Feestelijk aperitieven met St Môret

That time of the year again: een leuk en lekker menu bedenken voor de feestperiode. Je hoeft niet altijd uit te pakken met spectaculaire ingrediënten om een memorabel hapje op tafel te toveren. Met deze eenvoudige ingrediënten en zelfs koelkastrestjes maakte foodblogster- en styliste Marta Majewska 3 frisse starters.

“Restjeskoken is naast snel en budgetvriendelijk vooral uitdagend. Ik combineer op maandag en dinsdag mijn leftovers van het weekend met een pure kaas zoals St Môret®. Niet is zo leuk als je inner chef te challengen spaarzaam om te springen met ‘verloren’ etenswaren” – Marta Majewska

RECEPTEN

Geroosterde wortels met een dip van wortelloof en St Môret®

Helemaal crazy for carrots en je weet niet goed wat te doen met die eenzame wortels in de koelkast? Tover een gezond en licht aperitiefhapje op tafel door de wortels te roosteren en te serveren met een dip op basis van een heerlijk verse kaas.

Ingrediënten voor 4 p : 500 g wortels – 3 el olijfolie – 3 el honing – 15 g wortelloof – 150 g St Môret® natuur – 1/2 teen look

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180°C. Was de wortels – mét loof – schoon onder stromend koud water. Snij het loof van de wortels. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de wortels over de bakplaat. Besprenkel de wortels met de olie en de honing en meng onder elkaar.

Rooster de wortels ongeveer 60 minuten tot ze gaar zijn. Schep halverwege om. Doe het wortelloof, de St Môret® en de look in een blender en mix tot een gladde dip. Serveer de wortels op een leuk bord met de frisse dip.

TIP: nog andere groenten over? Rooster ze samen met de wortels en serveer.

St Môret® Apérifrais rolletjes

Voor deze aperitiefrolletjes heb je slechts 4 componenten nodig. Pluk kruiden uit eigen tuin en combineer met een minimum aan ingrediënten.

Ingrediënten voor 8 rolletjes : 4 filodeeg vellen (van ongeveer 25 x 35 cm) – 200 g St Môret® Apérifrais Provençale – 5 el olijfolie – Verse kruiden (tijm, oregano, salie)

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het filodeeg uit en snijd de vellen diagonaal in vieren. Neem 8 van de 16 vellen filodeeg en bestrijk ze met olijfolie. Bestrooi met de verse kruiden en leg er de overige 8 vellen bovenop.

Leg telkens op een kort uiteinde van het deeg 5 St Môret® Apérifrais Provençale-kaasjes. Rol alle vellen vanaf onderaan strak op tot rolletjes. Kwast de rolletjes met wat olijfolie en bak gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer warm.

TIP: rol een restje paprika tussen het filodeeg. Ook lekker met verse tijm, basilicum of bieslook.

Easy PEASy taartjes met St Môret®, spinazie en erwten

Hebben je kids de erwten van gisteren laten liggen op hun bord? Stop ze in een hartig jasje en laat ze smullen van deze schattige taartjes.

Ingrediënten voor 16 taartjes : 1 rol bladerdeeg – 30 g verse spinazie 1 el olijfolie – 30 g erwten, gekookt – 100 g St Môret® natuur – 1 ei

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C. Verwarm de olijfolie in een diepe pan en laat de spinazie slinken. Snij 16 kleine rondjes uit het deeg. Schep een lepeltje St Môret® in het midden van elk rondje.

Verdeel de spinazie en de erwten over de rondjes deeg. Bestrijk de uiteinden van het deeg met losgeklopt ei. Bak gedurende 15 minuten. Klaar!

TIPS: Werk af met wat tuinkers en serveer. Lekker warm én koud! Tomaat of courgette over? Vervang de erwten en spinazie en geef er zo een mediterraanse toets aan.