CULIX, restaurant met meerdere X factoren

AXESSIBLE, FLEXIBLE, EXCELLENT EXPERIENCE…

Boetiek resto van chef Davy Celen maakte recent  zijn verdiende ‘entrée’ in de Gault & Millau gids. Wie even de tijd neemt om de recencies van klanten door te nemen, zal snel doorhebben dat restaurant Culix in Merelbeke veel in zijn mars heeft. De aantrekkingskracht en het succes van de friendly gastronomy hotspot van chef Davy Celen en zijn team heeft niets met toeval te maken. Een korte blik op de X-factoren van a new place to eat.

eXcellent…

Dit is waar het in de eerste plaats om draait : lekker eten dankzij een uitmuntende keuken. Sinds vorige maand weet ook Gault & Millau dat Culix meer dan de moeite waard is, en dit na amper 1,5 jaar bestaan. Veel heeft te maken met de manier waarop Davy en zijn team erin slagen om hun klanten, van jonge koppels tot zakenlui, van vriend(inn)en onder elkaar tot veeleisende gastronomen, te verrassen met snel afwisselende menu’s en gerechten die het niveau van topgastronomie halen zonder de stijve sfeer erbij. Davy: “Wij bieden tweewekelijks een nieuw menu aan, ’s middags te proeven in 2 tot 4 gangen, op donderdag- en vrijdagavond enkel in 4-gangen. Wij serveren steeds gerechten die perfect aanleunen bij de tijd van het jaar”.

…eXperience

Stijlvol strak. Zo zou je het interieur maar ook de buitenarchitectuur van Culix kunnen omschrijven. Logisch ook, want de (open) keuken is steeds “recht voor de raap”. Zo ziet Davy zijn stiel. Zijn pure, eerlijke gerechten verdienen het ook om in een discrete, ongedwongen en tegelijk gezellige sfeer genoten te worden.

fleXible

Uiteraard kan je ook vlotjes “à la carte eten” en wie graag met mate van een lekkere wijn nipt, zal in sommelier Carlo Hoste een boeiende gesprekspartner vinden : iedere maand selecteert hij niet minder dan 8 verschillende wijnen die per glas geproefd kunnen worden. “naast een zestigtal referenties uit alle wijnlanden die de benaming waard zijn en per fles besteld kunnen worden, maken wij er ook een punt van om onze klanten te verwennen met topwijnen die per glas geproefd kunnen worden”.

Flexibiliteit kent bij Culix verschillende dimensies, alle gerechten en menu’s kunnen ook afgehaald worden. Tijdens de feestdagen werden op twee weken tijd niet minder dan 1200 menu’s besteld en afgehaald. Davy Celen startte in 2006, heel lang voor andere chefs dezelfde weg insloegen, zijn “gastronomie aan huis” project op. Davy liep school in Ter Duinen, en verdiende zijn sporen o.m. bij Hotel Victoria (Montreux/Zwitserland – Relais & Châteaux), ‘t Laurierblad (** Michelin), Hof van Cleve (*** Michelin) en Scholteshof (** Michelin) – Auberge du Pêcheur (* Michelin), en kent alle knepen van de luxe-catering.

Boetix gastronomix

“Afhaalgerechten improviseer je niet zomaar in functie van onverwachte omstandigheden. Dit vergt een specifieke know how en aanpak”. De pioniersrol van Davy valt makkelijk af te leiden aan het succes van de eindejaarsfeesten.

Toch is het team van Culix unaniem : van Sarina Van Heule, die het bekende Braemhof in Gentbrugge leidde alvorens haar man Davy bij te staan bij Culix tot sous-chef Tom Callebaut, allen geven de voorkeur aan het rechtstreeks contact met de gasten, en halen boven alles voldoening uit de blije en weerkerende gezichten van hun ruim en gevarieerd publiek dat ook van veel verder dan Gent en Oost-Vlaanderen de weg naar de Merelbeekse culinaire hotspot weet te vinden.

Bereikbaar en toegankelijk

Dit geldt immers zowel figuurlijk als letterlijk. Veel gastronomen breken tegenwoordig hun hoofd als het erop aankomt een leuke eetplek te vinden die bovendien vlot bereikbaar is. De Hundelgemsesteenweg in Merelbeke biedt op dit vlak een ideaal respons, bovendien is de zaak ook ideaal gelegen voor wie graag een businesslunch inplant op een strategische locatie op een handvol minuten van de autosnelwegen die Gent kruisen. Bovendien is Culix alle weekmiddagen open, een extra troef als je weet hoe moeilijk het soms is om een goede zaak te vinden die maandagmiddag open is.

CULIX Hundelgemsesteenweg 588 9820 Merelbeke – www.culix.be

Illustraties p de kersgieter