Feestelijk, origineel en biologisch

de licht mousserende rode Bulles de Minière wijn van Château de Minière

 

Met welke wijnen betover jij je gezelschap tijdens de feesten? Ga voor originaliteit dit jaar met de Bulles de Minière rouge, een atypische rode mousserende wijn met een Belgische twist. Deze wijn wordt namelijk geproduceerd door de Belgische wijnbouwster Kathleen Van den Berghe op het wijndomein Château de Minière, in de Loirevallei.

De sprankelende wijnen Bulles de Minière; zowel in rood als rosé, zijn de specialiteit van het domein en worden gemaakt met een persoonlijke mix van de traditionele en ancestrale methode, een Minière methode dus. Kathleen, zelf fan van de goede versies van de Italiaanse mousserende Lambrusco wijnen, ging met een bruisende creativiteit aan de slag met de cabernet franc, de iconische druivensoort van de Loirevallei. Het resultaat is een unieke, frisse en fruitige rode wijn.

Ideaal om te serveren als aperitief, maar de Bulles de Minière rouge is evenzeer lekker als cocktail of bij een dessert met chocolade en/of rood fruit. Een moment van puur genot, en dat hoeft heus niet enkel aan het einde van een feestmaaltijd te zijn. De wijn behoudt ook zachte tannines waardoor deze Bulles de Minière ook bij een vleesgerecht kan geserveerd worden.

Kathleen geeft graag een persoonlijke smaaktip mee: fijnproevers zullen de frisse wijn met aroma’s van morello kersen in combinatie met een cerisette (of twee, drie..) zeker weten te appreciëren.

De Minière methode

De Bulles de Minière bezitten hun eigen perceel op het Minière domein : Les Champs de Minière en de wijngaard wordt gecultiveerd in biologische landbouw.

Kathleen Van den Berghe, steeds op zoek naar vernieuwing, ontwikkelde een heel eigen fermentatietechniek. Van de pétillant naturel bewaarde ze de frisse en fruitige stijl, van de traditionele methode gebruikt ze de tweede fermentatietechniek op de fles en rijpen de wijnen minimum 18 maanden “sur lattes”. Maar daar eindigt de Minière methode niet. Er zitten ook enkel Minière druiven in de fles, geen externe suikers of liqueur. Zo wordt de jus de raisin van het domein, tevens 100% biologisch, gebruikt voor de dosage.

Bulles de Minière rouge

100% Cabernet franc. Dieprood van kleur, zeer aromatische neus van morello kersen, framboos en cassis. Een frisse en gestructureerde aanzet in de mond. De afdronk is lang en aromatisch met toetsen van verse kruiden en rijp fruit. Fris serveren op 8°C, maar niet op ijs. Best binnen het jaar drinken voor de optimale fruitsmaak

Aanbevolen verkoopsprijs : €16,95 – Info : chateaudeminiere.com – Te koop oa bij Start2Taste

Wijnen van Château de Minière

De rosé en rode wijnen van Château de Minière, alle 100% Cabernet franc, behoren tot de appellatie Bourgueil. De specialiteit van het domein zijn de sprankelende wijnen « Bulles de Minière », zowel in rood als rosé en sinds kort ook in blanc de noir. Kathleen’s zoektocht naar vernieuwing kwam tot uiting in deze unieke wijnen, die gemaakt worden met een persoonlijke mix van de traditionele en ancestrale methode (pétillant naturel), een Minière methode dus. Sinds enkele jaren maakt Kathleen ook druivensap, ook 100% cabernet franc, zonder bewaarmiddelen.