Terroir de l’Agly – Domaine Pouderoux -Maury

Een domein dat al meer dan een eeuw bestaat in het hart van het dorp Maury, wij bestendigen de knowhow van natuurlijke zoete wijnen en ontwikkelen droge wijnen die finesse en evenwicht combineren. We zijn voortdurend op zoek naar vernieuwing door middel van teelt- en vinificatiemethoden die onze wijnen en ons terroir respecteren. Vandaag de dag zijn we trots op onze toewijding aan biologische landbouw sinds 2011 en aan de internationale unie van biodynamische wijnboeren sinds 2021.

In het hart van het dorp Maury, in de rue Emile Zola, is het Domaine in generaties opgebouwd. Eerst op nummer 6, toen nummer 2 en uiteindelijk nummer 4, werden de oude naburige kelders samengevoegd om het huidige domein te creëren. Naast de irrigatiekanalen die nog steeds door de tuinen lopen, beschut tegen de hitte door de smalle straatjes, leeft de Cave door de seizoenen heen. In de terrastuin met droge stenen ontvangt men de oogst en zetten ze de tractoren weg. En als de oogst voorbij is, roostert men de druiven en genieten ervan met vrienden.

IN MAURY VERITAS

Het landgoed is gebouwd op geschiedenis, een erfgoed van strenge normen en karakter. Een verhaal van familie en erfgoed. Al 6 generaties lang doorgegeven van moeder op dochter tot Robert Pouderoux, de enige zoon, de fakkel heeft doorgegeven aan zijn nichtje Louise. Het Domaine ontwikkelt fijne, evenwichtige droge wijnen. De overgang naar biologische landbouw in 2011 en vervolgens naar biodynamische landbouw in 2021 weerspiegelt de wens om te innoveren met landbouwpraktijken die vriendelijk zijn voor het milieu en de mens. Bovenal willen we momenten van delen en uitwisselen tussen mensen creëren. Onze wijnen kunnen eenvoudig of serieus worden gedronken, zolang het plezier er maar is. Wijn is een feest!

Het domein heeft zich altijd ontwikkeld op een milieuvriendelijke manier en met aandacht voor de kwaliteit van het product. Dit wordt weerspiegeld in onze keuze van percelen, onze omschakeling naar biologische landbouw in 2011 en, meer recent, de certificering van onze biodynamische productiemethode in 2021. De biodynamische wijnbouw werd aan het begin van de 20e eeuw getheoretiseerd als reactie op de komst van chemische inputs en de druifluiscrisis en is gebaseerd op het in evenwicht brengen van de elementen en de energie van de omgeving van de plant. Dit betekent dat de omgeving in zijn geheel als een levend organisme wordt beschouwd. De wijnstok is een bemiddelend organisme, een schakel tussen de bodem en de lucht. De wijnstokteelt, die over het algemeen als monocultuur wordt geteeld, vormt een groot risico op verstoring van het evenwicht in de omgeving. Daarom wordt bijzondere aandacht besteed aan de organische inputs die aan de plant worden geleverd, gecompenseerd door het gebruik van dynamische preparaten die worden toegediend volgens de maancurven, die een essentiële rol spelen in de uitwisseling van materie tussen de bodem en de plant. Wij zijn lid van het Syndicat International des Vignerons en Culture Bio-dynamique.

Het domein is vandaag in handen van Louise Tanguy die de lijn van vrouwelijke wijnmaaksters aanvult en Léo Hemmer Bury.

Louise vertelt: “ Ik ben een kind van het land en ik ben al heel lang gepassioneerd door wijn, lang voordat ik oud genoeg was om het te drinken. Mijn oma is geboren in het huis naast de Cave en mijn ouders hebben jarenlang zoete wijnen geproduceerd in de Plaine. Ik ben opgegroeid met liefde voor dit land en zijn producten.

Ik ben in 2018 afgestudeerd als landbouwingenieur met een proefschrift aan het ICV (Institut Coopératif du Vin), en heb sindsdien op verschillende uitzonderlijke landgoederen in het departement gewerkt. In 2021 begon ik samen te werken met Robert, voordat ik in 2022 besloot me definitief te vestigen in Maury. Dit is het jaar van de overgang, van het doorgeven van de teugels. Met de goede raad van Robert heb ik mijn eerste wijnjaar gecreëerd met traditie en durf als sleutelwoorden.”

Léo vult aan: “Maury is een land van adoptie. Ik kom oorspronkelijk uit een veel noorderlijk deel van het land en ontmoette Louise toen we in Toulouse studeerden. Nadat we in 2018 afstudeerden, werd ik aangestoken door Louises passie voor haar regio. De schoonheid van de plek en, ik geef toe, een beetje het klimaat hielpen ook. Sindsdien heb ik hard gewerkt om elk paadje te leren kennen, om elke uitdrukking en de cultuur van dit rijke land te begrijpen. Na ervaring te hebben opgedaan in samenwerking, handel en regionale planning, assisteer ik Louise nu en zorg ik voor het beheer van het landgoed, met het waardevolle advies van Roberts vrouw Cathy. Ik laat je graag de wijnen zien en vertel je over ons werk.”

Het Domaine ontwikkelt een reeks droge wijnen, zowel rood als wit, met IGP Côtes Catalanes, AOP Côtes du Roussillon Villages en AOP Maury sec. De nadruk ligt op het evenwicht tussen kracht en aromatische finesse. Elk perceel wordt met de hand geoogst en apart gevinifieerd, waarna de meeste van onze cuvées worden geblend om een optimale consistentie en kwaliteit te garanderen.

De zoete en droge appellations Maury hebben elk minder dan 200 hectare productie, met opbrengsten van gemiddeld 15hl/ha voor de VDN en 20 tot 30hl/ha voor de droge wijnen. Dit specifieke terroir bestaat uit een ondergrond van bruine mergel in de laatste kalksteenplooi van de noordelijke Pyreneeën. Deze mergel is aan de oppervlakte bedekt met zwarte schalie, een afbraak van alluviale klei samengeperst in lagen. Deze bodemstructuur creëert ondergrondse waterbreuken. Hierdoor groeien de wortels van de wijnstokken tientallen meters diep.

Er wordt bijzonder veel zorg besteed aan de ecologische diversiteit van de wijngaarden door het stimuleren van habitats voor insecten, vogels en vleermuizen, evenals inheemse plantensoorten zoals amandelbomen, kermeseik, rotsroos, brem, serviceberry, euphorbia, arbutus, mimosa en jeneverbes.

Op de proeftafel:

Midden de wijngaarden met op de achtergrond het imposante gebergte volgde een leuke degustatie van de Serbat wijnen. Deze wijnen net als deze die in de chai werden geproefd vallen onder de gecertificeerde organischelandbouw.

Serbat IGP Côtes Catalanes :

Druivensoort : Rolle. Terroir: Een mix van twee percelen: zwarte schist bovenin de wijngaard op 300 m hoogte aan de voet van de Serbat (900 m) en kalkmergel aan de oever van de Maury. Teelt in harmonie met de natuur, respect voor het terroir, de biologische diversiteit en het ecosysteem (ploegen, biologische bewerking) volgens de biologisch-dynamische principes.

Werk in de kelder : Selectie en sortering per perceel, handpluk, directe persing, mengen van twee vinificaties: in roestvrijstalen vaten en in demi-muids (500 l) van 2 wijnen. Rijping op fijne droesem onder roeren gedurende 6 maanden in halfvolle kuipen (500 l).

Smaaknotities: Goudkleurig, bloemige neus (acacia, meidoorn) en exotisch fruit, gulzig, mineraal gehemelte, lange bitters en boterachtige structuur. Past bij vis, schelpdieren, preifondue, delicaat wit vlees in saus.

Serbat IGP Côtes Catalanes 

Assemblage Grenache gris en blanc, Macabeu . Terroir van zwarte leisteen op de top van de wijngaard op 300 m hoogte. Het perceel is beplant met drie druivensoorten. Teelt in harmonie met de natuur, respect voor het terroir, de biologische diversiteit en het ecosysteem (ploegen, biologische bewerking) volgens de biologisch-dynamische principes.

Selectie en sortering per perceel, handpluk, directe persing, mengen van twee vinificaties: in roestvrijstalen vaten en in demi-muids (500 l) van 2 wijnen. Rijping op fijne droesem onder roeren gedurende 6 maanden in demi-muids (500 l).

Briljante kleur, grijze tinten, fijne neus met florale tonen, vanille en geroosterde hazelnoten, mineraal en geroosterd gehemelte, zuivere afdronk. Serveren in combinatie met schaaldieren, vis in saus, rijk gevogelte, groentegratins of paddenstoelen in roomsaus.

Els Torrents IGP Côtes Catalanes – Wit

Druivensoort: Muscat d’Alexandrie. Terroir van afgeronde kiezels op klei-kalksteen bodem. Zuidelijke hellingen van de Força Réal piek met uitzicht op de Roussillon vlakte. Garrigue vegetatie: amandelbomen, kermeseik, rotsroos, brem.

Teelt in harmonie met de natuur, met respect voor het terroir, de biologische diversiteit en het ecosysteem (ploegen, biologische bewerking) volgens de biologisch-dynamische principes.  Kelderwerk: Gisting met inheemse gisten, maceratie met schilcontact in betonnen vaten gedurende 5 dagen, korte rijping op fijne droesem.

Smaaknotities: Gouden kleur, exotisch fruit en witte perzik in de neus, levendig en complex in de mond, met bitters en een lange afdronk. Perfect als aperitief, past bij  sushi, kaas.

Op de proeftafel in de chai:

La Grande Première IGP Côtes Catalanes -Rood

Druivensoort: Carignan, wijnjaar 2022.

Bodem: Zwarte leisteenhellingen aan de rand van het dorp, op een plek die Laroque heet. Oevervegetatie op het onderste deel van het perceel, met steeneiken, riet en mimosa’s. Een olijfgaard en verschillende hagen (vlier, pistache, laurier, linde, arbutus).

Teelt in harmonie met de natuur, respect voor het terroir, de biologische diversiteit en het ecosysteem (ploegen, biologische bewerking) volgens de biologisch-dynamische principes. Na de handpluk, selectie en sortering per perceel, gisting met inheemse gisten met een oplegperiode van 20 dagen, korte rijping na spontane malolactische maceratie. Geen toegevoegde sulfieten.

Heldere paarse kleur, neus van vers rood fruit, boeiende smaak, makkelijk, fruitig, goede lengte. Gastronomisch: Ideaal als aperitief, bij Libanese mezzés of tapas.

Latour-de-Grès AOP Côtes du Roussillon Villages

Assemblage van Syrah en Mourvèdre. Terroir: opeenvolging van zacht glooiende terrassen van droge stenen, zandsteenbodem op kleiachtig-zanderig alluvium. Manuele oogst, vinificatie met inheemse gisten, lange maceratie met lichte interventies. Rijping in demi-muids (500 l) van 2 of 3 wijnen gedurende 8 tot 12 maanden.

Elegante granaatrode kleur met robijnrode tinten, neus van kersen, zwarte bessen en zoete specerijen, volle en evenwichtige smaak, licht, met rood fruit en een kruidige afdronk die typisch is voor syrah. De tannines zijn fijn en zijdezacht. Te combineren met gegrild of wit vlees, groentepoélées of tians.

La Mouriane AOP Côtes du Roussillon  Villages  

Druivensoorten: Grenache, Syrah. Terrassen op rode kleimergel en bruine leisteen. La Mouriane is het oudste perceel van het domein. Het werd meer dan honderd jaar geleden aangelegd door arbeiders en is in de loop der jaren beplant met syrah. Het ligt op een helling op het noorden en is beschut tegen het hete zomerweer. Handmatige pluk in kratten in twee gangen, vinificatie in nieuwe demi-muids met afzonderlijke druivensoorten, lange maceratie met handmatige perforatie van de dop. Rijping 12 tot 18 maanden in dezelfde demi-muids, daarna rijping op fles.

Schitterende fluweelrode kleur, complexe neus van fruit en specerijen, vol en elegant in de mond, evenwichtig tussen het fruit van de Grenache en de peperigheid van de Syrah, zeer goede lengte. In combinatie met: fijne vleeswaren, knapperige groenten, coquilles in boter, jonge verse kazen.

Deze wijn is niet Biodyvin gecertificeerd.

Terre Brune – La Mouriane AOP Maury Sec

Druivenrassen: Grenache, Syrah, Mourvèdre . Geteeld op terroir van zwarte en bruine schist op rode kleimergel, op de noordelijke helling van de noordelijke Pyreneeënstrook die grenst aan de Maury-vallei.

Selectie en sortering per perceel, handpluk, vinificatie met inheemse gisten, lange maceratie met lichte interventie. Rijping in demi-muids (500 l) van 2 of 3 wijnen gedurende 8 tot 12 maanden.

Diepe robijnrode kleur, intense, complexe neus, expressieve smaak van volle, krachtige, elegante grenache. De mourvèdre voegt tanninestructuur en frisheid toe, terwijl de syrah het aromatische palet vervolledigt met lengte. In combinatie met sterk vlees (lamsbout, eendenborst), gekookte of geroosterde groenten.

Natuurlijke zoete wijnen

De historische naam van Maury en van het domein, worden de Vins Doux Naturels gemaakt door druiven te macereren, uitsluitend Grenache Noir op ons domein. Hierdoor blijft het natuurlijke suikergehalte van de druiven behouden en worden alle aroma’s geëxtraheerd. Hierdoor bieden de natuurlijke zoete wijnen een ongeëvenaarde natuurlijke aromatische intensiteit.

AOP Maury

Druivensoort: Zwarte grenache op bodems van zwarte schisthellingen in de appellatie Maury. Blend van uitsluitend zwarte grenache. Manuele selectie en sortering in de wijngaard, ontstemming, druivenmutage en maceratie van 20 dagen. Korte rijping in roestvrijstalen vaten om de versheid van het fruit te behouden. Gebotteld in de lente, bij koel weer, in overeenstemming met de maankalender.

Een granaatrode kleur met zwarte tinten, een intense neus van rood fruit (braam, kers), een volle, heerlijke smaak met aroma’s van verse zwarte kers, een evenwicht tussen zoetheid en zuurgraad op de lange afdronk. Ideaal als gekoeld aperitief, bij rood fruit, tomaat-buratta-varkenssalade, enz.

Hors d’Age AOP Maury

AOP Maury – Product niet gecertificeerd in Biologische Landbouw en Biodyvin. Deze wijnen werden geblend op de manier van een Solera, op basis van een basis die geproduceerd is voor de omschakeling naar biologische en biodynamische landbouw. Als gevolg hiervan zijn deze wijnen niet gecertificeerd in AB of Biodyvin.

Druivensoort: Grenache noir op zwarte schisthellingen in de appellatie Maury. Selectie en sortering per perceel, handpluk, ontstelen, muteren van de druiven en maceratie van 20 dagen. Oxidatieve rijping in eiken demi-muids (500 l) met het mengen van jaargangen op de manier van een solera.

Een tegelachtige kleur met oranje accenten, een krachtige neus met rokerige, houtachtige noten en gekonfijt fruit, nootachtige en vanillesmaken in de mond, met gesmolten, afgeronde tannines en een uitzonderlijke lengte. Pairing met extra pure chocolade, of op zichzelf aan het einde van een maaltijd.