Een broodje Ricotta met Parmaham?

Het kan ook op zijn Loïc’s

Je zal het al meteen aan de foto merken, dit eenvoudig receptje zou zo wel eens uit Italië kunnen overgewaaid zijn, maar het is wel degelijk ontworpen door onze Belgische Loïc Van Impe. We hoeven Loïc niet meer voor te stellen, maar toch nog even dit : de jonge “rock ’n roll” keukenprins is inmiddels 30 geworden en hij is niet meer weg te denken uit het Belgische TV landschap.  Hij was reeds te zien op VTM en heden wordt zijn programma “Loïc Fou de Cuisine” elk weekend op zaterdag en zondag avond om 18.10 uur uitgezonden op RTL-TVI.

Dat Loïc graag kookt en lekkere eenvoudige recepten voorstelt, sprak het Consorzio del Prosciutto di Parma meteen aan.  Zij zien dan ook graag Parmaham verwerkt in “tasty” en “convenience” gerechtjes, waarbij het natuurlijke aspect van de Parmaham wordt behouden.  Parmaham is een Beschermde Oorsprongsbenaming.  De langere wettelijke opgelegde rijpingsperiode van minimum 14 maanden biedt niet enkel alle garanties inzake gezondheid, maar geeft ook een zachtere smaak aan de ham.  Hij staat dan ook bekend als “zoetste gedroogde ham”.

Die zachte zoete smaak heeft Loïc perfect tot zijn recht laten komen in zijn recept van platbrood met pesto, ricotta en Parmaham.  Eenvoud siert en smaakt!

Recept “Platbrood met pesto, ricotta en Parmaham”

Ingrediënten voor 4 pers : 350 g bloem – 200 g yoghurt – 1 theelepel bakpoeder – 100 g pesto – 100 g prosciutto di Parma – 250 g ricotta – 1 citroen – ½ bosje platte peterselie – 50 g rozijnen – Rode wijnazijn – Olijfolie – Zout, peper

DEEG : Kneed 250 g bloem met 200 g yoghurt, 100 g pesto, 1 theelepel bakpoeder en een flinke snuif zout. Als het deeg homogeen is, laat een paar minuten rusten. ROZIJNEN : Doe de rozijnen in een kom en dompel ze onder in een beetje lauw water. Voeg een flinke scheut rode wijnazijn toe. Laat tien minuten wellen. PLATBROOD : Verhit een grillplaat op hoog vuur. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer een centimeter. Als het deeg te plakkerig is, gebruik dan wat extra bloem. Bak het deeg 2 tot 3 minuten aan elke kant. RICOTTA : Breng de ricotta op smaak met de zestes van een citroen, zout, peper, een scheutje olijfolie en een paar druppels citroensap.

DRESSING : Verdeel de citroenricotta op elk stuk pestobrood. Daarna een paar rozijnen, gevolgd door dunne plakjes Prosciutto di Parma. Werk af met blaadjes platte peterselie. Eet smakelijk!

* S M A K E L I J K *

Loïc maakt nog andere recepten klaar met Parmaham op RTL-TVI.  Uitzendingen zijn tevens later terug te zien op www.rtlplay.be Recept van 2 juni : Zuppa fredda (koude soep van komkommer, artisjok en Parmaham) – Recept van 16 juni : Ballotine van kip met verse tijm en Parmaham (kipfilet op smaak gebracht met peper, zout en verse tijm, omwikkeld in Parmaham)