Jury 9de editie Ernesto illy coffee award

De beste koffies van de oogst 2023/2024 worden geëvalueerd door illy Chef Ambassadeurs Massimo Bottura, Viki Geunes en Felipe Rodrigues naast een aantal officiële vertegenwoordigers.

illycaffè heeft de jury bekendgemaakt die de winnaar zal kiezen van de “Best of the Best”-award tijdens de Ernesto Illy International Coffee Award 2024. Deze prestigieuze erkenning, genoemd ter ere van Ernesto Illy – zoon van de oprichter van het bedrijf – viert meer dan 30 jaar goede samenwerking met koffieproducenten.

Producenten uit negen landen – Brazilië, Costa Rica, El Salvador, Ethiopië, Guatemala, Honduras, India, Nicaragua en Rwanda – hebben een plaats veroverd in de finale, met drie producenten die elk land vertegenwoordigen. De internationale jury komt in New York bijeen om de koffies te proeven en te beoordelen. De koffies werden geselecteerd door de kwaliteitslaboratoria van illycaffè op basis van strenge kwaliteits- en duurzaamheidscriteria voor de oogst van 2023/2024.

In de jury van de Ernesto Illy International Coffee Award 2024 zit Massimo Bottura, chef-kok van Osteria Francescana en Casa Maria Luigia en oprichter van Food for Soul, een non-profitorganisatie die voedselverspilling en sociaal isolement bestrijdt. Als erkenning voor zijn humanitaire en milieu-inspanningen werd Bottura in 2020 benoemd tot Goodwill Ambassadeur voor het Milieuprogramma van de Verenigde Naties en onlangs nog tot SDG Advocate. In 2020 kreeg Osteria Francescana de prestigieuze Michelin Green Star voor duurzaamheid; Viki Geunes, chef-kok en eigenaar van restaurant Zilte in Antwerpen, houder van drie Michelinsterren, bekend om zijn creatieve en visueel verbluffende gerechten; Felipe Rodrigues, chef-kok van het Rosewood Complex in São Paulo en een van de meest vooraanstaande chef-koks van Zuid-Amerika, met ervaring onder Europese en Peruaanse topchefs.

Drie professionele proevers, Vanúsia Nogueira, Executive Director van de International Coffee Organization (ICO) en dochter van een koffieproducent; Felipe Isaza, Arabica Q Grader en lid van de Raad van Bestuur van het Coffee Quality Institute en Dessalegn Oljirra Gemeda, Ethiopisch koffieconsultant en Q Grader, met een achtergrond bij de Ethiopian Coffee & Tea Authority, Ethiopian Coffee Exchange en Oxfam vervolledigen de jury. Ook dreie deskundige journalisten, Vanessa Zocchetti, hoofdredacteur van de lifestyle-sectie van Madame Figaro; Sebastian Späth, hoofdredacteur van Duitslands toonaangevende food- en lifestylemagazine Falstaff en Josh Condon, hoofdredacteur van Robb Report, een toonaangevend luxemagazine maken er deel van uit. Deze multidisciplinaire jury combineert culinaire, technische en journalistieke expertise om de complexe nuances van ‘s werelds beste koffies te beoordelen en de “Best of the Best” te kiezen.

Daarnaast krijgen consumenten de kans om deel te nemen door de 9 finalisten te proeven en te stemmen op hun favoriet in een reeks blinde proeverijen in illy flagship stores wereldwijd. De koffie met de meeste stemmen ontvangt de “Coffee Lovers’ Choice”-award.