Culinaire terugblik op 2020/4

En toen was het zomer …

De Pastorale – Reet ( T4Y 12 juli 2020)

“Gij zult een coranaproof restaurantervaring op sterrenniveau beleven” is het nieuwe credo van chef Bart de Pooter van het tweesterrenrestaurant De Pastorale in Reet.

Dat hygiëne en social distancing maatregelen vanaf nu integraal deel zullen uitmaken van de restaurantervaring behoeft geen betoog. Het is nu aan ons om ervoor te zorgen dat ze niet inboeten op die ervaring Om onze klanten die uitzonderlijke service te kunnen blijven garanderen, hebben we tijdens de lockdown de tijd genomen om elk aspect van die service apart te bekijken en na te denken over hoe we die coronaproof kunnen maken. De interactie met onze klanten is daar een belangrijk onderdeel van. Daarom hebben we ervoor geopteerd ons personeel transparante mondmaskers te laten dragen, zodat de mimiek gewaarborgd wordt en dus ook de communicatie met onze klanten, zegt Bart. Om die garantie op een veilige service nog meer te garanderen werd al het personeel vooraf getest op corona en zal dit minstens maandelijks herhaald worden.

Creatief innoveren is de ganse carrière van de sterrenchef een streefdoel geweest en ook nu heeft hij tijdens de noodgedwongen sluiting van 12 weken, nieuwe ideeën en aanpassingen uitgedacht. Zijn nieuwe bijbel is samengevat in de 10 coranageboden voor personeel en klanten, aangevuld met transparante mondmaskers die de mimiek en interactie met de klant garanderen, als voltreffer een ozongenerator in de vestiaire die de jassen van de gasten volledig desinfecteert.

Chef Bart de Pooter kunnen we zonder enig overdrijven een creatieve en innovatieve duizendpoot omschrijven, bezeten door de eindeloze mogelijkheden van de gastronomie…

Restaurant De Pastorale is ondergebracht in een oude pastorijwoning uit 1830 in het centrum van de gemeente. De eetzaal wordt opgefleurd door een indrukwekkende houtsculptuur, het werk van Arne Quinze, waardoor de gasten het gevoel krijgen in een aparte en bijzondere wereld te zijn terechtgekomen. Een gastronomische wereld die door de creativiteit van de chef volledig openbloeit…

Ongeacht of men te gast is in het restaurant of in de private rooms, ontvangt elke gast een persoonlijke meukaart die men als souvenir mee huiswaarts mag nemen. Naast een 3-gangen lunch is er keuze uit 5 menu’s: Biotoop: vis-vlees en groenten; Aqua vis-groenten, Flora: groenten; Fauna vlees en groenten en Signatuur vis-groenten-vlees. Alle gerechten uit deze menu’s zijn eveneens à la carte verkrijgbaar waardoor de klanten kunnen grasduinen in het aanbod en een eigen combinatie kunnen uitdenken…

In zijn totaliteit een overvloedige smaakwaterval van heerlijke toetsen, delicate hints en succulente accenten tot groot jolijt van onze smaakpapillen, dit ongeacht de textuur van de bereidingen waarvan de basisingrediënten door de fijne techniek van de chef niets van hun originele smaak inboeten…

De Pastorale – Laarstraat 23 – 2840 Reet – tel 03-844 65 26 – www.depastorale.be

Aux Armes de Bruxelles – Paradepaardje Ilot Sacré ( T4Y – 30september 2020)

Het paradepaardje van het Îlot Sacré, in het hart van de hoofdstad van Europa en op een steenworp afstand van de Grote Markt, Aux Armes de Bruxelles is een echt conservatorium van de traditionele Belgische keuken. Ondanks enkele interne ingrepen en aanpassingen ingevolge covid-19 blijft het restaurant een uitgelezen plek om de traditionele Brusselse keuken te ontdekken en te degusteren.

Na de doorstart van het restaurant op initiatief van Rudy Van Lancker, beheerder van de Chez Leon-keten, stevent het restaurant af op een nieuwe glorieperiode. Meer dan terecht. Moeten we u eraan herinneren dat het hier was dat de mosselen voor het eerst in potten werden geserveerd en dat recepten die zo emblematisch waren als slakkenmosselen of de onvermijdelijke pannenkoeken geflambeerd met Mandarijn Napoleon werden geboren?

Chef-kok Cédric Callenaere is trots op dit prestigieuze gastronomische erfgoed en zet de zoektocht van de oprichters naar gastronomisch eten voort in een kader dat echt deel uitmaakt van de Brusselse geschiedenis. Vandaag toont restaurant Aux Armes de Bruxelles, toegankelijker dan ooit, twee duidelijke verschillende interieurs om aan alle verwachtingen van haar klanten te voldoen.

Er is enerzijds het ‘brasserie’- gedeelte, met zijn “historische” gecompartimenteerde banken voor een meer ontspannend genieten, met een eigentijds en vriendelijk tafelkleed. … Anderzijds is er de Rotonde waar de traditionele liefhebbers en fijnproevers van het huis nog steeds terechtkunnen. Pronkstuk in de Rotonde is en blijft de beroemde Jacques Brel tafel …

Aux Armes de Bruxelles is meer dan ooit een huis dat historisch is geworteld in zijn tijd, open voor traditionele Belgische klanten maar ook voor iedereen – ongeacht zijn origine- die de authentieke ziel van de Brusselse gastronomie wil ontdekken.

Aux Armes de Bruxelles – 13 Beenhouwersstraat – 1000 Brussel – tel 02- 5115650 – www.auxarmesdebruxelles.com

Wok Dynasty zet in op culinaire innovatie (T4Y – 19 oktober 2020)

Aziatische topchef voor vestiging in Heverlee. Wok Dynasty is al heel lang een begrip in het Belgische culinaire wereldje. De keten, die haar eerste zaak opende in Heverlee in 2009 heeft vandaag 6 vestigingen (Heverlee, Hasselt, Overijse, St-Martens-Latem, Boortmeerbeek en Aartselaar). Een openhartig gesprek met eigenares Changying Wu over culinaire vernieuwing in een aartsmoeilijke periode.

2020 was en is geen gewoon jaar vertelt Changying. Ik ben van nature altijd positief ingesteld, maar eerlijk is eerlijk, ook bij ons heeft Corona hard toegeslagen. Al onze vestigingen waren gesloten en na de heropening hadden klanten duidelijk schrik om in een wokrestaurant te komen eten…

Wij hebben tijdens de voorbije maanden wel veel kunnen nadenken. Over hoe we onze gasten nog meer kunnen verwennen. Hoe we culinaire vernieuwing kunnen brengen in een aloude succesformule. In Overijse én Boortmeerbeek hadden we al topchefs aangetrokken. En dat loont! Klanten waarderen de nieuwe gerechten en vinden het fantastisch om in hun favoriete wok Aziatische culinaire hoogstandjes te ontdekken.

Vandaag ben ik superblij dat ik ook voor Wok Dynasty Heverlee een échte klepper heb kunnen strikken. Topchef Dong Yu deed ervaring op in de Chinese ambassade in Maleisië, Japan en ten slotte in de ambassade in Brussel. Daar heb ik voor de eerste keer zijn overheerlijke Aziatische gerechten geproefd. Ik wist het onmiddellijk; dit is de perfecte chef-kok om het keukenteam in Heverlee te leiden. Yu is fan van de keuken uit Sichuan, zijn absolute lievelingsgerecht is kip in paleisstijl, maar hij maakt ook graag Aziatische specialiteiten… www.wokdynasty.be

Hotel-Restaurant du Moulin – Ligneuville ( T4Y – 7 september 2020 )

Een hotel-restaurant dat al sedert 1875 smulpapen gelukkig maakt op een magische plek. Het huis bezit ontegensprekelijk een ziel en een zorgzaam bewaard intiem karakter. Maar zoek ondanks de naamgeving en de nabijheid van de Amblève, niet naar de molen, want die is maar verzonnen. De bescheiden distilleerderij die in1844 op deze plek verrees, werd opgekocht door Hubert Dumoulin!…

Aan het hoofd van het hotel en restaurant hebben gedurende vele jaren Jacqueline en Charles Goire gestaan, de ouders van de huidige eigenaar Jean Goire. Terwijl Charles erin slaagde een indrukwekkende collecte Duitse wijnen in België aan te leggen, zette zijn echtgenote zich in voor de eerlijke keuken, dwz de echtheid van verse producten om ze zonder aanstellerij of trucjes dan ook perfect te presenteren. Omdat Jean van jongsaf geconfronteerd met deze manier van werken en de liefde voor het beroep, moest hij wel de ideale opvolger zijn. Jean Goire en zijn team werken volgens de traditie waarbij kwaliteitsvolle ingrediënten zorgvuldig worden bereid. Regionale accenten en ingrediënten vormen dan ook de basis in de keuken van de meesterkok. In eigen tuin kweekt hij tal van groenten, hij bezit een 2de perceel met serre waar tal van groenten en kruiden worden geteeld, met behulp van een lokale landbouwer. Een derde perceel van 4.5 ha biedt extra mogelijkheden…

Hotel du Moulin – Grand Rue 28 – 4980 Ligneuville (Malmedy) – tel 080-570081 – www.hoteldumoulin.be