade. Nu al bestaat zowat 15% van de Bio-Planet-kazen uit plantaardige alternatieven, met onder andere de nieuwe eindejaarskaas Fermé met gember en pistache, alsook twee nieuwe smaken van Fervena: een cashewspread met truffel en een gerijpte versie met zwarte look.
Nieuwe diepvriesdesserts zijn Nat’s Raw cakes: vegan en glutenvrij, in de smaken karamel-chocolade en frambozen-passievrucht. En zelf een vegan tiramisu maken kan nu perfect met mascarvone, een vegan alternatief voor de bekende mascarpone-kaas. Omdat niet iedereen de tijd heeft om een volledig apart menu klaar te maken, biedt Colruyt bovendien een aantal makkelijk te serveren gerechtjes, zoals vegetarische ovenhapjes, een gourmetschotel en als bereid gerecht veggie balletjes in cranberrysaus.
Makkelijk gegeven!
Een goed gekozen cadeau draagt bij tot een memorabel feest. In het vaste assortiment van Cru zitten hoogwaardige en exclusieve producten die op zich al een cadeautje zijn. Denk aan gerookt zout uit Mallorca, uitzonderlijke pepers uit Madagaskar of unieke visconserven. Daarnaast presenteert Cru cadeauboxen voor elke smaak en budget. Ten slotte staan de floristen klaar met prachtige feestboeketten, als cadeau voor de gastvrouw of –heer of als tafeldecoratie.
Colruyt stelde van zijn kant een nieuwe bieremmer en -mand samen, met respectievelijk 9 speciale bieren voor minder dan 20 euro of 14 flesjes voor minder dan 30 euro. Voor het eerst exclusief te koop in België, is er bij Colruyt ook de Unwrapp-box met 7 blikjes pils van nationale merken en het eigen merk Cara. Alle blikjes zijn identiek verpakt en kunnen uitgepakt worden nadat ze zijn leeggedronken, ideaal dus voor een gezellige sessie blindproeven. Voorts komt Colruyt met een Limited Edition bierbox, met 3 flessen van 75cl die perfect geschikt zijn als aperitief. En ook Okay heeft geschenkverpakkingen van verschillende Belgische bieren in het gamma.
Colruyt is dan weer de enige winkel waar klanten dit eindejaar zelf cadeauverpakkingen kunnen vullen met liefst 20 smaken van de populaire Lindor-chocoladebollen. Zelf je geschenken samenstellen blijkt populair, want ook bij Bio-Planet kunnen klanten de geschenkmanden zelf invullen. Ze kunnen bovendien kiezen uit een brede waaier aan producten, met onder meer verzorgingsproducten van het Brusselse Cîme, Habeebee of Weleda, en voedingswaren zoals thee van Yogi, chocolade van Belvas en koekjes van Generous. Ook Okay heeft tot slot het hele jaar door cadeaumanden beschikbaar, die nu specifieke eindejaarsproducten bevatten zoals wijn en aperitiefhapjes.