La Cristallerie : gastronomisch restaurant – Luxembourg

Zoals de naam ongetwijfeld doet vermoeden, is ‘La Cristallerie’ een niet te missen juweel, zowel wat betreft zijn culinair genie als zijn verfijnde inrichting. Het restaurant maakt deel uit van het erg prestigieuze vijfsterrenhotel ‘Le Place d’Armes’, dat al sinds 2012 lid is van Relais & Châteaux en verwelkomt je in het oude stadsgedeelte van Luxemburg.

Het hotel, met zijn atypische gebouwen die 7 huizen omvatten, is met veel oog voor detail gerenoveerd om de hotelervaring te verrijken. Daarbij staat het samenspel tussen de historische charme van de streek en de modernere architectuur centraal. Een van de drie restaurants die het hotel rijk is, La Cristallerie, werd eind vorig jaar door de beroemde Guide Orange bekroond met de prestigieuze Delta d’Or 2018.

La Cristallerie, op de eerste verdieping van het hotel, ontvangt u in een sublieme setting, waar houten wandbekleding, gouden details, art nouveau-ramen en kristallen kroonluchters u terug meenemen naar de briljante 17de eeuw.

De chef, Fabrice Salvador, is met zijn achtergrond als globetrotter steeds op zoek naar nieuwe smaken, waarbij hij met elk ingrediënt een steeds geraffineerdere ervaring nastreeft. Zijn talent heeft hij ontplooid in de beste Franse restaurants: Aubergade in Puymiro (3*), Les Jardins de l’Opéra (2*) in zijn geboortestad Toulouse, Troisgros (3*) in Roanne, les Trois Marches (2*) in Versailles en Michel Guérard (3*) in Eugénie-les-Bains.

Nadat hij de Atlantische Oceaan heeft overgestoken om zijn ‘American Dream’ na te jagen in New Orleans en Santa Barbara, is hij vervolgens aan de slag gegaan bij Hélène Darroze en in het Parijse Table du Lancaster. Iets meer naar het oosten toe heeft hij dan ‘Manon’ geopend in Moskou. Uiteindelijk koos hij voor het Groothertogdom Luxemburg, waar hij zijn hart verloor aan het culinaire project van hotel Le Place d’Armes.

Fabrice neemt je mee op een gastronomisch avontuur en leidt zijn gasten door het melodieuze ritme van de seizoenen, in een keuken waar smaak en instant genot steeds centraal staan. Elk product is steeds van uitzonderlijke kwaliteit, of het nu gaat om koningskrab of Kristal-kaviaar, entrecote van runderen uit het Japanse Kobe of blauwvintonijn uit de Middellandse zee en dashi.

Deze culinaire savoir-faire gaat hand in hand met de rijke ervaring van Olivier Schanne, die door Gault & Millau benoemd werd tot Sommelier van het Jaar 2017. Met zijn 28 jaar ervaring is Olivier altijd al gepassioneerd geweest door wijn. Deze epicurist, die zijn vak goedgemutst en met veel liefde uitoefent, deelt graag zijn nieuwste ontdekkingen met de gasten. Ook deelt jij zijn passie maar al te graag vol emotie met de jonge medewerkers rondom hem.

Alle waarden die het hotel Place d’Armes vooropstelt, komen samen in La Cristallerie: uitmuntendheid, een luisterend oor voor de klant, schoonheid, vriendelijkheid en authenticiteit… kortom alles om de smaakzin van de bezoekers te strelen en ook hun ogen te laten fonkelen van genot!

Tijdens onze proeverij verzorgde Fabrice een exquise keuken met uitgesproken gastronomische toppers. Als introductie een tartaar van gamba’s van Palamos met toefje kaviaar, zilt en knapperig, een bereiding die de smaakpapillen op leuke manier alarmeerde voor wat komen ging. De Franse kikkerbilletjes met Satay waren leuk gebraden, overheerlijk met intense licht kruidige smaakaccenten. Deze danseuses de prairie dansten op het bord, maar evenzeer in de mond. Simpelweg succulent.

Even succulent was het hoofdgerecht, een met lijn gevangen zeebaars met garnituur van kreeft. Een uitmuntend vervolg van de gastronomische uitstap met onbetwiste sterrenallures. Ter afronding een leuke kaasschotel en een assortiment zoetigheden. Sommelier Olivier Schanne wist de ganse maaltijd door, alle gerechten met een perfecte wijnselectie te ondersteunen tot groot jolijt van alle deelnemers.

La Cristallerie – Place d’Armes 19 – Luxemburg

Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  6 minutes

unieke succulente smaakbeleving

luxueus en sfeervol interieur

creatieve en mooi decoratieve bereidingen

absolute aanrader

Michelin:       1 ster – 3 rode bestekken

moderne Franse keuken

combinatie van elegantie en klassieke toetsen

hoog kwalitatieve producten

soms subtiele Aziatische hints

GaultMillau:  16.5/20 – 3 mutsen

parel van Luxemburgse gastronomie

unieke smaakcombinaties

chef van het jaar 2016

mooie wijnselecties, sommelier van het jaar 2017

Delta:             Gouden Delta 2018

2 mutsen

creatieve perfecte

volwaardige gastronomische halte