Best of Luxembourg Riesling

Brussel mocht recent enkele hoogwaardigheidsbekleders van de Koning van de Luxemburgse druivenrassen, zijne majesteit Riesling verwelkomen.

Inderdaad, want dit groot druivenras van aan de Rijn pronkt ook aan de oevers van de Moezel met prominenten, waar riesling goed is voor 12% van de aangeplante oppervlakte. Dit vaak op behoorlijk steile hellingen waardoor alle werkzaamheden dan ook manueel moeten gebeuren, beslist een pluspunt in de algemene appreciatie van deze Luxemburgse wijnen. Door de klimaatopwarming die de rijpheid bevordert kunnen we zelfs stellen dat de Luxemburgse rieslings nog nooit zo goed zijn geweest. Een uitstekende reden om in België een uitgebalanceerde selectie voor te stellen te meer gezien België een belangrijke klant is voor de wijnen uit het Groothertogdom Luxemburg.

De aangeboden selectie werd gemaakt door de experts van Les 5 du Vin; ze telde een 30-tal rieslings van diverse producenten en vertegenwoordigden nagenoeg alle Luxemburgse terroirs, van Schengen tot Wasserbillg.

Kenmerkende wijnen waarbij fruitigheid, kruidigheid, minerale facetten, scherpte, pittigheid, smaak maar ook elegantie, kortom alle facetten van dit groot druivenras konden worden geproefd maar ook aanlokkelijk werden uitgestald.

Onder de aanwezige producenten troffen we wijnen van Domaine Alice Hartman, Domaine Viticole Härmemillen, Cave Saint Martin, Maison Gaes, Krier frères; Max-Lahr Ahner, Vinsmoselle Vinum en Clos des Rochers.

De aangeboden wijnen meestal van recente wijnjaren gezien de traditie wil dat Riesling erg jong wordt gedronken. Ook enkele oudere jaargangen waarmee de producentenwillen aantonen dat Riesling ook best enkele jaren mag rijpen. De inspanningen van Domaines & Traditions, die hoogkwalitatieve wijnen wil promoten, in het ouderingsproces tonen trouwens de eerste positieve resultaten op dit vlak, al moet nog een lange weg worden afgelegd. Feit is dan de ‘oudere’ Rieslings niets van hun frisheid en elegantie verliezen0 Alvast een leuk initiatief om op te volgen.