Het wordt een gastronomisch jaar met kazen uit Zwitserland

AUTHENTIEKE SMAKEN MET EEN GASTRONOMISCHE SCHWUNG. De Kazen uit Zwitserland zijn echte classics die elke kaasliefhebber wel in cheese heaven brengen. Voor elke gelegenheid is er een unieke kaas. Of het nu uit het vuistje is, voor een picknick of een heus feest, als traktatie of om een heerlijke maaltijd mee af te sluiten. Samen met een lokaal artisanaal biertje, een bijzondere wijn of zelfs met thee zorgen de Kazen uit Zwitserland op elk moment van het jaar voor een heerlijke smaakbeleving.

Ook de harten van sterrenchefs Lionel Rigolet van Comme chez Soi ** en Viki Geunes van ‘t Zilte ** zijn veroverd door de authentieke smaak en kwaliteit van de Zwitserse kazen. Zij gaan voor ons vanaf nu de sterren van de hemel koken in samenwerking met Kaas uit Zwitserland.

Voor de keukenprinsen en -prinsessen onder ons lanceren de Zwitserse kazen een vernieuwde website vanaf 1 oktober en ze lanceerden onlangs een Instagrampagina waar je alles te weten komt over je favoriete kaas en je naar hartelust inspiratie kan opdoen.

STERRENCHEFS MET EEN GROOT HART VOOR ZWITSERSE KAAS

Comme chez Soi ** : Lionel Rigolet, in 2007 verkozen tot Chef van het Jaar, verdiende bij Comme chez Soi maar liefst twee Michelinsterren en 18,5/20 bij Gault Millau. Deze topchef, die lid is van Mastercooks en Les Grandes Tables du Monde, biedt een sterk eigentijdse keuken met groot respect voor traditie van de 3 voorgaande generaties, ondermeer zijn schoonvader Pierre Wynants. Comme chez Soi is één van de meest gerenommeerde gastronomische restaurants in onze hoofdstad.

‘t Zilte ** : Viki Geunes kookt letterlijk en figuurlijk op hoog niveau. Zonder koksopleiding, maar met een enorme wilskracht en ijzeren discipline wist deze eigenzinnige chef de gastronomische top met 2 Michelinsterren en een Gault Millau score van 18/20 te bereiken. In zijn restaurant ‘t Zilte aan het MAS op het Antwerpse Eilandje, met het mooiste panorama mee op kaart, staat zijn keuken voor respect voor het product. Viki’s fantasie zorgt dan ook voor vuurwerk in de keuken. Ook het menu in hotel en restaurant U op wandelafstand van ‘t Zilte is van zijn hand.

Beide chefs lieten zich inspireren door de unieke smaken en creëerden exclusief voor Zwitserse kazen recepten met hun persoonlijke gastronomische signatuur.

– Lionel Rigolet serveert een smakelijke meli-melo met alle lekkers dat dit seizoen ons te bieden heeft. De stevige beet van Coeur de boeuf tomaten met handgepelde Noordzeegarnalen en een verrassende espuma van Le Gruyère d’Alpage AOP.

– Viki Geunes tilt mosseltjes naar een hoger niveau. Met een delicate kruidensalade en smaakmakers als Le Gruyère AOP Réserve en een dressing op basis van Steenbrugge tripel. Dit smaakt alvast naar meer!

Voor de recepten kan je hier terecht

WORD LID VAN DE COMMUNITY OP INSTAGRAM #CheesesfromSwitzerland

Wil je graag wat inspiratie opdoen of de kneepjes van het vak leren van de ambassadeurs van Zwitserse kazen? Laat je verlekkeren door de inspirerende foto’s en gerechten op de Instagrampagina. Deel zeker ook je mooiste kaasmomenten op @cheesesfromswitzerland_benelux #CheesesfromSwitzerland.

ONTDEK ALLES OVER JE FAVORIETE KAAS OP DE NIEUWE WEBSITE

Wil je graag meer te weten komen over de authenticiteit van Zwitserse kazen. Ga je graag zelf aan de slag gaan met de kazen? Ben je benieuwd hoe je de kazen origineel kan pairen? Heb je vragen rond gluten en lactose? Op de nieuwe website word je vanaf 1 oktober ondergedompeld in de lekkere wereld van de Zwitserse kazen. Met deze recepten tover jij elke maaltijd om in een feest. En kan je ook je gasten verrassen met je kennis over de Zwitserse kazen.

Mmm, wedden dat je volgende vakantiebestemming Zwitserland wordt? Dit is alvast een selectie om je te laten watertanden.

ZO BIJZONDER ZIJN DE KAZEN UIT ZWITSERLAND

Le Gruyère AOP – de klassieker : Wereldwijd prijzen kenners en gourmands deze beroemde harde kaas voor zijn typische fijne aroma’s. Deze klassieker wordt al sinds 1115 volgens het tradionele recept geproduceerd in de omgeving van het stadje Gruyères. De kaas dankt zijn unieke smaak en authenticiteit aan de rauwe melk van koeien die tijdens de zomer worden gevoed met weidegras en in de winter hooi krijgen. Tijdens de rijpingstijd van meerdere maanden, worden de kaaswielen meermaals omgekeerd en met pekel gewassen. Door de vochtigheid is er vorming van smeer die de rijping van de korst naar binnen toe bevordert.

Sbrinz AOP – de pittige : Deze pittige extra harde kaas uit Centraal-Zwitserland draagt een eeuwenoude traditie in zich. Sbrinz is een 100% natuurlijk product op basis van melk, leb en zout, zonder enige toevoeging. Net als bij de Gruyère AOP staat de AOP (Appellation d’Origine Protégée: beschermde oorsprongsbenaming) garant aan strenge kwaliteitsnormen. De rijping varieert van 18 maanden tot 24 maanden. Het is de enige Zwitserse kaas die op 3 manieren kan worden gedegusteerd. In flinterdunne rolletjes geschaafd op 18 maanden, in stukjes gebroken vanaf 24 maanden en gemalen of geraspt is het de ideale smaakmaker voor elk gerecht.

L’Etivaz AOP – de kruidig-fruitige : Deze pittige harde kaas uit de alpenweiden van Vaud wordt van mei tot oktober gemaakt. De rauwe melk wordt volgens het traditionele recept boven een open vuur met de hand tot kaas gemaakt. De uitgesproken kruidig-fruitige smaak met lichte hazelnoottoets varieert naar gelang het terroir van de verschillende alpenweiden.

Appenzeller ® – de meest pittige : De pittigste kaas en meteen ook dé kaasspecialiteit uit Zwitserland wordt al meer dan 700 jaar ambachtelijk geproduceerd volgens oude traditie. De kaas dankt zijn unieke smaak aan de liefdevolle behandeling van minstens 3 maanden met de “Kräutersulz”, een kruidenmengsel waarvan het recept tot op heden strikt geheim is. Het kaaslabel onderaan elk kaaswiel staat borg voor de eersteklas kwaliteit.

Tête de Moine AOP – de kroon op elke kaasplank : Deze bijzondere halfzachte kaas uit de Jura wordt niet gesneden, maar met een speciale schaaf zoals de Girolle of de Pirouette tot fijne roosjes gedraaid. De zuivere bergmelk is het geheim van de unieke aroma’s van deze halfharde kaas.

MEER INFORMATIE OP: http://www.kaasuitzwitserland.be

https://www.facebook.com/kaasuitzwitserland/

www.instagram.com/cheesesfromswitzerland_benelux/

https://www.instagram.com/commechezsoibrussels/

https://www.instagram.com/tzilte/