Flanders Food Festival

Onder het motto ‘Tijd om terug te bijten!’ organiseert Toerisme Vlaanderen, onder andere in samenwerking met Horeca Vlaanderen en de Vereniging voor Steden en Gemeenten, het Flanders Food Festival. Want Culinair Vlaanderen heeft er goesting in! Door Covid-19 bleef iedereen op zijn honger zitten, letterlijk en figuurlijk. De horeca heeft grote offers gebracht voor het algemeen belang en daarom wil het Flanders Food Festival dit najaar de horeca en culinaire sector een duw in de rug geven. Van 1 oktober tot en met 14 november 2021 vieren we niet enkel onze lokale gastronomie met tal van horeca-initiatieven verspreid over gans Vlaanderen. We zetten ook onze fantastisch lekkere Vlaamse producten in de kijker met de Open Producenten Dag. Daarenboven krijgt het Flanders Food Festival met het prestigieuze ‘The World’s 50 Best Restaurants Awards’ in Antwerpen een kick-off van wereldformaat.

Vlaanderen bruist van culinair genot tijdens het Flanders Food Festival, want de Vlaamse horeca-ondernemers laten zich van hun beste kant zien. Al hun initiatieven worden verzameld op één groot platform waarop je meer dan een maand lang de lekkerste initiatieven en evenementen kan ontdekken. Aangezien inspanningen beloond mogen worden, verloten we onder de deelnemende horeca-ondernemers ook twee geheime en intieme concerten van twee verschillende Vlaamse topartiesten. Zij zullen de culinaire beleving in één van de restaurants of bars krachtig ondersteunen met hun muzikale saus. Daarnaast kan het Flanders Food Festival ook rekenen op het enthousiasme van verschillende top-initiatieven zoals Flanders Finest, een delegatie van Jong Keukengeweld en een delegatie van de North Sea Chefs. Verder scharen verschillende stadsfestivals zoals Smaakmeesters, Smaakmeesters Deluxe, Proeft Boutique en het Oostendse Garnaalkrokettenfestival zich graag onder de Flanders Food Festival vlag.

Het Flanders Food Festival is er trouwens niet enkel voor de deelnemende initiatieven maar viert de volledige sector en zal met een nationale campagne iedereen oproepen om heerlijk te genieten van onze lokale en geroemde horeca. Onder de hashtag #degezelligstetafel dagen we iedereen uit om haar of zijn beleving te delen via de sociale en digitale media. De leukste tags en inzendingen maken kans op een etentje voor twee in één van de vele toprestaurants die Vlaanderen rijk is.

Zuhal Demir, Vlaams Minister Voor Toerisme: “Honger doet eten en de goesting is er meer dan ooit om terug te genieten van alles wat onze Vlaamse gastronomie te bieden heeft. De sector heeft zwaar geleden. Het kan dan ook symbolisch niet mooier dan dat we vanaf 1 oktober, wanneer nagenoeg alle maatregelen wegvallen, samen met z’n allen de Vlaamse gastronomie in de kijker zetten en iedereen uitnodigen om zich massaal onder te dompelen in Flanders Food Festival.”

Geen tophoreca zonder topproducten, zoveel is zeker! Het Flanders Food Festival heeft ook aandacht voor onze fantastische voedingsproducenten en -innovaties. Vlaanderen is immers rijk aan bedrijven en producenten die met passie en vakkennis producten van topkwaliteit op het bord weten te toveren.

Samen met o.a. VLAM, Vlaio en Fevia presenteert EventFlanders daarom de OPEN PRODUCENTEN DAG op zaterdag 23 en zondag 24 oktober 2021. Een 100-tal lokale producenten delen de verhalen achter hun producten, productieprocessen, innovaties en passie met het grote publiek. Flanders Food Festival riep hierbij de Vlaamse producenten, telers, boeren, streekproducenten, makers en kwekers op om hun deuren open te zetten zodat iedereen kan kijken, ervaren, voelen én proeven waarvoor zij leven en waar zij terecht trots op zijn.

www.flandersfoodfestival.be – www.openproducentendag.be

Vlaanderen epicentrum van de culinaire wereld

De timing van het Flanders Food Festival is geen toeval. In oktober strijkt het kruim van de internationale gastronomie neer in Vlaanderen. Van 1 t.e.m. 5 oktober is Antwerpen gaststad van de prestigieuze ‘World’s 50 Best Restaurants Awards’. We grijpen dit evenement aan als kick-off om de hele culinaire sector en zijn voedingsproducenten in Vlaanderen op de kaart te zetten en te vieren.