Kookeet 2022

10e editie van Kookeet 2022: een culinaire trip in een nieuw jasje

 

De tiende editie van Kookeet van zaterdag 24 tmt mandag 26 september verrast met sfeervolle eetbeleving. Meer dan 30 Brugse topchefs zetten voet aan grond in de prachtige tuinen van het Grootseminarie Brugge.

Dit gastronomische evenement staat er om bekend Vlaanderen, België en ver daarbuiten te laten genieten van de topkwaliteit die de Brugse restaurants, hotelscholen en producenten te bieden hebben. De vernieuwde aanpak voor deze tiende editie wordt een culinaire zintuiglijke trip boordevol vernieuwende en verrassende eetbelevingen vol smaak, geur en beeld. Bezoekers kunnen kiezen uit vijf eetbelevingen: Uit het vuistje, Op drie wijzen, Rond het vuur, Met de chef en Op zijn best.

Kookeet is al jarenlang dé hoogmis voor foodies. In aanloop naar de komende editie werd de eerder grootschalige formule bijgestuurd, richting innovatie, verdieping en verbreding. Dit jaar verrast Kookeet met een innovatief en kwalitatief concept: maximum 5.000 bezoekers per dag een kwaliteitsvolle zintuiglijke trip aanbieden in het Grootseminarie. Deze groene prachtlocatie zorgt ervoor dat de bezoekers op Kookeet iets beleven wat op restaurant niet kan: de ervaring van gras onder de voeten, eten in openlucht, de geur van houtvuur… Organisator Brugge Plus keert daarom terug naar de basis en vertrekt daarbij van het thema ‘Grond’, de oorsprong van alles.

Wat blijft : Kookeet is het ideale platform om op een kwaliteitsvolle manier de Brugse gastronomie te promoten – Kookeet is toonaangevend in de culinaire en gastronomische sector.

Wat is nieuw? Kookeet werkt jaarlijks met een thema – Kookeet vindt plaats in het Brugse Grootseminarie – Kookeet verbindt chefs, voedselproducenten, foodies en de Brugse hotelscholen. De gecumuleerde kennis van en liefde voor eten en koken zorgt voor méér dan lekkere gerechten: Kookeet wordt een totaalbeleving, gedragen door een verbond van culinaire experts.

“De impact van de voorbije jaren mogen we niet onderschatten. Na twee jaar van annulaties en regelgevingen omwille van Corona, voelen we dat er een grote hang is naar plezier en ontspanning. De vernieuwde Kookeet is het slotevenement van een goed gevulde Brugse zomer, een soort ‘fin de saison’. We slaan de handen in elkaar met de beste Brugse chefs, hotelscholen en producenten en bieden bezoekers een culinaire trip met verhalen over mooie streekproducten, toegewijde boeren en vissers en vooral: onze creatieve Brugse topchefs. Op deze manier tonen we dat ondanks de moeilijke tijden, Brugge op gastronomisch vlak nog altijd een topbestemming is.”, aldus Burgemeester Dirk De fauw.

“Kookeet draagt nog steeds de bijzondere gastronomische sterkte van Brugge uit, maar de innovatie van het concept laat ons toe meerdere hedendaagse accenten te leggen. Door in te zetten op duurzaamheid, lokale en seizoensgebonden producten promoten we het bewust consumeren. We willen een ruime, diverse groep mensen kennis laten maken met culinaire topprestaties, maar meten het succes niet af aan massale bezoekersaantallen. Kwaliteit is ons hoogste streven en dat zal voelbaar zijn in elk aspect: in de gerechten en de producten, de keuze van de chefs, de eetbelevingen, de bediening, de bundeling van talenten…”, vult Franky Demon, Voorzitter van Brugge Plus verder aan.

Het centrale thema van deze 10de editie is GROND!

Alles begint en staat of valt met goede, voedzame grond. Grond geeft voeding en leven. Het is de basis voor de moestuin, het terroir voor de wijn … het is het vertrekpunt. West-Vlaanderen is door de goden rijkelijk bedeeld binnen dit thema. De Noordzee is befaamd om haar omvangrijke en gevarieerde visaanbod, de vruchtbare polders bekoren zowel groenten als runderen en in het zuiden van de provincie spot je zelfs wijnranken op de heuvels. Het leidde tot unieke streekproducten en een resem getalenteerde chefs die dankbaar met al dat lekkers aan de slag gaan.

Op alle niveaus – van de voedselproductie tot het klaarmaken en het proeven van de gerechten – gaat Kookeet terug naar deze basis. Dat betekent dus ondermeer streekproducten, seizoensgebonden keuken, korte keten van boer of boot naar bord en pure smaken.

“Het thema van dit jaar is grond, de oorsprong van alles. We nemen letterlijk de weide van het Grootseminarie over van de koeien die er anders staan te grazen. Door op het terrein zelf te koken, staan we met onze voeten in de aarde en onderscheiden we ons van de andere bestaande culinaire events. We werken zoveel als mogelijk met streekproducten en focussen op lokale, korte keuken die van boer of boot naar bord gaat. Een verhaal dat in West-Vlaanderen perfect kan waargemaakt worden.”, zegt Karen Keygnaert, chef van Cantine Copine.

“De weide van het Brugs Grootseminarie is een onbekend stukje groen en opent slechts sporadisch de deuren. Het is niet alleen de gedroomde locatie voor een festival, het is ook een zeer inspirerende omgeving voor de chefs. De locatie sluit perfect aan bij het thema ‘Grond’, waar dit jaar rond gewerkt wordt. Voor de organisatie, Brugge Plus, kent de weide intussen nog weinig geheimen. Al meer dan tien jaar organiseren we er elke zomer het circusfestival Cirque Plus.” vult Franky Demon, voorzitter van Brugge Plus, aan.

PRAKTISCH:

Wanneer – Zaterdag 24, zondag 25 en maandag 26 september 2022 – Waar – Grootseminarie Brugge, Potterierei 72, 8000 Brugge – Tickets – Een ticket voor Kookeet kost € 10. – Tickets zijn beschikbaar vanaf 7 juni via www.kookeet.be.