Culinaire terugblik 2019: The Table & Villa 78

Maart : The Table – Boortmeerbeek

Leuvenaar Joachim Van Vlasselaer trok na zijn studies aan de hotelschool in Koksijde naar de hotelschool in Chur, Zwitserland, om zich te vervolmaken en enige buitenlandse ervaring op te doen met de bedoeling om na zijn terugkeer in België een eigen restaurant te openen.

Het oorspronkelijke geplande ‘korte’ verblijf groeide uit tot een periode van meer dan 7 jaar. Zijn studies in Chur werden immers de basis van een plaats in het keukenteam in een 4-sterrenhotel in Gstaad waar hij mede-verantwoordelijke werd voor de drie restaurants van het hotel en de cateringafdeling. Een boeiende en leerrijke job met heel wat afwisseling en leuke creatieve bereidingen mede door de vele kwalitatieve ingrediënten de het keukenteam ter beschikking kreeg. Bovendien maakte hij kennis met Josefina, een Filipijnse receptioniste die in Zwitserland haar Engels wilde bijschaven. Ondanks hun huwelijk en leuke carrière knaagde het heimwee wat hen ertoe aanzette om Zwitserland vaarwel te zeggen en in België op zoek te gaan naar een ideale locatie, voor Josefina een extra verplichting om Nederlands te leren, opdracht waarin ze wonderwel slaagde. Hun zoektocht nam weliswaar enige tijd in beslag en nadien moest het pand aan zijn nieuwe bestemming worden aangepast. Eind 2018 kon het echtpaar hun droom verwezenlijken en hun restaurant openen.

‘The Table’ is inderdaad voor Joachim en Josefina Van Vlasselaer een droom die uitkomt. In een sfeervol decor leggen ze de nadruk op een regionale en seizoengebonden keuken. Joachim zoekt hierbij vooral het pure van het product met respect voor alle natuurlijke eigenschappen. Hiervoor wordt samengewerkt met producenten uit de regio die verse en kwaliteitsvolle producten leveren. Deze worden in The Table verwerkt tot een unieke smaaksensatie. Op deze manier moet een bezoekje aan The Table aldus Joachim, voor de gasten uitgroeien tot iets bijzonder en moet het restaurant centraal staan als het ideale adres voor allen die graag fijn willen eten in een ongedwongen sfeer.

Het interieur met modern meubilair met makkelijke kuipzitjes geniet volop van het daglicht en is gewoon gezellig met de fijne grijstinten. De tafels zijn getooid met kaartvormige onderleggers en hebben naast een bloemetje, een garnituur van zout, peper, olie en kruidenboter. Op het onderbord een mooi lichtbeige en gesteven servet versierd met het huissymbool, een leuke gestyleerde letter A met fijn bovenlijntje waardoor een kunstzinnige tafel tevoorschijn komt. Gastvrouw Josefina verwelkomt je in onberispelijk Nederlands, een hele prestatie voor iemand van Filipijnse origine, en weet je onmiddellijk in de pure passie van het restaurant te integreren.

Restaurant The Table werkt voor de lunch met een vast stramien, een 3-gangenformule die wekelijks wijzigt en rekening houdt met het marktaanbod. Voor het diner biedt The Table eveneens een vast stramien in een 4- of 5-gangen selectie. Het avondmenu wijzigt maandelijks, zowel bij de lunch als het avondmaal staat een kaasbordje ter beschikking dat het dessert kan vervangen of optioneel aan de lunch/diner kan worden toegevoegd.

Het vaste stramien voor lunch en diner is voor chef Joachim geen belemmering van de creativiteit noch de keuze van de gast. Het moet integendeel de kans bieden om het pure karakter van elk van de ingrediënten te optimaliseren terwijl de gast hierdoor kan kennismaken met ongekende smaakelementen van de ingrediënten. Bovendien wisselt het aanbod wekelijks en gasten die meermaals per week hetzelfde restaurant bezoeken zijn volgens Joachim, erg uitzonderlijk.

Restaurant The Table – Wespelaarse baan 231 – 3190 Boortmeerbeek – gesloten zondag, maandag, en woensdagmiddag en zaterdagmiddag – Tel 016-85 04 40 – www.the-table.be 

April: Villa 78 – Sint Stevens Woluwe

Groenten uit eigen moestuin en een Frans-Belgisch getinte keuken opgebouwd op dagverse ingrediënten zijn de basiselementen die restaurant Villa 78, de voorbije vijf jaar de nodige bekendheid meegaven.

Restaurant Villa 78 is een initiatief van Tineke Verbelen en Roel Ceuppens dat ontkiemde in de keuken van restaurant De Kasteelhoeve in Sterrebeek. Roel ging hier indertijd als leerjongen aan de slag hoewel hij toen reeds de droom koesterde om ooit een eigen zaak op te starten. Hij doorliep meerdere jobs en werkte zich op tot souschef met fijnzinnig gevoel voor verse groenten bij voorkeur regionaal getint die een eigen DNA en subtiele smaakverschillen vertonen. Een leuke job in een aangenaam decor en fijne werksfeer hoewel zijn droom steeds feller kribbelde. Zeker toen hij Tineke leerde kennen, een leerkracht die het team van de Kasteelhoeve tijdens de weekends versterking bood.

De ervaringen van de Kasteelhoeve vormden aldus Roel een degelijke basis om een eigen restaurant te openen, iets wat in september 2013 gebeurde. De voorbije vijf jaar waren soms hectisch, soms zenuwslopend, nochtans blikken zowel Roel als Tineke tevreden terug op dit eerste jubileum. Her en der moesten enkele aanpassingen gebeuren, de organisatie anders aangepast maar de gasten bleken best tevreden gezien het koppel ondertussen een sliert regelmatige stamgasten mag verwelkomen.

Trends zijn er aldus Roel om gevolgd te worden, hoewel … De meeste gasten opteren nog steeds voor klassiekers die met persoonlijke toetsen worden verrijkt. Hij kiest dan ook doelbewust voor een beperkte kaart waarin hij seizoensgebonden ingrediënten centraal stelt, het eigen restaurant heeft zijn fijn gevoeligheid voor dagverse producten enkel aangescherpt, meerdere zijn afkomstig uit de eigen moestuin ofwel van de vroegmarkt, ten tonele voert. De beperkte kaart biedt Roel evenzeer de mogelijkheid om zijn suggesties quasi wekelijks te wijzigen zodat gasten telkenmale opnieuw mooie ervaringen kunnen opdoen. Kleine toevoegingen, bv een crumble van parmezaan bij de klassieke asperges op Vlaamse wijze, geven de gerechten verassende maar heerlijk lekkere smaakassociaties.

Tineke heeft zich de voorbij jaren ontpopt tot gastvrouw en sommelier die haar echtgenoot terzijde staat met woord en daad. Het frisse en heldere interieur wordt tijdens de zomermaanden aangevuld met een zonnig terras waar de gasten niet alleen van Roels delicatessen kunnen genieten, maar eveneens zicht hebben op het landelijke karakter van de omgeving.

Villa 78 – Langewagenstraat 78 – 1932 Sint Stevens-Woluwe – Tel 02-310 39 26 – www.villa78.be – gesloten maandag en dinsdag