Culinaire terugblik 2019 : Lou Ferri & B’Comme 1/6

Januari : Restaurant Lou Fèrri – Ukkel : Provençaalse geuren en kleuren.

Sinds iets meer dan een jaar verwent de Provence en haar geurige keuken de smaakpapillen van talloze gastronomen uit alle windstreken van het land, dit dankzij Lou Fèrri, een Provençaals restaurant dat ruikt naar de Camargue. Karin en Claude hebben een echte ambassade van het zuiden ontwikkeld in het hart van de stad. Voor liefhebbers van truffels, Costières de Nîmes en bouillabaisse is dit the place to be. Restaurant Lou Ferri vond een onderkomen in een deel van het voormalige restaurant Le Petit Prince dat naderhand meerdere keren van naam veranderde. Claude en Karin verwelkomen hun gasten in een leuk sfeervol en comfortabel restaurant.

Claude Detaeye is een echt kind van de Provence, ook al verbergt zijn accent zijn oorsprong goed. Samen met zijn vrouw Karin wilde hij de reputatie van een eenvoudige en traditionele keuken, zoals hij die kende in zijn jeugd in Istres in het huis van zijn familie, in ere herstellen. Mamette, zijn grootmoeder, bereidde de bouillabaisse, die van de vissersgezinnen van Marseille, of de befaamde aïoli op zondag. Grootvader Baptistin bracht soms een truffel mee die gewoon op de brandade werd geraspt. Het is deze sfeer en deze keuken die Lou Fèrri u wil laten ontdekken.

Na 6 jaar in hun 17de eeuwse landhuis in een klein dorpje op een steenworp afstand van Uzès te hebben gewoond, besloot het koppel terug te keren naar België om dichter bij hun kinderen (en kleinkinderen) te zijn. Daarna volgde een verblijf van 5 jaar in Havelange alvorens ze in 2017 naar de Vivier d’Oie ofte Diesdelle in Ukkel verhuisden. Maar niet zonder hun kostbare producten mee te nemen, die ze zelf nog regelmatig ter plaatse gaan halen. En het lijdt geen twijfel dat de bevoorrechte contacten die zij hebben opgebouwd met kleine kwaliteitsproducenten ter plaatse, niet veranderen door de afstand. Dit wordt weerspiegeld in het menu van de chef-kok, dat de namen van de verschillende ambachtslieden bevat die hem het beste van onder de zon leveren. De olijven en olijfolie van Raymond Gonfond (Maussane les Alpilles), de calissons van Aix-en-Provence van Roy René, de rijst en eenden van de “Canards des Rizières”, de truffels van Uzès van … (sshht, die naam wordt niet genoemd …).

Karin is een atypische autodidactische chef-kok die haar passie voor de Provence en de Camargue met haar gerechten wil delen, door elk van deze producten in de kijker te zetten en op zijn best te laten uitkomen. Een combinatie van een inventieve en traditionele keuken met echte lokale producten en recepten op grootmoeders wijze die u de “loup” leert kennen ( de zeebaars die in de Middellandse Zee wordt gevangen). Streekgebonden producten zonder compromissen! Kortom een keuken die leeft op het ritme van de zuidelijke seizoenen en de herkomstbenamingen …

In de kelder is de wijnkaart ook resoluut zuidelijk. Claude en Karin hebben een aantal wijnen geselecteerd die mooi samengaan met de zuidelijke smaken van de keuken .

Restaurant Lou Fèrri – Prins de Lignelaan 14 – 1180 Brussel. Lou Fèrri heet u welkom voor de lunch van 12:00 tot 14:00 uur en ‘s avonds van 19:00 tot 21:30 uur. Gesloten op zondagavond, maandag, dinsdag.

Februari : B’Comme & Di’Vino : nieuwe gastronomische locaties – Louvain-la-Neuve

Met de opening van het nieuwe Martin’s Agora resort krijgt Louvain-la-Neuve meteen twee nieuwe culinaire trendsetters. B’Comme is een brasserie die zich toelegt op een gezonde en smaakvolle keuken, terwijl wijnbar Di’Vino een degustatieruimte werd die eveneens openstaat voor workshops en ateliers.

B ‘Comme is een brasserie die Belgische specialiteiten opnieuw centraal stelt en opteert voor producten uit de korte ambachtelijke keten en biologische ingrediënten. Garnaalkroketten, fondue Oud Brugge en Chimay Blue, kalfsvlees Blackwell gerookt op hooi, Noordzeetong meunière op boerderijboter en handgesneden frietjes, echte Luikse salade, waterzooi, kreeft tartufata, chocolademousse … en talloze andere gerechten, kortom het ‘100% zelfgemaakte’ menu staat vol met creaties die traditie en creativiteit combineren, bovendien is er aandacht voor kleine details zoals mensen met allergieën en kinderen.

Chef-kok Olivier Grégoire is een purist, een fan van verse producten en ‘natuur’ die (h)eerlijke creaties bereidt met respect voor natuurlijke en authentieke smaken. De kwaliteitsvereisten deinen uit o.m. naar zijn sauzen, opmerkelijk licht en steeds apart worden geserveerd om de natuurlijke rijkdommen en smaken van vis en vlees te ‘denatureren’ of om hun delicaatheid niet te verbergen. Olivier is bovendien fan van verse tuinkruiden en de subtiele toetsen van aromatische kruiden.

Olivier heeft zijn expertise aangescherpt achter de schermen van grote huizen Brussel (Trente Rue de la Paille, Villa d’Este en La Maison du Boeuf in het Hilton) en La Hulpe (La Salicorne). Expertise die zich profileert in verfijnde kwalitatieve creaties boordevol smaak.

De centrale ligging van B’Comme zorgt voor een ideale lunchlocatie, maar evenzeer voor een smakelijke pauze bij het winkelen, een etentje voor of na een show, concert of film of gewoonweg als een plek om heerlijk te genieten in een unieke omgeving. Prijs à la carte 35 €. Lunch 22 € per persoon (2 gangen) keuze tussen 3 voorgerechten en 3 gangen of tussen 3 gangen en 3 voorgerechten. 26 € per persoon (3 gangen) met keuze uit 3 voorgerechten, 3 hoofdgerechten en 3 desserts.

De Di’Vino-wijnbar is gevestigd in een heldere oranjerie die uitkomt op de groen aangelegde binnenplaats van het resort en biedt een uitgebreide wijnkaart geselecteerd door gepassioneerde sommeliers. De Di’Vino wijnbar, volledig in glas, biedt tientallen wijnen waaronder een prominente selectie Italiaanse wijnen. Een selectie van 24 wijnen wordt aangeboden voor zelfbediening “Enomatic”. Op gastronomische leien worden de juwelen van de Belgische gastronomie voorgesteld om de proeverij te begeleiden. Met zijn massief eiken vloeren, granieten afwerkingen en piano, combineert de ‘Di’Vino’ warmte en rust in een gezellige sfeer. Het biedt u 3 verschillende sferen: salon en zaal met 50 tafels, een gezellige lounge en een aanrecht op hoge krukken. Sinds september verwelkomt ‘Di’Vino’ elke 1e en 2e dinsdag van de maand de musical Bubbles’, concerten-drankje (als een afterwork) georganiseerd in samenwerking met Farm Biéreau.

B’Comme & Di’Vino – Cours Michel Woitrin 4 – 1348 Louvain-la-Neuve – open 7/7 van 7 tot 22u30 – +32 (0) 10 77 48 05 – Parking Grand Place op 3 minuten