Le Chardonnay – Knokke

Le Chardonnay een reeds gevestigde waarde in de Swolfsstraat die uitgeeft op de dijk en het strand te Knokke, werd 32 jaar lang met verve gerund door chef Christian Uyttendaele en zijn echtgenote Christianr Serreyn.

Enkele maanden terug grepen Gilles Stallaert, oud-leerling van de hotelschool Ter Duyne en zijn vrouw Noortje Claes de kans om deze gevestigde waarde een nieuw leven te bezorgen..

Een enorme uitdaging gezien Christian de zeevruchten centraal plaatste met respect voor dagverse producten en bovendien het restaurant een uitgesproken eigenheid hadden bezorgd waarbij meer dan eens werd ingezoemd op verrassende details. Toch kijken Gilles en Noortje reikhalzend uit naar hun nieuwe stek.

Ze tekenen voor een keuken ‘puurheid in zijn fijnste vorm’ met oog voor het product en een op maat gemaakte wijnkaart. Een persoonlijke service en oog voor detail blijven belangrijke gegevens in Le Chardonnay. Samen met het team van gelijkgestemde fijnproevers, een groep vrienden die altijd samen genieten van eten en drinken, verwelkomen zij hun gasten waarbij de intieme sfeer en verve centraal staan.

Dat restaurant Chardonnay in de unieke GaultMillau gids Knokke als nieuwkomer meteen een 13/20 in de wacht sleepte is het bewijs dat ze, zelfs in een moeilijke coronaperiode volledig in hun opzet en vernieuwde uitbouw van het restaurant zijn geslaagd. Een leuk resultaat aldus Gilles, maar nu komt pas echt het moeilijke werk. Nieuwe bezems vagen immers goed. De komende maanden wil het echtpaar niet alleen deze cijfers bevestigen, maar ook verder uitbouwen. Hij belooft alvast de komende maanden voor uitgelezen verrassingen te zorgen met o.m. enkele mooie wildgerechten hoewel hij de Noordzeeproducten en zeevruchten geenszins terzijde schuift. Intenties waar de fijnproevers met grote belangstelling naar uitkijken.

Wij werden bij onze proeverij alvast verrast met een attentievol onthaal, zelfs zonder reservatie en genoten van de intieme sfeer van het restaurant waarvan de halfopen keuken een belangrijk onderdeel uitmaakt. Bij het aperitief een glaasje champagne Paul Dangin, 80% Pinot noir, 10% Pinot meunier en 10% Chardonnay, een mooie knapperige tapenade, licht kruidig en pittig, leuk fris, terwijl meteen een mandje brood werd aangeboden. Als voorgerecht kozen we voor een huiscreatie van ganzenlever terwijl we voor het hoofdgerecht opteerden voor rog, de vis van het jaar.

Onze terrine van ganzenlever kreeg het gezelschap van zeer fijne uienconfituur, vijgen en een mooi gebruinde brioche van rozijnenbrood. Leuk kruidig, bijzonder knapperig en erg smaakvol, alleszins een veelbelovende introductie. De hoofdschotel was meteen fraaie presentatie. De heerlijk lichtbruin gebakken rog lonkte uitnodigend, terwijl de karpertjes het gezelschap kregen van kersen en een puree Robuchon. Als toemaatje een fijne dressing van karpertjesboter met zorg getooid en een extra kannetje dressing voor de absolute sausliefhebbers. Een heerlijke smaakvolle creatie met mooie zilte toetsen die de zee op een steenworp afstand, in je bord maar ook op je smaakpapillen tovert. Ietwat gedurfd en afwijkend met het traditionele beeld dat vis een witte wijn behoeft, kozen we hierbij voor een Château La Commanderie, Lalande Pomerol 2017, 55% Merlot, 27% Cabernet franc en 18% Cabernet Sauvignon, verkrijgbaar per glas(!). Een keuze die zelfs door onze rog werd geapprecieerd. Bij een afsluitende koffie een leuk assortiment proevertjes.

Restaurant Le Chardonnay – Swolfsstraat 7 – 8300 Knokke-Heist – T. 050 62 04 39 – restaurant@lechardonnay.be – www.lechardonnay.be

Openingsuren Lunch: 12u – 14u Diner: 18u – 22u .Woensdag en zondagavond gesloten. Van november tot april gesloten op woensdag, donderdag en zondagavond.

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 3 minutes – attent, vriendelijk onthaal en bediening – gezellig interieur – dagverse producten – fijne en erg lekkere creaties – aanrader

GaultMillau Knokke: 13/20 – mooie nieuwkomer in het culinaire Knokke, ideaal voor fijnproevers die de klassieke keuken koesteren.