JRE heeft wind in de zeilen

De publicatie van de nieuwe JRE-gids België is traditioneel de gelegenheid om ook de nieuwe leden voor te stellen. De vereniging heeft aldus voorzitter Olivier Bauche wind in de zeilen, niet dat de vereniging een spectaculaire groei kent, maar wel door het feit dat het ‘wegvallen’ van oudere leden, stelselmatig door nieuwe partners wordt aangevuld. Een van de pluspunten is ongetwijfeld het feit dat de leden door de nauwe samenwerking de kans krijgen om hun persoonlijke ervaringen te toetsen aan deze van binnen- en buitenlandse collega’s.

Het is in het restaurant van één van hun nieuwe leden dat de Jeunes Restaurateurs hun Algemene Vergadering houden. Een uitgelezen gelegenheid om hun leden bijeen te brengen rond een gezellige lunch, door de nieuwe JRE bereid. Het is de traditie dat de “nieuwelingen” zich bewijzen met deze vuurdoop, allesbehalve ontspannend.

Lid worden van JRE is mogelijk tot 42 jaar, vanaf hun 50ste, gaan de leden automatisch over naar het statuut van ereleden waarbij ze de JRE blijven ondersteunen bij de verdere ontwikkeling van hun kookkunst.  Voor vele jongeren is dit een blijk van waardering zodat ze in een eventuele moeilijke periode raad en advies kunnen vragen.

Een ander pluspunt voor de JRE-leden is het feit dat de vereniging een samenwerkingsverband heeft met TUI-Fly. In het VIP-package van TUI zit immers een maaltijd vervat die verzorgd wordt door JRE-leden. Kristof Timmermans van Les Abris in Zottegem en Simon Goyens van L’OH in Tielt-Winge staan te trappelen om hun beurtrol voor de zomer en het najaar op te nemen. Toekomstperspectief is ook voor de andere leden verzekerd.

Deze maaltijden die sterk worden gewaardeerd zijn hoofdzakelijk gebaseerd op regionale producten waardoor ook het respect voor de natuur en de duurzaamheid een rode draad vormen in de verdere uitbouw van JRE.

Om aanstormend talent te ondersteunen organiseert JRE tevens de JRE Cooking cup voor hotelscholen. Deze wedstrijd biedt de leerlingen van hotelscholen de mogelijkheid om het in een aantal keukenproeven tegen elkaar op te nemen, In de jury van deze wedstrijd zetelen chefs, partners en experts.

Deze werkwijze wil de competitiviteit tussen de jongeren aanwakkeren om zo de aanstormende talenten van de Belgische gastronomie te identificeren. In de finale nemen zes scholen het tegen elkaar op aan het fornuis. Ze moeten een 3-gangenmenu bereiden waarbij ze bv eend en wortelgroenten moeten combineren in een voorgerecht, terwijl ze in het dessert peer en chocolade moeten verwerken. Jesse Koelman en Zara de Vos van hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge zijn de laureaten van de JRE Cooking Cup 2023.

Naast prestigieuze evenementen, talrijke informele bijeenkomsten, uitwisselingen van ervaring en vaardigheden en de steun tussen de JRE-leden onderling, organiseert de Vereniging ook andere activiteiten. Uiteraard wordt ook de uitwisseling van ervaringen en vaardigheden niet vergeten: er lopen missies op de Malediven en in Bergamo voor grote hotelketens.

De nieuwe leden: De Fakkels – Hasseltsesteenweg 61 – 3800 Sint-Truiden / L’Inattendu – Rue de Bauchain 6 – 7800 Ath / Pacht 26 – Pachthofstraat 26 – 9308 Gijzegem (Aalst)

JRE is een vereniging van jonge restauranthouders die allemaal dezelfde drang voelen om hun talent en hun passie voor hun vak te delen. Een interne kwaliteitsselectie garandeert dat deze ambitieuze chefs tot de top van de Europese gastronomie behoren. Oorspronkelijk stond JRE voor Jeunes Restaurateurs d’Europe, aangezien de vereniging sinds enkele jaren ook leden telt buiten Europa, staat het label ‘Jeunes Restaurateurs’ vandaag voor Joigning Innovation & Imagination, Respecting Sources & Substainability, Evoking Emotion & Inspiration. Wereldwijd telt de vereniging meer dan 350 leden, zelfs in Australië kan je JRE-leden terugvinden.