Duurzaam fish & chips concept: Bia Mara gooit anker uit in Leuven

Liefhebbers van fish & chips moeten niet wanhopen: zelfs na een mogelijke Brexit kan je nog steeds van deze lekkere hap genieten. En wel in eigen land. Na Brussel en Antwerpen gooit Bia Mara (Keltisch voor ‘zee voedsel’) nu het anker uit in de Tiensestraat in Leuven.

“Sustainable fish”

De succesformule van Bia Mara? Een traditioneel gerecht in een nieuw jasje, verzorgd en origineel gepresenteerd tegen een eerlijke en toegankelijke prijs. En het geheim ingrediënt? Duurzaamheid. De vis van Bia Mara is afkomstig van duurzame visvangst. Bia Mara kiest enkel voor ‘proximity catch’ of anders gezegd, voor vis gevangen door boten die geen uren moeten varen. Ook zal je geen vis op je bord krijgen van boten die de bodem omwoelen en beschadigen. Daarnaast komt een minderheid van de vis van duurzaam aangestuurde aquacultuur. Oh ja, voor het frituren van de vis gebruikt de chef 100% plantaardige olie.

Gasten bepalen menukaart

Op het menu van Bia Mara zijn heek of zeebrasem in een panko jasje en chips met zeewierzout (€ 10 tot € 11) de toppers van het eerste uur. Op vraag van de gasten hebben de chefs het aanbod verder uitgebreid met tapas, zoals een carpaccio van inktvis of vegan tempura (€ 8), en met diverse tacos (€ 11). De liefhebbers van een hele vis kunnen dan weer genieten van een gestreepte zeebarbeel of de ‘catch of the day’ die van kop tot staart gebakken op het bord verschijnt. Kies bij de vis één van de vier lekkere bijgerechten: zoals puree van erwtjes met munt. Of liever een cavolo nero, venkel en kalamata olijven salade (€ 4). Eet je geen vis? Kies dan voor kip (€ 12) of een veggie gerecht (€ 12).

Signatuur dishes

Een traditioneel gerecht in een nieuw jasje, zei je? Inderdaad, in plaats van de vis te paneren, frituurt Bia Mara zijn vis in een tempura (met Japanse bloem) of panko (Japans broodkruim) jasje. Bij elk gerecht hoort een ander beslag met een unieke kruidenmix. Ook hoort bij elk gerecht een eigen, zelfgemaakte saus. In totaal heeft Bia Mara wel vijftig fish & chips recepten en 25 verschillende sauzen die ze afwisselend aanbieden.

Nieuw adres: Tiensestraat 20, 3000 Leuven

Bia Mara: Brussel: Kiekenmarkt 41, 1000 Brussel – Brussel, Londenplein 1, 1050 Elsene – Antwerpen: Maalderijstraat 1, 2000 Antwerpen

www.biamara.com