De sauzen van Pa’lais

CULINAIRE ROOM OP PLANTAARDIGE BASIS VOOR IEDEREEN, EEN PLANTAARDIGE TOEKOMST MET HET BELGISCHE MERK PA’LAIS

Ben je op zoek naar een manier om je gerechten gezonder te maken, maar hou je ook van comfortfood? Zou je wat tijd willen besparen in de keuken? Zou je graag milieuvriendelijkere keuzes willen maken? Dan zal je Pa’lais geweldig vinden!

Deze jonge Belgische start-up heeft plantaardige sauzen ontwikkeld die uniek zijn in Europa. Hun hele assortiment culinaire sauzen – allemaal op basis van cashewnoten – is super romig en bevat geen lactose. De sauzen vormen het bewijs dat gezond, lekker en milieubewust eten niet ten koste hoeft te gaan van plezier bij het koken. Gezonde en romige maaltijden bereiden is nog nooit zo snel en zo eenvoudig geweest. Het assortiment van sauzen van Pa’lais bestaat uit 4 smaken: Natuursaus, Bechamelsaus, Alfredosaus voor bij de pasta, en Shiitakesaus.

100% plantaardige sauzen

De sauzen worden in België geproduceerd op basis van biologische en fairtrade cashewnoten in een werkplaats die uitsluitend voor plantaardige producten wordt gebruikt. Maar de sauzen van Pa’lais zijn vooral een culinair hulpmiddel bij elke maaltijd. Ze zorgen ervoor dat je snel en eenvoudig een lekkere maaltijd op tafel tovert: gewoon twee minuten opwarmen, bijkruiden en aan je gerechten toevoegen. Zo heb je in een mum van tijd een romige maaltijd, zonder een druppel koemelk.

In 2022 ging de trend in de richting van gezonde en bewuste voeding, maar ook diversificatie van voedingsmiddelen werd niet uit het oog verloren, zodat de consument niet hoeft in te boeten aan smaak.  Pa’lais wil zich met haar producten niet alleen richten op vegetariërs, vegans of mensen die lactose-intolerant zijn. Het merk wil een alternatief zijn voor alle personen en gezinnen die bewuste plantaardige oplossingen willen vinden, zonder te moeten inboeten aan de smaak en textuur van zuivelproducten.

Van zulke romige sauzen zou je denken dat ze niet goed zijn voor de gezondheid, maar dat zijn ze wel! Ze zijn een perfecte vervanging voor dierlijke melk, room, boter of meel en hebben een goede textuur. Daarnaast zijn cashewnoten ook een uitstekende bron van antioxidanten, magnesium, ijzer, zink, mangaan en vitamine B, E en K. Ze zijn rijk aan gezonde vetzuren en helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Bovendien bevatten ze van nature weinig zout. Dankzij al deze voordelen hebben de sauzen de nutriscore B gekregen, wat een zeldzaamheid is bij romige producten.

“Vaak is het ook niet helemaal duidelijk wat er precies voor nodig is om zuivelproducten, zoals room of kaas op basis van koemelk, te produceren. Voor de productie van zuivelproducten zijn veel land, water en dieren nodig en ze zorgen voor de uitstoot van tonnen broeikasgassen. Aangezien onze producten volledig plantaardig en biologisch zijn, is er minder water nodig voor de productie, produceren ze minder afval en stoten ze minder CO2 en methaan uit. Daarom heb je met plantaardige producten een win-winsituatie: ze zijn beter voor onze gezondheid en voor de planeet,” zegt Laurent Jadot, medeoprichter van Pa’lais.

TRUCJE VAN KOK Kevin Storms, medeoprichter van Pa’lais: “We hebben bewust sauzen gecreëerd die weinig zout bevatten, zodat iedereen naar smaak kan bijkruiden. Ik raad aan om een snuifje zout en peper toe te voegen om de sauzen net dat beetje extra te geven.”

Natuursaus van Pa’lais

Deze smaakvolle, romige saus tilt je soepen, sauzen en gerechten naar een hoger niveau. Of je ze nu warm of koud eet, als basis of als afwerking, de natuurlijke smaak van deze saus komt heerlijk tot zijn recht in je dagelijkse maaltijden.

RECEPTIDEE: romige risotto met citroenzeste, erwtjes, courgette en basilicum – Natuursaus: € 3,85

Bechamelsaus van Pa’lais

Deze plantaardige bechamelsaus, die op smaak is gebracht met witte peper en nootmuskaat, is klaar voor gebruik.  De saus is heerlijk romig en ideaal als extra toets bij een ovenschotel met groenten of bij een lasagne of gratin dauphinois.

RECEPTIDEE: aardappel – courgettegratin – Bechalmaus: € 4,49

Alfredosaus van Pa’lais voor pasta’s

Deze saus is het perfecte alternatief voor de klassieke kaassaus. Ze is zo romig dat ze al je gerechten in een handomdraai een rijke en unieke smaak geeft. Je lievelingsgerechten klaarmaken is nog nooit zo eenvoudig geweest.

RECEPTIDEE:  Mac’n cheese – Alfredosaus: € 4,65

Shiitakesaus van Pa’lais

Deze saus met de heerlijke smaak van champignon en rozemarijn vormt de ideale basis om al je gerechten naar een gastronomisch niveau te tillen. De romige textuur geeft een unieke toets aan je pastagerechten of gestoofde groenten.

RECEPTIDEE: Stroganoff met oesterzwammen – Shiitakesaus: € 3,99

Een 100% Belgisch merk

Pa’lais is een start-up die in een 2018 is opgericht in Brussel door Belgen. Het hele assortiment van Pa’lais wordt geproduceerd in een (100% plantaardige) atelier in Maldegem waar de producten worden bereid/gefermenteerd/gerijpt.

Achter Pa’lais zit geen groot levensmiddelenbedrijf. Laurent Jadot, een vegan ondernemer, en Kevin Storms, een kok die gespecialiseerd is in de plantaardige keuken, hebben na twee jaar innovatief onderzoeken en experimenteren traditionele technieken voor de productie van zuivelproducten gecombineerd met plantaardige ingrediënten. Samen hebben ze besloten plantaardige alternatieven voor zuivelproducten te creëren met smaak en voedingswaarde.

Het assortiment van Pa’lais bestaat uit 4 spreads en 4 sauzen die 100% plantaardig en biologisch zijn. Het hele assortiment is door het V-label gecertificeerd vegan. Pa’lais is een plantaardig product voor het hele gezin en is geschikt voor iedereen, of je nu flexitariër, vegetariër, vegan of lactose-intolerant bent. De verpakking is 100% recycleerbaar.

De producten van Pa’lais worden verkocht bij Delhaize, Bio-Planet en het bionetwerk, en online op Rayon.be, Gorillas en ThePlantBasedDistrict.com. Pa’lais wil in 2022 ook de Nederlandse, Franse en Duitse markt veroveren en een nieuw assortiment producten ontwikkelen.