De Graslei – Gent

Rondhangen in Gent en op zoek gaan naar de talrijke monumenten en kunstschatten van de Arteveldestad is ongeacht het seizoen in aanvaring komen met de Leie. Langsheen de boorden van de rivier vindt men talrijke eethuizen en restaurants die niet alleen met elkaar wedijveren qua culinaire specialiteiten, maar die zich evenmin inzake authenticiteit onbetuigd laten.

Sagen en verhalen over vervlogen tijden en de al dan niet huisvesting van ridders, edellieden en vooraanstaande aristocraten, neem je best met een uitdrukkelijk korreltje zout gezien het ondanks het rijke historische verleden van de stad, quasi onmogelijk is om ze alle aan de waarheid te toetsen.

Op deze manier kwamen we tijdens een figuurlijk onbewaakt moment langsheen de boorden van de Leie, terecht in De Graslei 7. Een restaurant met een dubbele eetruimte enerzijds op het gelijkvloers, anderzijds op de bovenverdieping. Kwatongen beweren dat de kelderverdiepingen ofte gelijkvloers van de herenhuizen langsheen de rivier, indertijd door het huispersoneel werden betrokken terwijl de ‘burgers’ op de hogere etages huisden.

Hoe dan ook, wij kwamen in de kelderverdieping terecht die alleszins de nodige sfeer uitstraalde en toch voldoende authenticiteit uitademde. Een knus tafeltje aan een kleine inham werd ons toegewezen, inham die toch een leuk overzicht van het reilen en zeilen in het restaurant toeliet, restaurant waar het vrij snel meer dan behoorlijk druk werd. De tafeltjes zijn hier sober maar stijlvol aangekleed zonder al te veel franjes, maar overal staat een basisset met peper en zout, olijfolie en aceta balsamico paraat.

Bij de cava van het huis werd een smeuïge zalmpasta en een zouterig krokokantje aangeboden, terwijl ook onmiddellijk een mandje met broodjes en boter werd geserveerd.

Ondanks de ruime kaart ging onze aandacht eerder naar de lunch, 17€, waarbij de keuze wordt gelaten uit drie voorgerechten en vier hoofdgerechten. Bij de voorgerechten een buternut pompensoep, gepaneerde kip met zoutzure saus en vegetarische wrap met mozzarella en pesto sausje. Het aanbod van hoofdgerechten omvatte een vers gebakken zalm met Dijonnaisesaus, warme groenten en natuuraardappelen, een ovenpannetje met puree, steak met champignonsaus, fris slaatje en verse frieten en een gebakken fazant met winterse groenten en kroketten.

Wij kozen voor de gepaneerde kip en de gebakken fazant. Het voorgerecht bestond uit drie stuks mooi gepaneerde kip, vergezeld van een fris winterslaatje en een heerlijke zoetzure saus, een geheel dat ons best kon bekoren. Ook het hoofdgerecht bleef voldoende smaakvol, ook hier drie stukken fazant, sappig en toch mooi aangebakken, vergezeld van appel en veenbessen en twee kropjes witloof als garnituur, een geheel dat met een 6-tal kroketappeltjes werd afgerond. Enkel op deze laatste enige kritiek gezien ze duidelijk veel te hard werden gebakken. Prijs/kwaliteit alleszins een leuke score en een toch mooie en volwaardige maaltijd.

De Graslei – Graslei 7 – 9000 Gent

Tel 09-225 51 47 – www.restaurantgraslei.be

Gesloten op dinsdag en woensdag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  1 minuut

leuke lunch met goede verhouding prijs/kwaliteit

sfeervol, deels authentiek interieur