Restaurant Puro 4050 – Porto

Dit restaurant was in feite al wereldberoemd nog voor het de deuren opende. Inderdaad na Cantona 32 waagden Ines Merghulhão en Luis Americo zich aan een nieuw initiatief, een mix van klassieke Portugese gerechten met moderne toetsen in een decor dat veeleer pop-up dan wel gastronomisch oogt.

In Puro 4050 opteert Luis Americo zoals de naam het trouwens zegt, voor pure producten in hun natuurlijke eenvoud en structuur, boordevol smaak en intense aroma’s. Een eenvoudige keuken, mooi gebalanceerde en evenwichtige smaakaccenten, met her en der een vleugje buitenlandse invloeden, maar vooral gefocust op het princiep ‘to-share’. Details zijn en blijven ook in deze keuken belangrijk, Luis serveert er o.m. een Buffalo mozzarella die rechtstreeks uit Campania wordt ingevoerd.

Een op zich aantrekkelijk ogende kaart moet ook voldoende diepgang terugvinden in het interieur. Ines draagt zorg voor de inrichting, een leuk salonnetje is de voorbode van een langgerekte eetzaal waar moderne tafeltjes met rieten zetels makkelijk tot groetere units kunnen worden samengevoegd. De deels open keuken verspreidt doelgericht een aantal aroma’s in de zaal. Heel wat decoratieve elementen sieren de muren, deels rustiek, deels modern wat het pop-up karakter versterkt waardoor een mogelijk brasseriegevoel ongetwijfeld volledig op de achtergrond wordt gedrongen. Een leuke, verwarmde , veranda biedt plaats aan een 40-tal personen en vormt een al even bruisende locatie als het restaurant zelf. Vanaf Pasen wordt ook het straatterras geopend. Voor intiemere feestjes of groepen beschikt Puro 4050 over een intiem zaaltje dat de charme van het Portugese buitenleven volledig weerspiegelt.

In het leuke assortiment ontdekten we een rasechte burrata met Parma Dop prosciutto die alle smaaktoetsen van deze heerlijke vleessoort weelderig het restaurant instuurt; een beef tataki met paddenstoelen en truffel. Perfect gebraden vlees dat door een aromarijke truffelolie, zilte boter en verse truffel, ondersteund door wilde bospaddenstoelen een heerlijk aroma aanbiedt. Ook de risotto met inktvis met fijne brokjes noten is uitgegroeid tot een van de smaakmakers van het restaurant, een creatie die van Braziliaanse origine is, rijkelijk, lichtjes zoet maar heerlijke textuur. Voor dit gerecht keer je terug naar Puro 4050. De buffalo mozzarella duikt ook op in de dessert, een aanlokkelijke kaastaart opgevrolijkt met zoete jam van pompoen, nog in het dessert segment een unieke chocolade salami met amaretti, zoet, knapperig en ongewoon, groeide deze combinatie uit tot het ‘fetish’ dessert van het huis.puro-1432

Wij opteerden bij onze proeverij voor een carpaccio van rund en een gebraden kuikentje. Bij het aperitief werd een leuke combinatie van olijven, parmzaansnippers en zoete koekjes gepresenteerd. De verse carpaccio werd in de zaal met een oude Berkel machine handmatig gesneden waarna hij in de keuken een lichtzure olijfolie meekrijgt van de eerst ruwe persing, een flesje wordt trouwens samen met het gerecht op tafel gezet zodat je desgewenst olie kan bijvoegen. Mooie kaasschilfers en takjes raketsla zorgen voor een smaakvolle aftonding.

Ons hoofdgerecht werd een mooi kruidig gebraden kuikentje, op de kaart omschreven als babychicken, met heerlijke aroma’s en fijne geuren. Garnituur van even pittig gebakken aardappeltjes en zoete appelen. Ee heerlijk currysausje zorgde voor mooie complementaire aroma’s en smaakhints. Hoewel het kuikentje mooi gaar was en dus makkelijk te snijden met leper en vork, werd ook een kleine snoeischaar aangereikt en dit om eventuele weerspanningen beentjes vooralsnog te temmen!

Puro 4050 – Largo Sao Doingos 84 – 4050 545 Porto

Tel 00 351 222 011 852 – www.puro4050.com

Cantina 32 – Rua das Flores 32 – 4050 262 Porto – www.cantina32.com

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

unieke sfeervolle pop-up inrichting

ruime kaart boordevol traditionele bereidingen

heerlijke aroma’s en geurige gerechten

mix van klassieke kaart met to-share creaties