Bordeauxwijnen als winterse bondgenoot

De dagen worden korter en de temperatuur zakt stilaan tot het vriespunt. Het is de ideale periode om gemoedelijke momenten te delen met familie en vrienden. Of je nu bij het haardvuur zit onder een zacht dekentje of geniet van een aperitief, raclette met vrienden, een feestelijk diner of een rustige zondagsbruch, in Bordeauxwijn vind je altijd wel een goede bondgenoot. Leven de winter !

Apero met vrienden

Zit jij al helemaal in kerstsfeer? Tijd om de pauzeknop in te drukken en even te ontspannen met vrienden! En aangezien niet alleen glühwein je smaakpapillen op hol kan doen slaan, fluistert Les Vins de Bordeaux je graag enkele tips in het oor. Je zal nog nooit zo hard hebben uitgekeken naar de winter! Hieronder vind je enkele goede flessen om te degusteren met vrienden.

▪ Bord’Art La Collection, Bordeaux Rouge, 2019: 80% Merlot en 20% Cabernet Sauvignon – label voor biologische landbouw – Delhaize, € 5,99

Bord’Art werd opgericht om het architecturale erfgoed en de wijnen van de stad Bordeaux onder de aandacht te brengen. Diepe robijnrode kleur en aroma’s van vers fruit, rode bes en framboos. Soepele en fruitige tannines.

▪ Château La Freynelle, Bordeaux Blanc, 2020 : 55% Sauvignon Blanc, 25% Sémillon en 20% Muscadelle – Odilon, € 9,50

Een fruitige en levendige Bordeaux. Aromatische wijn met toetsen van witte bloemen, exotisch fruit en perzik. Mooie structuur en verrassende volheid.

▪ Elégance by Lyonnat, Bordeaux Blanc, 2020 : 90% Sauvignon Blanc en 10% Semillon – Drink Pink, € 7,50

Deze heel frisse droge witte Bordeaux biedt expressieve aroma’s van perzik, witte bloemen en citrus.

Raclette of liever kaasfondue?

Voor kaasfondue combineert men verschillende harde kazen zoals Beaufort, Comté en Emmentaler. Om alle nuances van dit gezellige gerecht te waarderen, drink je er het best een droge witte wijn of een rode wijn met soepele tannines en een ronde smaak bij. Kies voor wijnen van de rechteroever van Bordeaux, zoals een Côtes de Bordeaux of een Saint-Émilion. Ook erg geslaagd is de combinatie met een witte wijn die in vaten heeft gerijpt. Zo’n wijn zal de fruitigheid van de kaas versterken.

▪ Château Cailleteau Bergeron, Blaye – Côtes de Bordeaux, 2020 : 70% Sauvignon Blanc en 30% Sauvignon Gris – Labels: Terra Vitis, Haute Valeur Environnementale en Vegan – Wijnen Vanassche, € 10,17

Deze vlezige witte wijn biedt aroma’s van wit, exotisch fruit met een subtiele minerale toets en een mooie afdronk.

▪ Léo By Léo, Bordeaux Supérieur, 2019 : Cabernet Sauvignon en Merlot – Label voor biologische landbouw – Carrefour, € 6,50

Léo by Léo, een gedurfde en elegante wijn. Deze krachtige maar toch delicaat fruitige wijn smaakt vol in de mond en heeft een mooie afdronk. Een perfect evenwicht!

▪ Château Labrousse, Blaye – Côtes de Bordeaux, 2020 – Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot – Label: Haute Valeur Environnementale – Carrefour, € 12,29

Deze wijn heeft een intense, dieprode kleur en biedt aroma’s van rood fruit en een goede tanninestructuur in de mond.

Feestelijk diner

Elke gelegenheid is goed voor een feestje. Om de eetlust op te wekken, zijn bubbels altijd prima. Maar als aperitief kan je ook perfect opteren voor een zachte witte wijn met exotische toetsen, die je heel koel serveert. En als je je tafelgasten echt wilt verrassen, bied hen bij het kaasplankje dan een (droge en zachte) witte wijn aan.

▪ Chateau Lauduc, Crémant de Bordeaux : 50% Sémillon en 50% Cabernet Franc – Labels: Terra Vitis en Haute Valeur Environnementale – B & Co, € 13,00

De aroma’s zijn fijn en complex met florale toetsen. In de mond is deze wijn levendig dankzij de zeer elegante bubbels.

▪ Les Bulles de Lisennes, Crémant de Bordeaux : Sémillon, Cabernet Franc en Muscadelle – Labels: Terra Vitis en Haute Valeur Environnementale – Les bulles d’Anvers, € 15,50

Fijne bubbels, citrus in de neus en interessante florale aroma’s. Aanzet met toetsen van kamperfoelie en een elegante fruitigheid. Fris in het midden van de mond. De smaakt blijft lang hangen.

▪ Château Simon, Sauternes, 2016 : 18% Sauvignon Blanc, 80% Sémillon en 2% Muscadelle – Wijnen Lambrecht, € 19,54

Een mooie goudgele kleur en een zeer intense neus met aroma’s van gekonfijte abrikoos, kweepeer en frangipane. De aanzet is rond en fruitig met een volle, rijke en frisse ontwikkeling op de tong. De afdronk is gulzig met kruidige toetsen en een elegante frisheid.

Zondagslunch met de familie of heerlijk cocoonen bij de haard

Niets moet, alles mag. Daar dienen zondagen tenslotte voor! Of je nu met familie aan tafel zit of gezellig een boek leest onder een plaid, een glas Bordeaux zal je nooit teleurstellen.

▪ Château Paloumey, Haut-Médoc, 2019 : 60% Cabernet Sauvignon en 40% Merlot – Label voor biologische landbouw – Cora, € 17,99

Een dichte en diepe kleur, een mengeling van terughoudendheid, soberheid en soepelheid, een neus met een palet van zwart fruit en enkele toetsen van zoethout voor extra frisheid. Een mooie smeuïgheid en een opmerkelijke zachtheid in het midden van de mond. Aangename aciditeit in de afdronk.

▪ Château Fougas, Côtes de Bourg, 2019 : Cabernet Sauvignon en Merlot – Label voor biologische en biodynamische landbouw – Colruyt, € 8,29

De neus van deze wijn is elegant, gulzig en fruitig, met toetsen van zwarte bessen en bramen. In de mond biedt hij vlezige tonen van zwart fruit en kers in combinatie met toetsen van zoethout, cacao en koffie.

▪ Château Padouën, Sauternes, 2019 : 90% Sémillon en 10% Sauvignon Blanc – Delhaize, € 17,99

De neus is fris met aroma’s van citrus en gekonfijte appel. In de mond is deze wijn fruitig en evenwichtig met toetsen van rijpe ananas en discrete hints van honing. Hij biedt een mooi evenwicht tussen zoet en zuur.

www.bordeaux.com