Een nostalgische, culinaire terugblik op 2022

2022 was zonder meer een memorabel jaar: de oorlog in Oekraine, de enorme inflatie en uit de pan swingende energieprijzen, maar ook het jaar van een herwonnen vrijheid. Door het wegvallen van de covid-beperkingen konden we onze bourgondische gewoonten hernemen.

2022 was ook een jaar boordevol nieuwe culinaire creaties waarbij de horeca zich langzaam herstelde. Een terugblik op gevestigde waarden die ondanks alle moeilijkheden hun niveau van weleer wisten te bewaren, onverwachte ontdekkingen en de 10 beste restaurants.

Gevestigde waarden.

Antonio Monreale – Sterrebeek – 14 november 2022

Bij de opening van zijn eerste restaurant in Zaventem scoorde Antonio goede cijfers en kreeg als beloning de titel’ beste Italiaan regio Brussel’ van de Deltagids opgespeld. Zijn typische Siciliaanse toetsen vormden een aanlokkelijk en smaakvol visitekaartje. Ondanks zijn verhuis naar Sterrebeek blijft dit nog steeds de rode draad in zijn bereidingen.

Bistro R – Nossegem – 23 juli 2022

Roland Debuyst is en blijft een meester in de gastronomie. Deze voortreffelijke chef die België een bronzen Bocuse bezorgde, zorgt nog steeds voor uiteenlopende initiatieven waarbij hij zelfs de ‘burger’ niet schuwt. De chef heeft de ‘zware’ menu’s terzijde geschoven en serveert zijn gasten lekkere en degustatief hoogwaardige gerechten in bistro R.

Bistronomy, The – Vilvoorde – 10 december 2022

Topchef Marc Clement zorgt voor een gastronomie die uitpuilt van zijn voorliefde voor lokale, seizoengebonden producten met presentaties die steeds een knipoog naar de toekomst weerspiegelen. Hij gaat geen uitdaging uit de weg, implementeert de nieuwste horeca-innovaties en creëert rijke, sfeervolle tafelen. Ook met buitenlandse producten, o.m. Porto Symington weet hij nieuwe creaties tot voltreffers uit te bouwen.

Brigitinnes, Les – Brussel – 7 april 2022

Dirk Miny kreeg zijn basisvorming bij enkele culinaire Belgische grootmeesters en strijdt samen met enkele Franse sterrenchefs tegen smaakvervlakking en het kopiëren van gerechten. Inspiratie vindt hij in streekgerechten, bij geselecteerde leveranciers en in natuurlijke producten. Zijn gerechten geserveerd in een uniek art-nouveau decor getuigen van een uitgesproken finesse n originaliteit. Uitzonderlijke pairings brengen hulde aan zijn onaantastbare creativiteit.

Brût- ô- Dome – 9 april 2022 – Sint Genesius Rode

Dit bio-gastronomische restaurant met Benoit Stas als creatieve kracht die zijn kennis van de keuken combineert met zijn liefde voor de natuur, zorgt voor een explosie van smaken op het bord. Ingekapseld in een breder project dat een evenwicht brengt tussen lichaam en geest, is het restaurant hoe dan ook de bron van gezondheid en welzijn met oneindig potentieel.

Charlu, Le – Ukkel – 12 december 2022

Genesteld in een art deco-juweel zorgt chef Jean Pierre Garcelin voor een leuke variabele keuken. Afkomstig uit Nantes maar met een overvloed aan ervaringen in Belgische gerenommeerde huizen, krijg je telkenmale een mooie selectie van kwalitatieve ingrediënten op je bord. Het huisaperitief, een Pétillant Naturel, is een leuke aanzet voor een verrassende keuken.

Clos des Ricollets – Durbuy – 2 juli 2022

In het hartje van de voetgangerszone van het kleinste Belgische stadje brengt Frédéric Bruneel samen met zijn echtgenote Angélique zijn gasten in vervoering. Tijdens zijn stage van de hotelschool van Moeskroen kwam hij hier voor het eerst over de vloer. Bij Yves Mattagne in sterrenzaak Sea Grill ontplooide hij een voorliefde voor schaaldieren die hij in eigen zaak volop etaleert. Ook lokale wildgerechten sieren de kaart evenals tal van vergeten groenten. Een buitenkansje.

Lake, The – Keerbergen – 2 mei 2022

De ideale locatie aan het meer van Keerbergen om te ontsnappen aan het alledaagse hectische leven. Steven Mispelters serveert een perfecte brasseriekaart op basis van een strenge selectie van kwalitatieve producten maar heeft ook oog voor lokale accenten die hij met enkele internationale en exotische hints durft te combineren.

Ludwig – Kortenberg – 10 januari 2022

Meer dan 15 jaar terug startte Ludwig Timmermans samen met zijn echtgenote Chris Ryckmans dit aromarijk huisrestaurant op. Doelbewust kozen ze voor slechts 16 zitplaatsen zodat ze klassieke en traditionele gerechten alle aandacht konden geven. Een beperkte ‘vaste’ kaart wordt aangevuld met een ruim aantal suggesties die uitmonden in succulente bereidingen.

Milano di Totto- Zaventem – 14 februari 2022

Oorspronkelijk een initiatief van Salvatore Bongiorno met roepnaam Totto die mede op de barricades stond bij het faillissement van Sabena. Zijn restaurant puilde uit van authentieke Italiaanse gerechten. De actuele uitbaters Carmelo en Ernesto hebben dezelfde voorliefde voor de originele Italiaanse keuken. Ook bij hen staat ‘Milano’ voor vrijheid en een keuken met klasse in hoogstaande gastronomische accenten.