JRE Cooking Cup 2024

De tiende editie van de JRE-Belgium Cooking Cup: een culinair festival ter ere van het talent van jonge chefs. De Cooking Cup, het gastronomische evenement gewijd aan jong talent uit hotelscholen, heeft zijn tiende editie met succes afgesloten en biedt een uitzonderlijk platform voor studenten om hun vaardigheden in de praktijk te brengen in het bijzijn van bevestigde chefs. De finale, die plaatsvond in de hotelschool van Hasselt, was het hoogtepunt van een felle en inspirerende competitie.

Het evenement bracht gepassioneerde en vastberaden leerlingen samen die met culinair vernuft de strijd aangingen om indruk te maken op een jury van doorgewinterde experts. De jonge chefs demonstreerden hun creativiteit, techniek en artistieke flair, terwijl ze de vaardigheden toonden die ze tijdens hun opleiding hebben verworven. De 6 finalisten waren: Hasselt Go! Next Hotelschool, Institut Emile Gryzon Anderlecht, Rhizo, Hotelschool Kortrijk, Ter Groene Poorte Brugge, Hotelschool Turnhout en Hotelschool Wemmel.

“De Cooking Cup is veel meer dan een culinaire wedstrijd. Het is een kans voor jong talent om zich voor te bereiden op hun professionele toekomst door hun vaardigheden aan te scherpen, hun horizon te verbreden en zinvolle contacten te leggen met gevestigde chefs”, aldus Olivier Bauche, voorzitter van JRE-België.

De jury, bestaande uit experts op dit gebied, chefs en partners, beoordeelde elke prestatie streng, zowel wat betreft de creativiteit in de keuken als de esthetiek en delicatesse van de gepresenteerde gerechten. De beoordelingscriteria benadrukten niet alleen de technische vaardigheden, maar ook het vermogen van de deelnemers om onder druk te werken en zich aan te passen aan onvoorziene uitdagingen.

Om 8.30 uur gingen de finalisten naar de keukens om aan de wedstrijd te beginnen, waarbij ze werden uitgedaagd om een driegangenmenu te ontwerpen. Ze moesten op een slimme manier een 100% plantaardig voorgerecht presenteren en smaken combineren zoals hoevevarken met een piccalilly van seizoengroenten. De deelnemers uitten hun creativiteit met unieke en persoonlijke creaties, een ware weerspiegeling van hun culinaire talent.

Aan het einde van een intense wedstrijd wonnen Leonie De Vlieger en Nick Borremans, die trots de Ter Groene Poorte hotelschool in Brugge vertegenwoordigden, glansrijk de eerste prijs, waarmee ze hun uitzonderlijke beheersing van de culinaire kunsten demonstreerden. Net als in voorgaande jaren werden er speciale prijzen uitgereikt voor het beste voorgerecht, gewonnen door Ter Groene Poorte, het beste hoofdgerecht, gewonnen door Hotelschool Turnhout, en de beste Mystery Box, gewonnen door Ter Groene Poorte.

Als erkenning voor het talent en de inspanningen van alle deelnemers werden nog andere prijzen en lootjes uitgereikt, gul geschonken door JRE-partners zoals Bru, Verstegen, TUI en vele anderen. Het doel van deze prijzen is om jonge chef-koks aan te moedigen om te blijven uitblinken in de keuken en alle fijnproevers een uitzonderlijke gastronomische ervaring te bieden.

JRE wil haar oprechte dank betuigen aan de Hotelschool Hasselt, alsook aan haar partners en sponsors, wiens bijdrage cruciaal was voor de succesvolle organisatie van deze spannende wedstrijd. Deze samenwerking blijft het culinaire landschap verrijken, biedt een uitzonderlijke showcase voor jong talent en consolideert de reputatie van België als een toonaangevende gastronomische bestemming.

Meer informatie op www.jre.be.

De JRE is een vereniging van jonge restauranthouders die allemaal dezelfde drang voelen om hun talent en hun passie voor hun vak te delen. Deze groep ambitieuze chefs, verkregen uit een interne selectie op kwaliteitsniveau, behoren tot de top van de Europese gastronomie. Eertijds waren er de drie woorden Jeunes Restaurateurs d’Europe, vandaag staat het label Jeunes Restaurateurs ook voor Joigning Innovation & Imagination, Respecting Sources & Substainability, Evoking Emotion & Inspiration. De vereniging die chefs van 23 tot 49 jaar oud samenbrengt, telt een 25 actieve leden in België en niet minder dan 390 over heel Europa.