Institut régional de Sommellerie Sud de France

Dit unieke opleidingsinstituut zal met de steun van de gemeenten Albères, Côte Vermeille, Illiberis en Aspres bij het begin van het volgende academiejaar het daglicht zien. De ambitie: een garantie van uitmuntendheid bieden aan sommeliers, professionals en andere wijnliefhebbers. Met niet één maar twee campussen, zowel historische als ultramoderne: de Byrrh kelders in Thuir en de Mas Reig in Banyuls-sur-Mer.

Tussen de Middellandse Zee en de Pic du Canigou, in het hart van de grootste wijngaard ter wereld en vlakbij Perpignan: in een uitzonderlijke omgeving opent het Institut Régional de Sommellerie Sud de France in september 2022 zijn deuren, op initiatief van lokale overheden uit de Pyrénées-Orientales.

Een promotiemiddel

“Uitmuntendheid zal het parool zijn van dit instituut, dat topklasse en innovatieve opleidingen zal aanbieden aan professionals in de wijnindustrie en aanverwante sectoren, alsook aan klanten van het wijntoerisme. Het is een uitstalraam voor de regio en zal ons in staat stellen onze producten te promoten, wat het hoogtepunt betekent van een strategie voor de economische ontwikkeling van het uitzonderlijke culturele en wijntoeristische erfgoed van de Aspres. Daarom hebben wij een plaats gekozen die symbool staat voor de wijncultuur: de kelders van Byrrh in Thuir, die op de lijst van historische monumenten staan”, aldus René Olive, voorzitter van de Communauté des Communautés d’Aspres. “Onze opmerkelijke wijngaarden, onze kwaliteitswijnen en wijnbouwers en onze streekproducten die het resultaat zijn van een bijzondere knowhow, verdienden de middelen om een kwaliteitsimago en de reputatie van het grondgebied te doen gelden. Daarom neemt de Communauté des Communautés d’Albères Côte Vermeille Illibéris deel aan dit project met meerdere locaties”, benadrukt haar voorzitter Antoine Parra, wiens gemeente de Mas Reig, “een culturele locatie met een rijke wijnbouwgeschiedenis, gelegen in Banyuls-sur-Mer, heeft opgeknapt om studenten, stagiaires en professionals op te leiden die de toekomstige sommeliers, wijnhandelaren, wijnprofessionals en ambassadeurs van de regio zullen zijn”.

Caves Byrrh en Mas Reig: in het hart van dit tweekoppige centrum worden de stagiaires ondergedompeld in zowel de plaatselijke wijngeschiedenis als in een bad van moderniteit. Zij beschikken over 1.000 m² ultramoderne voorzieningen om in optimale omstandigheden te studeren, van de pedagogische keuken tot de aangesloten bar en van de conserveringskelders tot de proeverijlaboratoria. Het campusgebied alleen al omvat 66% van de appellations van de Roussillon, de bakermat van de natuurlijke zoete wijnen, het bolwerk van de voorouderlijke Rancios en de beroemde Byrrh.

De programma’s zijn afgestemd op de behoeften van de markt. Het aanbod bestrijkt alle gebieden van opleiding, initieel of voortgezet, voor een breed publiek: actoren (en toekomstige actoren) van de Franse en internationale Sommellerie, professionals uit de wijnwereld, werkzoekenden, werknemers of eenvoudige amateurs. Voor het eerst zijn er in Frankrijk vijf voorbereidende klassen opgezet door gerenommeerde deskundigen om kandidaten te coachen voor de prestigieuze wedstrijden die worden georganiseerd door de Union de la Sommellerie Française en het Syndicat des Cavistes professionnels. Andere vlaggenschipcursussen: de aanvullende kwalificatie Sommellerie, aangeboden in samenwerking met GRETA 66 en de nieuwe cursus “Bachelor Wine Business Management, gespecialiseerd in luxe, wijntoerisme en gastronomie”.

Met een vijftigtal cursussen, waaronder de “Master Level Sud de France”, maar ook masterclasses over het combineren van gerechten en wijn, kennis van wijnen, gedistilleerd of bier, kan het Instituut bogen op het meest complete en gevarieerde gespecialiseerde aanbod in Occitanië. Philippe Faure-Brac, Beste Sommelier van de Wereld 1992 en zeer betrokken bij de overdracht van wijn, zal de eerste klas naar de doopvont brengen. “Het is van essentieel belang om de dynamiek en de initiatieven te bevorderen die zich inzetten voor de toekomst van het beroep. Het project van het Institut Régional de Sommellerie Sud de France past in deze filosofie van verspreiding van de waarden van de sommellerie, zodat het mij een genoegen en een eer is dit project te steunen.

Als intercommunale samenwerkingsstructuur stelt het Institut Régional de Sommellerie Sud de France de mens in het middelpunt van zijn activiteiten. Het doel is alle actoren in de regio, institutionele partners en vakmensen, te verenigen rond een project dat economische ontwikkeling en werkgelegenheid met zich brengt.