De Portugese Symington Family Estates is een van ‘s werelds toonaangevende producenten van premium port, onder andere Graham’s. De Grahamspirations zijn inspirationele sessies voor horeca people (sommeliers, chefs, restauranthouders) die de spirit van Graham’s overbrengen. In samenwerking met Caterina Santos, market representative, organiseerde het team van wijnvrouw Alice Bown dit jaar een aantal Grahamspiration events.
Concreet werd per sessie rond één bepaalde “craft” gewerkt. Craftsmanship is erg belangrijk voor Graham’s. De reden ? Graham’s is een volledig onafhankelijk familiebedrijf. Het hele wijnbereidingsproces, van de wijnstok tot de fles, wordt daarom persoonlijk gecontroleerd en gegarandeerd. Traditie, ervaring en kennis worden van generatie op generatie doorgegeven; en innovatie wordt omarmd, in het voortdurende streven naar uitmuntendheid. Graham’s bezit enkele van de hoogste kwaliteit wijngaarden in de Douro-vallei en gebruikt alleen druiven van deze eigendommen. The Art of Cooperage, de kunst van het kuipen, is essentieel voor het maken van geweldige portwijnen. Graham’s is dan ook het enige porthuis dat nog zijn eigen team kuipers heeft.
Craftsmanship is dus de rode draad en de garantie voor kwaliteit van deze uitzonderlijke portwijn. En hiermee willen ze graag mensen inspireren en gelijkgestemden ontmoeten! Om deze spirit over te brengen werden enkele sessies georganiseerd: – Graham’s port & wood session met houtbewerkster Petit Patsy en chocolatier Joost Arijs – Graham’s port & meat session met meat master Hendrik Dierendonck en mixologist Robbe Dupon – Graham’s port & knives session met messenmaker van Michelin-chefs Clem Vanhee0
De afsluitende sessie draaide rond Graham’s port en leder. Locatie hiervoor was het atelier van Lies Mertens in Antwerpen. Een link tussen porto en leder lijkt voor het eerste zicht niet vanzelfsprekend maar toch wisten Caterina en Lies de aanwezigen te begeesteren. Ledercollecties en lederbewerkingen kregen een leuke toets die door Eric Boschman met de presentatie van enkele Graham’s vintage ports kundig werd ondersteund. Hij selecteerde voor deze sessie een 2013 Graham bottle matured crusted port; een 2012 Quida dos Malvedes vintage port en een 2000 Vintage port.
Als afsluiter werd een lunch opgebouwd rond volgende items: Port & Knives – by Clem Vanhee and Marc Clement (starter), cocktail Graham n° 12 – Port & Meat – by Timon Michiels en Robbe Dupon (main dish), cocktal Port Six Grapes – Port & Cheese – by Julien Hazard, Ioyo Tawny, Six Grapes, 1997 Single harvest tawny en Vintage 2000 – Port & Wood – by Joost Arijs and Patsy Delarue (pastries), 4 Oyo tawnu, Rawny reserve – Port & Chocolates – by Joost Arijs and Hannes Desmedt (after dinner cocktail) .
Het is bijzonder moeilijk om de meest aantrekkelijke “craft” naar voren te schuiven temeer omdat elke invalshoek een aantal specifieke eigenschappen bezit. Winnaar van deze Grahamsporation sessies is ongetwijfeld de Grahamport die door dit initiatief een unieke kans kreeg om zijn veelzijdigheid te tonen.
Meteen een suggestie om tijdens de komende feesten de rijkdom van de Graham’s port in het achterhoofd te houden en je gasten met een ‘port’ te verrassen.