El Impasse del Sablon – Spaans gastronomische ambassadeur – Brussel

Vorige zomer werd in het NH Hotel Sablon de brasserie Hispania geopend. Nu krijgen we in dezelfde locatie met El Impasse del Sablon, een vervolg van het gastronomische avontuur “Made in Spain”. De ingang van de nieuwe gastronomische ruimte bevindt zich in de Impasse Saint-Jacques op de Brusselse Grote Zavel. Een adres waar u het beste van de Iberische Haute Gastronomie kunt ontdekken.

Het Europees Spaans gastronomisch avontuur startte in februari 2013 in London waar de initiatiefnemers 6 Asturiërs restaurant ‘Hispania London’ openden als het grootste Spaanse restaurant in Europa. Dit restaurant werd meteen een voltreffer van formaat zodat ze op zoek gingen naar een nieuwe locatie. Het is in dezelfde geest, dat ze in de Europese hoofdstad twee gastronomische ruimtes uitbouwden. Hoewel ze in het NH hotel zijn gevestigd, huren ze er enkel de lokalen, maar acteren verder volledig zelfstandig. Hispania Brasserie Brussel biedt een typische Spaanse kaart met brasseriegerechten en tapas, terwijl El Impasse del Sablon zich duidelijk op een  gastronomische aanbod richt.

Ze zijn 6, allemaal Asturiërs. Javier Fernandez Hidalgo, de leider, is de enige die zowel Hispania (Londen en Brussel) beheert. Voordat hij Hispania in Londen opende, richtte hij Iberica www.ibericarestaurants.com op, dat momenteel 8 restaurants in het Verenigd Koninkrijk bezit met Executive Chef, Nacho Manzano (ook Asturisch en twee Michelin-sterren in de Michelingids). Aan zijn zijde, Ignacio Lopez, die in de stad werkt in de financiële sector en die, tijdens de lancering van Hispania London, erin slaagde, Alvaro Platero (CEO van een scheepswerfbedrijf in Asturië, Astilleros Gondan), Javier Garcia, eigenaar van een industriële bouwgroep (ISMA-CPR), Ramon Diaz, hoogleraar van de prestigieuze business school Instituto de Empresa en Pablo Lopez, vice-president van de Spaanse Kamer van Koophandel in België en Luxemburg en executive officer van de FTI Consulting Group, samen te brengen.

El Impasse del Sablon, gastronomisch

Het decor is ontworpen door interieurontwerper Lorenzo Castillo, een van de meest getalenteerde hedendaagse Spaanse ontwerpers. De charmante Impasse St. Jacques is een ideale buurt om dergelijke concepten uit te bouwen. El Impasse del Sablon toont alle codes van elegantie en verfijning van fluwelen op maat gemaakte bankjes, prachtige juponnées tafels met ongerepte tafelkleden en leuke houten lambrisering versierd met oude gravures.

In de keuken werd Marcos Moran – de met een Michelin-ster bekroonde chef in het familierestaurant Casa Gerardo, opgericht in 1882 bij Gijon, Asturië – benoemd als gastronomisch directeur om het menu voor dit gastronomische restaurant op te zetten. Aan zijn zijde, Chef Adrian Mancheño opgeleid in de meest prestigieuze Spaanse restaurants, waaronder Casa Gerardo (één ster), Casa Soja (twee sterren) of Celler de Can Roca (drie sterren en het beste restaurant genaamd wereld in 2013 en 2015).

El Impasse del Sablon serveert een leuke selectie Spaans-geïnspireerde gerechten, met o.m. een 5-gangen menu – 75 € met Brittany kreeftensoep en hart van tomaten, cocotte de laitue met crème van zijn bladeren, avocado en pistachenoten, lanyards van makreel, emulsie ‘ajada en gerookte aubergine, vis van de dag of gebraden duif, linzen crème ‘jardinas’ en spruitjes of lamsschouder met kastanjecrème en gestremde melk, geroosterde kokos met ananas, saffraan en limoen of soufflé met noga, witte chocolade en citrusvruchten als afsluiter.

Een zichtbaar leuk menu dat ook bij onze proeverij onze nieuwsgierigheid aanwakkerde. Als introductie bij het aperitief een leuke selectie proevertjes met o. m. een smeuïge en pittige geitenkaas uit Asturië, plukjes gedroogde ham en een stukje kabeljauw met fijne peterselie emulsie. De to-share suggestie van gastheer Jean-François Delauny werd een meesterlijke creatie van ganzenlever opgevrolijkt door kaviaartoefjes, succulent en verrukkelijk.

Het eigenlijke menu startte met een heerlijk soepje van kreeft met stukjes tomaat, pittig en mooi fris met verse kruiden, de cocotte van kropsla en artisjok was heerlijk romig met aangename aroma’s, de avocado en pistachenoten brachten opnieuw evenwicht. Reepjes rauwe makreel vergezeld van gerookte paling getooid met emulsie van ajade en leuk gerookte schijfjes aubergine vormden een smaakvolle afwisseling die enkel de nieuwsgierigheid kon aanwakkeren.impasse-1478

Chef Adrin Macheño serveerde een leuk gebraden duif, mooi krokant en heerlijk knapperig als hoofdgerecht met een succulente lever van duif, mooie linzencrème, spruitjes en mooi romig sausje. De soufflé van nougat, witte chocolade en hints van citrusvruchten zorgde voor een heerlijke afsluiter.

Benieuwd welke onderscheiding dit Spaans-Brits sterrenaureool in het najaar bij de Belgische gidsen zal wegkapen…

El Impasse del Sablon – St. Jacques Impasse – 1000 Brussel (Grote Zavel).

Tel. 02.420.48.41. Open van dinsdag tot zaterdag.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

spetterend stijlvol interieur

attente bediening

succulente bereidingen

uitgebreid smaakpalet

leuke pairing met Spaanse wijnen