Green deal eiwittransitie

Sodexo past menu’s aan vanaf deze winter

“Met meer dan 500 restaurants in heel België leveren we belangrijke bijdrage”, zegt Sodexo diëtiste Kathleen Ervinckx. Sodexo, wereldleider in Quality of Life services, schaart zich helemaal achter de Green Deal Eiwittransitie van de Vlaamse overheid die op 26 april wordt ondertekend. Het bedrijf dat in België meer dan 500 restaurants uitbaat en (in niet-COVID-tijden) dagelijks instaat voor een gezonde maaltijd voor tienduizenden Belgen in bedrijven, ziekenhuizen, scholen… gaat zijn menu’s aanpassen en extra inzetten op het opleiden van chefs.

Dit is de Green Deal Eiwittransitie van de Vlaamse Overheid

De Vlaming eet lekker en gevarieerd, maar de consumptie van vlees en vleeswaren in verhouding tot groenten, fruit, volle granen, peulvruchten en noten is te hoog. Dit heeft belangrijke gevolgen voor de gezondheid, onze ecologische voetafdruk en de betaalbaarheid van kwalitatieve voeding.

Vandaag komt twee derde van onze eiwitconsumptie uit dierlijke producten en slechts een derde uit plantaardige eiwitten. De Green Deal onder impuls van minister Zuhal Demir wil dit consumptiegedrag tegen 2030 omkeren, door middel van een samenwerking met diverse actoren. Het gaat om vrijwillige, ambitieuze overeenkomsten tussen bedrijven, organisaties en de overheid om samen op korte termijn duurzame acties te realiseren.

Aangepaste menu’s, drie keer meer peulvruchten en opleiding vegetarisch koken

“Bij Sodexo staat Quality of Life steeds centraal. De ambities van de Vlaamse overheid passen dan ook perfect binnen onze bedrijfsvoering en daarom willen we absoluut een van de eerste ondertekenaars zijn van deze Green Deal”, zegt Sodexo diëtiste Kathleen Ervinckx.

Het bedrijf zal vanaf het winterseizoen zijn menu’s aanpassen en elk seizoen de percentages van plantaardige eiwitten gradueel naar omhoog schroeven om zo de doelstellingen te behalen. “EVA vzw helpt ons bij de ontwikkeling van nieuwe recepten. Zo willen we bijvoorbeeld het gebruik van peulvruchten in onze maaltijden optrekken”, vult Ervinckx aan.

Daarnaast zet Sodexo ook sterk in op awareness en sensibilisering. “In onze Love of Food Academy gaat onze chef Steve Passchyn andere Sodexo koks trainen om lekker vegetarisch te koken. We plannen deze opleidingen in vanaf het moment dat de wereld weer open gaat”, zegt Ervinckx.

“Door onze schaal kunnen we een grote bijdrage leveren”, zegt CEO Michel Croisé. “We zien het als onze taak om onze klanten te tonen dat Quality of Life en meer plantaardig voedsel helemaal hand in hand gaan.”